Sera Artıkları Yakıta Dönüştürüldü
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yürütülen çalışma sonucunda seralarda ortaya çıkan bitki artıklarından temiz ve yenilenebilir bir yakıt olan "Odun briket" ortaya çıkarıldı Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilgin: "Odun briketin kullanılması ile çevre.
SİNAN ÖZMÜŞ - Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sefai Bilgin, yürüttükleri çalışmalar sonucu geliştirdikleri briketleme makinesiyle bitki artıklarını katı yakıt formuna dönüştürerek, "Odun Briket" yakıtı elde ettiklerini bildirdi.
Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seracılık açısından Türkiye'nin dünyada önemli yeri olduğunu, ülke genelinde 615 bin dekar alanda örtü altı tarımı yapıldığını söyledi.
Üretim yapılan sera alanlarından her yıl yaş olarak 1 milyon 700 bin ton, kuru olarak ise 253 bin ton bitki artığı çıktığını bildiren Bilgin, bitkisel artıkların çok büyük kısmının herhangi bir şekilde değerlendirilmeyerek atıldığını belirtti.
Bilgin, artıkların farklı yerlere atılması sonucu yer altı su kaynaklarının kirlendiğini, çevre kirliliği oluştuğunu, insan ve hayvan sağlığını tehdit eden hastalık yapıcı etmenlerin çevreye yayıldığını, yakılmasıyla oluşan hava kirliliğinin ise küresel ısınmaya neden olduğunu anlattı.
Sera bitki artıklarının, organik yenilenebilir enerji kaynaklarından biyokütle enerjisinin kaynağını oluşturduğuna işaret eden Bilgin, şöyle konuştu:
"Sera bitki artıkları odun ile eşdeğer bir enerji ve düşük kül içeriklerine sahiptir. Bu nedenle bitki artıklarının hem enerji kaynağı olarak ekonomiye kazandırılması hem de atılmaları sonucu oluşan kirliliğin önlenmesi amacıyla çalışma başlattık. Tarım Makinaları Bölümü tarafından dünyada ilk kez sera bitki artıklarının enerji kaynağı olarak değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldü. Geliştirdiğimiz briketleme makinesiyle bitki artıkları, katı yakıt formuna dönüştürüldü ve odun briket yakıtı elde edildi."
Odun briket yakıtı ile temiz ve yenilenebilir bir yakıt elde edildiğini dile getiren Bilgin, bu yakıtların hem evlerde hem de seralarda ısınma ihtiyacının karşılanmasında kullanılabileceğinin belirlendiğini söyledi.
"Kirliliği önleyecek, ekonomiye katkı yapacak"
Bilgin, sera üreticilerinin bitki artıklarını odun briketi formunda kendi serasını ısıtmada kullanabileceğini anlatarak, dondan koruma amaçlı ısıtma yapan bir üreticinin serasından çıkan bitki artıkları ile bir yıl boyunca odun ihtiyacının tamamını karşılayabileceğini vurguladı.
Odun briketin yakılması sonucu küresel ısınmaya neden olan karbondioksit emisyonu ve asit yağmurlarına neden olan kükürt dioksit emisyonunun meydana gelmediğinin altını çizen Bilgin, "Dolayısıyla odun briketin kullanılması ile çevre kirliliği önlenecek, ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır" diye konuştu.
Sera bitki artıklarından elde edilen katı yakıt formundaki odun briketin, katı yakıtlı elektrik enerjisi üretim merkezlerinde doğrudan ya da termik santrallerde düşük kaliteli linyit kömür ile yakılmasının da mümkün olduğunu ifade eden Bilgin, böylece linyit kömürünün neden olduğu çevre kirliliğinin azaltılabileceğini dile getirdi.
- "Sera üreticileri ve özel sektöre konunun önemi anlatılacak"
Bilgin, sera artıkların atılmasıyla yıllık yaklaşık 76 milyon lira ekonomik kayıp yaşandığını ifade ederek, bunların katı yakıt formuna dönüştürülerek geri kazanılmasıyla yılda yaklaşık 500 bin megawatt saat elektrik enerjisinin üretilmesinin mümkün olacağını söyledi.
Tarım Makinaları Bölümü olarak bitki artıklarının enerji kaynağı olarak geri kazanılması çalışmalarını önemsediklerini vurgulayan Bilgin, şöyle konuştu:
"Bununla ilgili hem Akdeniz Üniversitesi hem de TÜBİTAK destekli projelerimiz devam ediyor. Bundan sonraki hedefimiz çalışmaları uygulamaya aktarmak, yerel yönetimlere, sera üreticilerine ve özel sektöre konunun önemini anlatmak olacaktır. Bitki artıklarının yoğun olarak çıktığı alanlara katı yakıt elde etme tesislerinin yerel yönetimler veya özel sektör tarafından yerli teknoloji kullanılarak kurulması için proje çalışmaları bölümümüz tarafından yapılabilir." - Antalya