Haberler

Tarihi Bayburt Evleri Çalıştayı Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihi Bayburt Evleri Çalıştayı başladıBAYBURT - Bayburt evlerinin tarihi dokusunun ortaya çıkarılması adına Bayburt Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Tarihi Bayburt Evleri Çalıştayı başladı.

Tarihi Bayburt Evleri Çalıştayı başladı

BAYBURT - Bayburt evlerinin tarihi dokusunun ortaya çıkarılması adına Bayburt Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Tarihi Bayburt Evleri Çalıştayı başladı.

Şair zihni Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve iki gün sürecek çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, şehirlilik kültürüne sahip, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Anadolu'nun Türk tarihi açısından da en önemli şehirlerinden biri olan Bayburt'a katkı sunmak için bu çalıştayı düzenlediklerini söyledi.

Çalıştayla bayburt'a yapılmak istenenleri somutlaştırmaya çalıştıklarını belirten Memiş, "Farklı illere giden hemşerilerimiz tanıdığı, gördüğü şehirleri Bayburt'a taşımaya çalışıyor. Bu mümkündür, olabilir. Ama bunu sadece konuşma sadece malumata dayalı duyumlarla ifade etmek yerine istedik ki kadimden beri şehirlilik kültürüne sahip, bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu'nun Türk tarihi açısından da en önemli şehirlerinden biri olan Bayburt'a ne yapabiliriz? Bunu somutlaştıralım. Bu bir başlangıç teşkil etsin ve bundan sonra kim gelirse bu tüneli devam ettirmeye çalışsın." dedi.

Memiş, Bayburt'un kendine özgü ev mimarisiyle tanınmasını arzu ettiklerini vurgulayarak, "Belediye Başkanı olarak ben bu çalıştayın sadece kayıtlara geçmesinin çok ötesinde gerçekten kent kimliğini ortaya çıkarma açısından son derece önemsediğimiz meskenlerimizin bir yerden başlayarak şehirle buluşması, bütünleşmesi ve bunun için de somut adımların atılması. Yani Bayburt Safranbolu olabilir mi, Kütahya, Beyşehir olabilir mi? Bütün bunların tartışılması ama Bayburt'un Bayburt olarak kalması, Bayburt olarak büyümesi ve şehrin mimarisinin estetiğinin ahlaklı bir şekilde görülüp şehre yansıtılması en büyük arzumuz" dedi.

Çalıştayın ilk oturumunda Prof. Dr. Haldun Özkan "Malzeme, Teknik ve Etnografisiyle Bayburt Köy Evleri", Yrd. Doç. Dr. Hatice Uçar "Tarihi Bayburt Evlerinin Plan Şemaları", Yrd. Doç. Dr. Yasin Taşkesenlioğlu ise "Tarihi Bayburt Evlerinin Kitabeleri" başlığındaki sunumlarını yaptı.

Çalıştay, yarınki sonuç bildirgesiyle tamamlanacak.

Tarihi Bayburt Evleri Çalıştayı Başladı
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close