Haberler
Sahte dolarların piyasaya sürüldüğü iddiasına ilişkin soruşturma başlatıldı

Piyasaları sarsan sahte dolar iddiası için harekete geçildi

Halep'te taarruz başlatan Esed karşıtı Heyet Tahrir Şam 32 bölgeyi ele geçirdi

Rejim karşıtı grup 32 bölgeyi ele geçirdi, 10 bin sivil evlerini terk etti

Muhtarın yerine kayyum atandı

Muhtarın yerine kayyum atandı

İstanbul'a ne zaman kar yağacak? Canlı yayında tarih verildi

İstanbul'a kar yağışı için tarih verildi

Ünlü Yazardan Gaziantep'e Uyarı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep’in Kültür Elçisi Yazar Ahmet Ümit, Gaziantep’in UNESCO tarafından gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağına alınmasının, ismi sürekli olumsuz olaylarla anılan Gaziantep için büyük bir şans olduğunu ve bu şansı iyi kullanması gerektiğini söyledi.

Gaziantep'in Kültür Elçisi Yazar Ahmet Ümit, Gaziantep'in UNESCO tarafından gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağına alınmasının, ismi sürekli olumsuz olaylarla anılan Gaziantep için büyük bir şans olduğunu ve bu şansı iyi kullanması gerektiğini söyledi.

Yazar Ahmet Ümit yazılı yaptığı açıklamada "Dünyada 9. Şehir olarak Gaziantep öncü şehirler, yaratıcı şehirlerarasında yer alıyor. Burada da yaratıcı şehirler olmasında da yemeğimizin, Gaziantep mutfağımızın önemi ve özellikleri çok büyük. Gaziantep'in geleneksel bir yemek kültürünün bulunması, bu geleneğin şehrimizin kurulduğu bölgede Hitit, Geç Hitit, Roma, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorlukları gibi dünya kültürünü oluşturmuş önemli uygarlıkların bulunması ve bu uygarlıkların yemek kültürünün bize kadar ulaşmış olması. Bu bölgede yaşayan farklı uygarlıkların kendi yemek kültürünü Antep kültürünü birer parçası haline getirmesi, bu kültürün evrensel boyut kazanmasında büyük önem taşıyor. Bu kararın alınmasında önemli birkaç öğe daha var. Birincisi yemek kültürümüzü kendi ürünlerimizle yapıyor olmamız. Yani kendi ürettiğimiz tarımsal ve hayvansal ürünleri kullanıyor olmamız. Şöyle ki; baklava deyince fıstık veya ceviz, sadeyağ diğer ürünleri şehrimizde üretiliyoruz. Hayvansal ürünlerin kendi şehrimizde üretiyoruz. Patlıcanı domatesi ve diğer tarımsal ürünleri kendi şehrimizde üretiyoruz. Bu durum UNESCO için çok önemli. Diğer bir konuda bu geleneğin usta çırak ilişkisi içerisinde geliyor olması. Yemek kültürünün bir gelenek halinde bu güne kadar ulaşması" dedi.

Gaziantep'in bir gastronomi kenti olduğunun altını çizen Yazar Ahmet Ümit bundan sonraki süreçte tanıtım yapılması gerektiğini vurgulayarak "UNESCO'nun bu kararıyla Gaziantep'in gastronomi kenti olduğu tescillenmiş oldu. Bundan sonraki süreçte en önemli adım tanıtım alanında atılmak zorunda. UNESCO'nun bu kararında istenen sonucun elde edilebilmesi için elbette izlenecek yol belli. Gerek Gaziantep'in gerekse yemek kültürümüzün tanıtımı içinde bizim Tahir Tekin Öztan'la birlikte daha önce yaptığımız yöntemler uygulanmalı. Şire Festivali, Kitap Festivali, Fıstık Festivali, Kebap ve Kutnu Festivali yapmamız lazım. Kazan Yemekleri festivali yapmamız lazım. Bizim gibi öncü şehirlerin elçilerini diğer şehirlerin temsilcilerini buraya çağırmalı ve bizden de onların şehirlerine gidilmesi gerekir. Bu festivallerle kentimizin görkemli mutfağını hem başka şehirlere ve dünyaya duyurmalıyız Bunun için başta yerel yönetimler olmak üzere STK iş adamlarına kanaat önderlerine önemli tanıtıcı insanlara büyük roller düşüyor "şeklinde konuştu.

Gaziantep'in son dönemlerde olumsuz olaylarla anılmasının aşılmasında UNESCO'nun aldığı bu kararın önemli olduğuna da dikkat çeken Yazar Ahmet Ümit başarı için el birliği ile hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak "Burada el birliği şart. Siyasi düşünceler farklı politik yaklaşımlar bir yana bırakılmalı, ön yargılar bir yana bırakılmalı, şehrin kalkınması için her şeyde el ele vermelidir. Son zamanlarda Gaziantep'in adı olumlu olaylarla gündeme gelmedi. Sürekli olumsuz olaylarla gündemde yerini aldı. Bu bizim için fırsattır, Gaziantep için bir fırsattır. Bu fırsatı doğru değerlendirip şehrimizi hak ettiği saygın yere yükseltmeliyiz"diye konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title