Tarihi Silifke Kalesi'nde Kazı Çalışmaları Başladı
Mersin'in Silifke ilçesindeki tarihi Silifke Kalesi'nde, kazı ve restorasyon çalışmalarının bu yılki bölümü başladı.
Mersin'in Silifke ilçesindeki tarihi Silifke Kalesi'nde, kazı ve restorasyon çalışmalarının bu yılki bölümü başladı.
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran başkanlığındaki 54 kişilik kazı ekibi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle, kalede arkeolojik çalışmalara başladı.
Boran, AA muhabirine, 2011 yılında başlayan kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında önemli bulgular elde edildiğini söyledi.
Daha önce kale içerisinde, Karamanoğlu döneminde yapılan ve Osmanlı döneminde şu anki şeklini aldığı tahmin edilen caminin ortaya çıkarıldığını hatırlatan Boran, şunları ifade etti:
"Caminin tespitinin ardından buranın iki tarafında, 17. ve 18. yüzyılda bölgenin sivil mimarlık örneklerini yansıtan, cadde ve sokakların örneklerini bulduk. Yine sokakları ve caddeleri açmaya devam edeceğiz. Bu dönemde özellikle şehrin dokusuyla ilgili seramik bulguları bulabileceğimiz sarnıçları açacağız. Kalenin doğu tarafında bulunan bir dini mekan olarak geçen ama şu anda bilemediğimiz, daha sonra bunun tespitini yapacağımız mekanı da açacağız."
Boran, kalenin aynı zamanda Kıbrıs'ın fethinden sonra Osmanlı'nın önemli kalelerinden birisi haline geldiğini belirterek, "Kıbrıs'la Osmanlı'nın bağlantısını kuran ve burada hem askerin hem de diğer tesisatın taşındığı, barındığı mekanları ve bölümleri burada tespit etmeyi düşünüyoruz. Bu çalışmalarımız, 5 üniversiteden 15 bilim insanı, 16 öğrenci ve 18 işçiyle beraber eylülün sonuna kadar devam edecek" dedi.
Boran, kalenin ve bölgenin büyük bir turizm potansiyeli de barındırdığını kaydetti.