Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın Desteğiyle İşyeri Sahibi Oldular
Kars'ta, İşsiz ve Sosyal Güvencesi Olmayan 4 Kadın, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın (Sydv) Desteğiyle İşyeri Sahibi Oldu. İşyerinin Açılışına Katılan Vali Mehmet Ufuk Erden, "Amaç, Balık Vermek Değil Balık Tutmayı Öğretmektir" Dedi.
Kars'ta, işsiz ve sosyal güvencesi olmayan 4 kadın, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın (SYDV) desteğiyle işyeri sahibi oldu. İşyerinin açılışına katılan Vali Mehmet Ufuk Erden, "Amaç, balık vermek değil balık tutmayı öğretmektir" dedi.
Eşleri işçi, pazarlamacı, şoför ve ayakkabıcı olan ve kendilerinin sosyal bir güvencesi olmayan 4 kadın, Kars Valiliği SYDV'ye iş başvurusunda bulundu. Vakfın Mütevelli Heyeti, fakirlik envanteri kriterleri kapsamında iş başvurusunda bulunan birer çocuklu ev kadınları Hatice Demir (21), Hicret Esra Alagöz (23), Gül Aslan (27) ve Handan Alkan'ın (34) durumunu değerlendirdi. Vakfın toplantısında bir araya gelen kadınlar, zaman zaman temizlik işleri yaparak ailelerinin ekonomisine katkıda bulunduklarını
söyledi. Bunun üzerine heyet, kadınlara temizlik şirketi kurma önerisinde bulundu. Öneriyi kabul eden girişimci kadınlara Vakıf tarafından 1 yıl geri ödemesiz, 3 yıl içinde 3 eşit taksitle ve faizsiz olarak 11 bin YTL ödendi.
İnönü Caddesi üzerinde işyeri kiralayan kadınların projelerini anlattıkları işyeri sahibi Ali Yoldaş da 800 YTL'lik kirayı ilk yıl için 400 YTL'ye indirdi. Her türlü temizlik işini yapacak olan ajans üyeleri, hazırladıkları ücret tarifelerini de mahalle mahalle gezerek dağıtmaya başladı. Girişimci dört kadının kurduğu ve Sihirli Eller Temizlik Ajansı adı verilen işyerinin açılışı yetkililerin de katıldığı bir törenle yapıldı. Törene Vali Mehmet Ufuk Erden ile eşi Fatma Yeşim Erden, Belediye Başkanı Naif
Alibeyoğlu, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arif Baysal, Vali Yardımcısı Doğan Demirdaş ile kadınlar katıldı.
İşyerinin 11 bin YTL'ye mal olduğunu belirten Vali Yardımcısı Demirdaş, "Bundan sonra kurumlarımız, iş yerleri, özellikle çalışan ve çocuklu bayanlar evlerinde bir temizliğe ihtiyaçları olduğu zaman burayı arayarak telefonla irtibat kuracaklar ve kendi taleplerini iletebilecek. Biz 1 yıl geri ödemesiz 3 yıl 3 eşit taksitle ve faizsiz olarak bu 11 bin YTL'yi hanımefendilere vererek, borçlandırmış oluyoruz. Bu bir hibe değildir. Bu şekilde de yine ilimizde ihtiyacı olan başlıca kollarda yine aynı şekilde
vakfımız destek vermektedir" dedi.
Amaçlarının kadınlara balık vermek değil, balık tutmayı öğretmek olduğu söyleyen Vali Erden, "Kars, kadın ve kız çocuklarının haklarının geliştirilmesi ve korunmasıyla ilgili ortak programda yer alan 6 ilden bir tanesidir. Elbette kadınlarımız sosyal ve ekonomik anlamda toplumun önemli bireyleri olarak ayaklarının üzerinde durmalı. Bu seçimlerde Meclis'teki kadın sayısının artmasının Türkiye'nin önünün açılması açısından önemli bir adımdır. Bu işyeriyle Vakfımızın mütevelli heyetinin aldığı kararla
bayanlara yardımcı olunmuştur. Kadınlar onurlu bir çalışma, emek ve alın teri dökmek suretiyle kazanacaklardır. Başkalarına da örnek olmasını diliyorum" diye konuştu.
Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu da, "Kadınların aile ekonomisine katkıda bulunmaları ve ekonomik özgürlüğünü kazanması, örgütlenmesi çağdaşlaşmanın, demokratikleşmenin ve ülkemizin daha ileri bir düzeye gitmesi için çok önemli bir dinamizm olduğuna inanıyorum. İşyerinin Kars'taki bütün kadınlara örnek olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.
İşyeri açılışına çocuklarıyla birlikte gelen ev kadınları da çok mutlu olduklarını söyledi. Bir çok işte çalıştığını ifade eden Hicret Esra Alagöz, muhasebecilik, sekreterlik yaptığını, eczacı kalfası olarak çalıştığını söyleyerek kendi ayaklarının üzerinde durmaya çalışacaklarını belirtti. Hatice Demir de, çok mutlu olduğunu belirterek, temizlik işi yapacak olan kadınlara da iş vereceklerini söyledi.
(BA-İRT-OMR-Y)