Haberler

Şekerin Yolculuğu İstihdama Katkı Sağlıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin 4. büyük ovası olan Elbistan Ovası'nda yetişen şeker pancarı, 25 bin işçinin geçim kaynağı olurken, ülke ekonomisine de ciddi katkılar sağlıyor.

KENAN ARAYICI - Türkiye'nin 4. büyük ovası olan Elbistan Ovası'nda yetişen şeker pancarı, 25 bin işçinin geçim kaynağı olurken, ülke ekonomisine de ciddi katkılar sağlıyor.

Elbistan, Göksun ve Afşin ilçeleriyle Adana'nın Tufanbeyli ilçelerindeki 78 mahallede 3 bin 777 çiftçi tarafından ekilen şeker pancarının hasadı tamamlandı.

Üretiminden hasadına, temizlenmesinden işlenmesine kadar yaklaşık 25 bin işçinin emek verdiği şeker pancarı, Elbistan Şeker Fabrikasında işlendikten sonra sofralara şeker olarak geliyor.

Pancarlar, getirildikleri şeker fabrikalarında ön temizleme işleminden geçiriliyor. Toprak ve çamurdan arındırılan ürün, silolara alınıp kanal vasıtasıyla fabrikaya ulaştırılıyor. Kanallarda basınçlı suyla yıkanan pancarlar, böylece dış etmenlerden temizleniyor.

Yaklaşık 48 saat işlem gören pancardan elde edilen şeker, 50 kilogramlık torbalara doldurularak tüketiciye sunulma aşamasına getiriliyor.

Sezonda 315 bin ton pancar işlenmesi öngörülüyor

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şeker pancarı üretiminin bölge ekonomisi için çok önemli olduğunu söyledi.

Çiftçilerin yıl boyu ürettikleri pancarların, işçilerin de emekleri sayesinde fabrikada şekere dönüştüğünü dile getiren Bulut, "Bu sezon işlenecek pancar miktarının 315 bin ton olacağını tahmin etmekteyiz. Çiftçiye 50 milyon lira pancar bedeli ödenecektir. Bu bedelin yüzde 32'sine tekabül eden 16 milyon lirası ayni ve nakdi avans olarak çiftçimize ödendi" diye konuştu.

Pancar üreticisine sözleşme gereği 70 bin ton bedelsiz yaş pancar küspesi verileceğini aktaran Bulut, şeker pancarının üretiminden sofralara giden yolculuğunda önemli bir istihdam sağladığını vurguladı.

Türkiye ekonomisine yıllık 50 milyon lira katkı sağlıyor

Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Paksoy ise şeker sanayisinin bölge ekonomisine sağladığı katma değerin ciddi boyutlarda olduğunu ifade etti.

"Şeker Fabrikaları"nı bulundukları bölge açısından önemli yatırımlar olarak nitelendiren Paksoy, şeker pancarı üretimiyle geçimini temin eden çiftçi ve işçilerin yanı sıra sektörün tarım, hayvancılık, yem, ilaç, et, süt, nakliye, akaryakıt sektörü, bakım onarım işleri ve diğer hizmet sektörleriyle iç içe geçmiş durumda olduğunu kaydetti.

Bu anlamda şeker pancarının bölge ve ülke ekonomisine olan katkısına dikkati çeken Paksoy, sözlerini şöyle tamamladı:

"Katma değeri yüksek bir sektördür. Pancar çiftçisine, yıl içerisinde belirli dönemlerde yapılan ayni ve nakdi ödemeler, ilçe ekonomisinin sürekli canlı kalmasını sağlıyor. Türkiye ekonomisine yıllık katkısı 50 milyon liradır. Şeker fabrikasında çalışan işçi ve memurun da ilçe ekonomisine yaptığı katkı göz önünde bulundurulduğunda ekonomiye katkısının yukarılara çıktığı görüyoruz."

Kaynak: AA / Yerel
title
Close