Haberler

Şeker Kanyonu Deli Balı, Anzer Balına Rakip

Şeker Kanyonu Deli Balı, Anzer Balına Rakip
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karabük'ün Şeker Kanyonu Bölgesinde Elde Edilen Deli Bal, Anzer Balına Rakip Oluyor.

Karabük'ün Şeker Kanyonu bölgesinde elde edilen deli bal, Anzer balına rakip oluyor.

Karabük'ün Yenice ilçesine balı Yortanpazarı beldesinde arıcılar, Doğu Karadeniz'de üretilen Anzer Balı'na rakip çıkacak ballarının olduğunu iddia etti. Yortanpazarı Şeker Kanyonu bölgesinde bal üretimi yapan arıcılar, ballarının ünlü Anzer Balı'na rakip olacak nitelikte olduğunu söylediler.

Belde'de 3 yıldır Tarım Danışmanı olarak görev yapan Dursun Arat, deli balın yapılan analiz raporunda rutubet miktarının yüzde 16,5, invert şeker miktarının yüzde 71, sakkaroz oranının yüzde 2,93, diastaz sayısının yüzde 17,9 olarak belirlendiğini ve Türk Gıda Kodeksine uygun bulunduğunu söyledi.

Arat, deli bal olarak adlandırılmasının günde 2 çay kaşığından fazla tüketildiğinde çarpmasından kaynaklandığını belirterek, analiz raporunda çarpmanın kanyon florasında yoğun bir şekilde bulunan orman güllerinden olduğunun tesbit edildiğini kaydetti.

Yenice ormanlarının bitki örtüsü çeşitliği yönünden dünyanın önde gelen alanı olduğunu kaydeden Arat, "Bal, safkan arılar tarafından bölgemizde çok bulunan kestane ağaçları ile orman gülü, böğürtlen, ıhlamur ve kırçiçeği polenlerinden elde ediliyor. Şeker kanyonu ve civar köyleri, arılarını kara kovanlarda barındırıyor. Özellikle kış aylarında bile arılara yabancı madde vermek zorunda kalmıyor. Üretilen balın, sinir gevşetici ve tansiyon düşürücü özelliğinin yanı sıra astım ve bronşit için iyi geldiği bilim adamları tarafından onaylandı" dedi.

Haziran aylarında elde edilen deli balın kilosunu 25 YTL'den sattıklarını, ancak ballarının artık Avrupa Birliği (AB) ülkelerine 3 katı fiyatla satıldığını öğrendiklerini söyleyen 25 yıllık bal üreticisi Recep Karataş ise, balın meşhur Anzer balına rakip olacağını belirtti. Karataş, deli bal sadece Mayıs ve Haziran aylarında olduğunu kaydetti. Son 2 yıldır deli balın değerinin anlaşıldığını ve elde edildiği gün tükendiğini söyleyen Karataş, "Bu yıl sezonu kapattık. Elimizde hiç bal kalmadı. Talepleri karşılayamıyoruz" diye konuştu.

Şeker Kanyonu ve civarında bal üretimi yapan arıcılar, damak tadından anlayan herkese kapılarının sonuna dek açık olduğunu da ifade ederek, ürettikleri balların sağlıklı olduğunu söylediler.

(HK-AK)

18.04.2007 17:17 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close