Haberler

Selçuk Tıp'ta Brakiterapi Ünitesi Açıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SÜ Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde hizmete giren 'Çocuk İmmünoloji ve Allerji Laboratuvarı' ile 'Brakiterapi Ünitesi' açıldı.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde hizmete giren 'Çocuk İmmünoloji ve Allerji Laboratuvarı' ile 'Brakiterapi Ünitesi'nin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Törene, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Musa Özcan, SÜ eski Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Oktay Sarı, Başhekim Doç. Dr. Yaşar Şen, çok sayıda öğretim üyesi ve hastane çalışanları katıldı. SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ve protokol üyeleri ilk olarak 'Çocuk İmmünoloji ve Alerji Laboratuvarı'nın açılışını yaptı. Kurdele kesiminden sonra konuşan Rektör Prof. Dr. Gökbel, "Bu cihazı Ar-Ge projesi kapsamında aldık. Hastanemizde olması gereken bir cihazdı. Cihazımızla yapılan araştırmalarla dünyaya hizmet vereceğiz. Çeşitli hastalıkların tanısında da kullanılacak olan bu cihazla aynı zamanda Konya'ya da hizmet etmiş olacağız. Konya'mıza ve hastanemize hayırlı olsun" dedi.

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Laboratuvarı'nda kullanılan akım sitometri cihazı hakkında katılımcılara bilgi veren SÜ Tıp Fakültesi Çocuk İmmünolojisi ve Allerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasibe Artaç, "Akım sitometri cihazı üç lazerli olup, hücre ayırma özelliğine sahip Konya'da hizmet veren tek cihazdır. Bu cihaz, hücre veya diğer biyolojik partiküllerin ayrıntılı olarak analizini sağlayan klinik ve araştırma laboratuvarlarının vazgeçilmez cihazlarından biridir. Tıpta başlıca kullanım alanları immünoloji ve hematoloji olup bağışıklık sistemi hastalıkları ile lösemi ve lenfoma gibi kan hastalıklarının tanısı, sınıflandırılması ve tedavinin takibinde hayati önem arz eden bir yere sahiptir. Bu cihazla böbrek, karaciğer ve kök hücre nakline hazırlanan hastalar ve onların potansiyel donörleri arasındaki alıcı-verici uyumu, eşleşmesi ve transplantasyonun başarısı için gerekli analizler de yapılabilir" şeklinde konuştu.

KONYA'DA İLK BRAKİTERAPİ ÜNİTESİ AÇILDI

Daha sonra 'Brakiterapi Ünitesi'nin açılışı gerçekleştirildi. Rektör Prof. Dr. Gökbel, "Çeşitli anabilim dallarına hizmet verecek bu cihazı tıbbi cihaz ünitemiz yaptı. Böylelikle hem ucuz, hem de çok kullanışlı oldu. Konya'da tek olan bu cihazımızın da hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güler Yavaş, Türkiye'de sayılı merkezlerde bulunan Brakiterapi Ünitesi'nin Konya'da ilk olduğunu belirterek, "Son birkaç yıldır kullanılan teknolojik üç boyutlu brakiterapi cihazı, bu özelliği sayesinde tümörlü dokulara yüksek doz tedavi uygulanırken, çevre dokuların en iyi düzeyde korunmasına olanak sağlamaktadır. Bu yöntem, uygulama kolaylığı, sıklıkla genel anestezi gerektirmemesi nedeniyle başta jinekolojik tümörler olmak üzere klinikte en sık kullanılan brakiterapi yöntemidir. İlk etapta rahim ve rahim ağzı kanserlerinin tedavisi uygulanacaktır. Çünkü jinekolojik tümörlerde brakiterapi, uygun endikasyonlarda alternatifi bulunmayan bir tedavi yöntemidir. İlerleyen zamanlarda ihtiyaca göre baş, boyun, akciğer, yemek borusu, meme tümörleri ve yumuşak doku kanserlerinde de kullanılabilecek bir cihazdır" dedi.

Rektör Prof. Dr. Gökbel açılışın ardından hastane yöneticileri ile birlikte yeni hizmete giren Adli Tıp Polikliniği ile engelli asansörünü de inceledi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close