Sinop'ta Ortak Kültürel Miras: Türkiye ve AB Arasındaki Diyalog ve Koruma Projesi
AB Türkiye Delegasyonu ile Merkezi Finans İhale Birimi işbirliğinde yürütülen Kültür ve Turizm Bakanlığının nihai yararlanıcısı olduğu Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen "Ortak Kültürel Miras:Türkiye ve AB arasındaki Diyalog ve Koruma (Faz 1) Projesi'nin açılış toplantısı yapıldı.
AB Türkiye Delegasyonu ile Merkezi Finans İhale Birimi işbirliğinde yürütülen Kültür ve Turizm Bakanlığının nihai yararlanıcısı olduğu Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen "Ortak Kültürel Miras: Türkiye ve AB arasındaki Diyalog ve Koruma (Faz 1) Projesi'nin açılış toplantısı yapıldı.
Sinop Öğretmenevi'nde gerçekleştirilen toplantıya, Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya, Vali Yavuz Selim Köşger, Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Alan Yönetimi Danışma Kurulu Başkanı Hikmet Tosun ve yabancı ülkelerden heyet temsilcileri katıldı.
Vali Köşger, yaptığı konuşmada, projenin önemine işaret ederek, "Sinop önümüzdeki dönemde tarihte hak ettiği ve geçmiş tarihte zaten yaşamış olduğu çok önemli fonksiyonları yeniden kazanmaya başlayacak" diye belirtti.
Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya, "Sinop'a ne yapılsa haktır, Sinop çok kıymetli bir inci, herşeyi ile doğal bir kıymet, bir kültür mirası. Sadece bugün değil, tarihten insanlığın bir kültür mirası. O'nun için buradayız" dedi.
Söz konusu projenin Türkiye'de ilk defa uygulanan örnek bir proje olduğunu dile getiren Büyükkaya, "AB'ye teşekkür ediyoruz. Çünkü bu proje inşallah dünya tarih mirasına, kültür mirası açısından da örnek bir proje olacak ve Türkiye'deki birçok eserin belki hem Türkiye'deki fonlarımız hem de AB fonları ile ayağa kalkmasını sağlayacaktır" diye konuştu.
Büyükkaya, projenin model bir proje olduğunu yönetim planının geliştirilmesi, düzenlenmesi ve ardından Tarihi Sinop Cezaevi'nin restorasyonundan oluştuğunu kaydetti. - Sinop