Haberler

TMMOB'tan 'İmar Planı' Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, 8 Şubat 2012 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Van belediyesi arasında imar planının hazırlanması için bir protokol imzalandığını...

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, 8 Şubat 2012 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Van belediyesi arasında imar planının hazırlanması için bir protokol imzalandığını hatırlatarak, "Bu protokoldeki en büyük sorun, belediyenin elindeki yetkilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredilmesidir" dedi.

Akköprü Mahallesi'ndeki Maliye konteynırları önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Şemsettin Bakır, 1996 yılında yapılan kentin imar planının üzerinde yerel yönetimlerin gelişi güzel kamu yararı gözetmeyen ve kişilere özel parsel bazlı tadilatlar yaparak uygulanmaz hale getirildiğini iddia etti. Van revize imar planının ihale edildiğini ve bir planlama bürosu ile sözleşme imzalandığını söyleyen Bakır, çeşitli nedenlerden dolayı Van Belediyesi bu müellif ile davalık olduğunu kaydetti. 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremlerin bir fırsat bilinerek yenilenme yoluna gidildiğini ifade eden Bakır, "Bu ihtiyaç üzerine planları ihaleye çıkaramayan Van Belediyesi, ara bir formül ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eli ile revize imar planı yaptırma yoluna gitmiştir. Bu amaçla 8 Şubat 2012 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Van Belediyesi arasında bir protokol imzalamıştır. Bu protokoldeki en büyük sorun, belediyenin elindeki yetkilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredilmesidir. Başka bir deyişle, Van Belediyesi'nin yapılacak revize imar planı üzerinde hiçbir hakkı yoktur" dedi.

Depremden bu yana (özel izne tabi yapılar hariç) Bakanlıkla yapılan protokol gereği belediye tarafından imar faaliyetlerinin durdurulduğunu dile getiren Bakır, "Van'ın ekonomisinin lokomotif sektörü olan inşaat sektörü durma noktasına gelmiştir. Kısaca, inşaat kaynaklı Van'ın ekonomisi felç olmuştur. İnşaat sektörünün durdurulması ile mimarlar, mühendisler, inşaat malzemesi satan esnaflar, emekçiler ve belediye dahil olmak üzere tüm Van halkı zarar görmüştür. Halkımız, bu zor duruma dahi yaşanabilir kent beklentisi içinde sabır göstermiştir. Görünen şudur ki planlamada; Van'ın objektif koşullarını, kültürel, tarihsel mirasını, su havzalarını, tarım alanlarını koruyan toplumun ve halkın menfaatlerine hizmet eden bir anlayış değil de; arsa ve inşaat sahiplerinin çıkarlarına hizmet eden bir anlayış planlamaya hakim kılınmıştır" ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı planları zamanında teslim etmeyerek vatandaş ile belediyeyi karşı karşıya getirdiğini belirten Bakır, "Van'ın lokomotif sektörü olan inşaat sektörünün durmasına yol açtığından Van halkını bir daha mağdur etmiştir. Her iki kurumda gelecekle ilgili kamuoyunu bilgilendirmemiş ve gelecek günlerde Van'ın imarının akıbeti konusuna açıklık getirmemişlerdir. Van Belediyesi yetkilileri ile bakanlık bu anlamada Van'ın imarının akıbeti konusunda konu ile ilgisi olan sivil toplum kuruluşlarını ve halkı bilgilendirmelidir. Bundan sonra izlenecek çözüm yolları, kentin sivil toplum örgütleri ile meslek odalarını dahil edilerek yol haritası belirlenmeli, inşaat sektörü ayağa kaldırılmalı, Van'ın imarı Vanlıya yakışır şekilde yapılması yolları tespit edilip biran önce hayata geçirilmelidir" şeklinde konuştu. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close