Haberler

Tiraj Kaybını Web'ten Kapatacaklar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla tiraj kaybına uğrayan yerel gazeteler, web sitelerini güncel tutarak kaybı telafi etmeye çalışıyor.

İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla tiraj kaybına uğrayan yerel gazeteler, web sitelerini güncel tutarak kaybı telafi etmeye çalışıyor.

İnternet ve sosyal medyanın önlenemeyen yükselişi anlık habere ulaşmayı kolaylaştırırken, gazetelerde yayınlanan haberlerin bir sonraki gün haber olma özelliğini kaybetmesi tiraj kayıplarını da beraberinde getirdi. Bu durum karşısında yerel gazeteler kendi web sitelerini sürekli güncel tutarak kayıpları telafi etmeye çalışıyor. Reklam verenler yerel gazetelerle birlikte artık web sitelerine de bütçe ayırıyor.

Meslek örgütleri her isteyenin kolayca haber sitesi açabilmesini tasvip etmezken, internet habercileri biran önce 'İnternet Medyası Kanunu'nun çıkmasını istiyor.

"İNTERNET'E ERKEN YATIRIM YAPTIK"

Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Memleket Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Adem Alemdar, yerel gazetelerin sadece haber almak için değil, iş ilanları ve yerel soruların sorulduğu bulmacaları çözmek içinde alındığını belirterek, tiraj kaybının belli bir oranda kaldığını söyledi. Yerel gazete tirajlarının zaten düşük olduğunu vurgulayan Alemdar, 3 editörle web sitelerini 24 saat güncellediklerini kaydetti. Alemdar, "Yerel gazetelerimizin pek çoğunun satış sayılarının çok üzerinde internet'ten takip ediliyor olması gazetelerimizin günde bir kez basılmasına karşın, sitelerin anlık taze haberler veriyor olmasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla basılı gazeteler kadar olmasa da şimdilik internet siteleri için de yatırımlar yapılmaya başlandı. Biz Memleket Grubu olarak orta uzun vadede basılı gazetelerin tamamen bitip gitmese de, internet gazeteciliği karşısında daha önemsiz bir pozisyonda olacağını yıllar önce öngördüğümüz için bu alana erken yatırım yaptık. Konya'daki diğer gazetelerin internet sitelerine göre çok önde olmamız da bu erken öngörünün tezahürüdür. Memleket'in internet portalı üç personelle 24 saat güncellenmekte, reklam geliri ise şimdilik maliyetini kurtarmakta" dedi.

Alemdar, her isteyenin kolayca haber sitesi kurmasını da yanlış bulduğunu vurgulayarak, Konya'da 200'den fazla haber sitesi olmasının kirliliğe neden olduğunu, sanal alemi adeta site çöplüğüne dönüştürdüğünü bildirdi.

-OKURLAR HABER VE FOTOĞRAF GÖNDEREBİLİYOR-

Konya Basın Konseyi Başkanı ve Konya Postası Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ömer Kara, tiraj kaybı nedeniyle habercilik anlayışlarında bir değişiklik olmadığını, özel haberler yaparak okuyucu sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi. Gazetelerin kaybedilen tirajı web siteleri üzerinden tekrar elde etme gayretinde olduğunu anlatan Kara, "Gazetemiz Konya Postası internet sitesi alanında da yenlikçi bir tavırla, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. İnternet sitemizde katılımcı gazeteciliği ön plana çıkararak, okurlarımızın da sitemize üye olarak haber ve fotoğraf paylaşabilecekleri bir sistemi devreye soktuk. Sosyal Konya Postası adıyla yeni bir sistemi okurlarımızın hizmetine sunduk. Elbette yatırım maliyeti anlamında klasik internet sitelerine oranla daha fazla bir yatırım maliyeti oluştu. Gazetemizin internet sitesi sürekli güncellenerek okurlarımıza hizmet veriyor" dedi.

"YASAL BOŞLUKLAR GİDERİLMELİ"

Gazeteciliğin sorumluluk getiren bir iş olduğunu ve her isteyenin kolayca internet sitesi kurup habercilik yapmasını tasvip etmediklerini ifade eden Kara, "Bu konuda yasal boşluklar var. Yani mevcut sistem, bu tür insanların önüne geçmenizi engellemiyor. Bu konuda bir yasal düzenlemenin şart olduğunu düşünüyorum. Yakın zamanda Konya Basın Konseyi Başkanı olarak yönetim kurulumuzda bu konuyu gündeme taşımak ve gerekli başvuruları yapmak niyetindeyiz. Bu işin bir standarda kavuşması gerekli kanaatini taşıyorum" dedi.

"İNTERNET MEDYASI KANUNU ÇIKMASINI BEKLİYORUZ"

Haftalık bir gazetenin yanı sıra genel ve yerel siteleriyle habercilik yapan Korkmaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Korkmaz, İnternet Medyası Kanunu'nun biran önce çıkmasını beklediğini söyledi.

Konya'nın nabzını tuttuklarını ve aynı ismi taşıyan web siteleri sayesinde önemli oranda takipçi sayısına ulaştıklarını dile getiren Korkmaz, isteyen herkesin haber sitesi kurmasını doğru bulmadığının altını çizdi. Korkmaz, "Bugün yerel anlamda Konya'da 4, Ankara, Antalya ve İzmir'de 1'er haber sitemiz, ayrıca Türkiye'nin Nabzı isimle ulusal gündemi aktardığımız bir sitemiz var. Devlete vergimizi ödüyor ve istihdam sağlıyoruz. İnternet Medya Kanunu'nun bir an önce çıkmasını istiyoruz. Çünkü bu işe ciddi manada yatırımlar yaptık, herkesin internet sitesi açması haksız rekabete yol açıyor. Devlet bu işe en kısa zamanda çözüm bulmalı. Bu işi yapmak isteyenler veya yapanlar devlete vergisini ödemeli ve resmi olarak yapmalı" şeklinde konuştu.

İnternet medyasının kitlelere ulaşma gücünün her geçen gün büyüdüğünü, kurumsal firmaların reklamlarına internet sitelerini dahil etmeye başladığını söyleyen Mustafa Korkmaz, resmi ilan beklentilerini açıklayarak, "Gazetelerin web sitelerine verilen resmi ilanlardan biz yararlanamıyoruz. Belirlenecek bir tıklanma seviyesine ulaşan haber sitelerine resmi ilan konusunda destek vermeli. Bir standart ve denetimle bu iş çözülebilir. Çünkü internet medyası artık günümüzün en büyük mecralarından biri haline geldi" değerlendirmesinde bulundu. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Tunceli ve Ovacık belediyelerine atanan kayyumlar göreve başladı

Verdikleri ilk talimat bakın ne oldu

Maserati'ye mi biniyor? İşte Yavuz Ağıralioğlu'nun özel plakalı makam aracı

Maserati'ye mi biniyor? İşte Ağıralioğlu'nun özel plakalı makam aracı

title