Haberler

Turhal Şeker Fabrikası'na Entegre Sera Kurulacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Turhal Şeker Fabrikası’nın atık enerjisinden tasarruf sağlanarak entegre seralar kurulması için çalışma başlatıldı.

Turhal Şeker Fabrikası'nın atık enerjisinden tasarruf sağlanarak entegre seralar kurulması için çalışma başlatıldı.

Turhal Şeker Pancarı Kooperatifi toplantı salonunda, Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Volkan Yörük tarafından ' Turhal Şeker Fabrikası Modern Seracılık Projesi'nin tanıtım toplantısı düzenlendi. Türkiye'de ilk ve tek Konya Çumra Şeker Fabrikası'nda uygulanan modelden yola çıktıklarını ifade eden Yörük, Turhal Şeker Fabrikası'nda uygulanması düşünülen model ile fabrikada açığa çıkan fazladan enerjinin seralarda kullanılacağını belirtti. Kurulan sera ile fabrikanın enerjisini en verimli şekilde kullanılmasının hedeflendiğini kaydeden Yörük, bu çalışmanın tarımsal alanda modern uygulama olma özelliğini taşıyacağını ifade ederek, "Şeker üretiminde yaklaşık 35-50 derecede ortaya çıkan ve kondanse suyu adı verilen bu suyun şeker üretim sürecinde tekrar kullanılması için soğutulması gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle soğutmak için de bir enerji harcanması gerekmektedir. Soğutulması gereken suyu soğutma kulelerine göndermeden önce kurulan seradan geçirerek havaya salınan ısı serada değerlendirilecek. Yani atılan ısı kullanabilir enerjiye dönüştürülmektedir" diye konuştu.

Salkım domatesin yetiştirilmesinin tasarlandığı bu çalışmanın diğer şeker fabrikalarının atık suyu değerlendirmesine de örnek olacağına dikkat çeken Yörük, "Uygulama başta Tokat olmak üzere tüm bölgede tarımsal anlamda yeni bir dönemi açan bir model olma özelliği taşıyacak. Turhal Şeker Fabrikası'nda 25 dönümlük bir serada 50 kişi istihdam edilecek ve serada yıllık 1800 ton domates üretilebilecek. Turhal'a sadece domatesten 5 milyon lira gelir getirecek" dedi.

Vali Cevdet Can ise Turhal'ı, şeker fabrikasını ve pancar kooperatifini önemsediklerini ifade ederek, "Turhal Şeker Fabrikası zamanında Kazova'yı geliştirip Türkiye'de bu bölgeyi belli bir söz sahibi yapmışsa, amacımız şeker fabrikası merkezli, bölgeyi tekrar cazibe merkezi haline getirip, yaş sebze ve meyvenin üretildiği tarımın üzerinden kırsal kalkınmayı gerçekleştirmek" diye konuştu.

Turhal Şeker Fabrikası Şefi Makine Mühendisi Mustafa Kurter de çalışmanın fabrikanın verimliliğini arttıracağını söyledi. Toplantıya Vali Cevdet San'ın yanı sıra Turhal Kaymakam Vekili Bayram Sağır, Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler katıldı. - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close