Türkiye'nin "İlk Özel" Cam Eserler Müzesi, Ziyaretçilerini Bekliyor
Yusuf Atlıhan / Zerin Özdilek - Gaziantep'teki Türkiye'nin "ilk özel" cam eserler müzesi olan "Medusa Cam Eserler Müzesi"ndeki yaklaşık 9 bin yıllık dönemi kapsayan tarihi eserler, ziyaretçilerini bekliyor.
Yusuf Atlıhan / Zerin Özdilek - Gaziantep'teki Türkiye'nin "ilk özel" cam eserler müzesi olan "Medusa Cam Eserler Müzesi"ndeki yaklaşık 9 bin yıllık dönemi kapsayan tarihi eserler, ziyaretçilerini bekliyor.
Gaziantep Kalesi civarında 3 Antep Evi'nin restore edilmesiyle oluşturulan müzede, Roma, Yunan, Hitit, Urartu, Bizans, İslam Medeniyeti ve Erken Döneme ait yaklaşık 5 bin eser bulunuyor.
Beş odadan oluşan müzede milattan önce 7500'li yıllardan milattan sonra 1600'lü yıllara kadar yaklaşık 9 bin yıllık döneme ait cam eserleri ve diğer tarihi eserler sergileniyor. Müzede, her biri kendi döneminin en güzel örneklerinden olan cam süt pompası, gülen adam ritonu, cam ördek ve daha binlerce eser yer alıyor.
Medusa Cam Eserler Müzesi, aynı zamanda Rahmi Koç'un koleksiyonundan sonraki en büyük koleksiyonlar arasında.
Eski Tunç Çağı'na ait bronz figürinler, Roma dönemine ait çeşitli bronz eserler, altın takılar, kil mühür baskıları, İslami döneme ait altın sikkelerin de sergilendiği müzede, Roma ve İslami döneme ait cam şişeler, parfüm ve gözyaşı şişeleri, cam ve pişmiş toprak amforalar, Fenike dönemi renkli cam amforalar, Roma dönemine ait cam bardaklar, cam bilezikler, pişmiş toprak kandiller de var.
Roma ve İslami döneme ait cam ve taştan yapılmış kolyeler, çeşitli takılar, Roma dönemine ait cam bardaklar, kulplu ve kulpsuz çeşitli amaçlarla kullanılmış sıvı kapların bulunduğu müze kapsamındaki merkezde ayrıca 100 ile 150 yıl arasında arasında geçmişe sahip antika Fransız saatler 7 bin 500 lira ile 17 bin 750 lira arasında değişen fiyattan koleksiyoncuların beğenisine sunuluyor.
Sergilenen eserlerin tamamının Kültür ve Turizm Bakanlığı envanterine kayıtlı olduğu müzedeki tam fosilleşmemiş bir mamuta ait milattan önce 150 bin yıla tarihlenen sağ alt çene ve omur kemiği de dikkat çekiyor.
-4 bin yıllık oyuncak arabalar-
Çoğunluğu cam eserlerden oluşan müzede ayrıca, Hitit ve Fenike dönemlerine ait pişmiş toprak ve taştan yapılmış oyuncak arabalar da sergileniyor.
Binlerce yıl önce kralların çocukları için özel olarak yapıldığı tahmin edilen oyuncak arabalar, günümüze kadar sağlam kalan yapısıyla ilgi çekiyor.
Müze Müdürü İbrahim Halil Algın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oyuncakların taştan yapıldığı için günümüze kadar hasar görmeden ulaştığını ifade ederek, "Müzede bulunan araba serimiz en değerli eserler arasında yer alıyor. Sergilenen 10 arabanın tarihi yaklaşık olarak 4 bin yıl öncesine dayanıyor" dedi.
Tarihi arabaların 2 yıl önce Güneydoğu Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi'nde yapılan kazılardan çıkarıldığını aktaran Algın, "4 bin yıl önce 4 tekerlekli, insan ve hayvan gücüyle itilebilen bu araçlar gelenlerin ilgisini çekiyor" diye konuştu.
-25 yıllık birikim-
Algın, Füsun İşsever'nin koleksiyonunda biriktirdiği tarihi eserlerin evine sığmaması üzerine 2008'de açılan müzenin, Türkiye genelinde eşi benzeri olmadığını, aynı zamanda "ilk özel müze" niteliği taşıdığın söyledi.
Müzede sergilenen eserlerin 25 yıllık birikimin sonucu ortaya çıktığını belirten Algın, "Zengin bir eser portföyüne sahip müzemiz aynı zamanda kültür ve sanat merkezi niteliği taşıyor. Çeşitli sanat dallarıyla ilgili atölye çalışmaları yapılan müzede yaz aylarında sedef, bakır, heykeltıraş, mozaik ve cam alanlarında kurslar da düzenliyoruz" dedi.
Algın, müze kapsamında ayrıca telkari ve cam atölyesi bulunduğunu sözlerine ekledi.
Yayıncı: Sevil Çelik - GAZİANTEP