Haberler

Saü'de Deprem ve Farkındalık Konuşuldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Deprem Afeti Farkındalık Semineri” düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından "Deprem Afeti Farkındalık Semineri" düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan seminere Sakarya AFAD (İl Afet ve Acil Durum) Müdürü Hüseyin Kaşkaş, SAÜ Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Utkucu, SAÜ İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Özcan ve Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat konuşmacı olarak katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan SAÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Torkul, deprem sonrasında maddi kayıpların karşılanabildiğini, ancak psikolojik olarak insanların depremin etkisinden kurtulamadıklarını söyledi. Prof. Dr. Torkul, "Deprem konusunda ilgililer güzel uygulamalar yapıyorlar. Fakat bu uygulamaları hayata geçirmede bir takım sorunlarımız var. Biz de Sakarya Üniversitesi olarak bu konu için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu doğrultuda Afet Yönetimi üzerine yüksek lisans programı başlatıldı" ifadelerini kullandı.

AFAD'ın Başbakanlığa bağlı resmi bir kurum olduğunu ve 17 Haziran 2009 yılında kurulduğunu aktaran Sakarya AFAD Müdürü Hüseyin Kaşkaş, "Kurum olarak amacımız, insanları bilgilendirmek ve afetler olmadan bilinçlendirmektir. Bu yüzden her an bir afet olacakmış gibi hazırlıklı olmamız, tedbirimizi almış olmamız gerekiyor. AFAD olarak ilkemiz, sıfırıncı dakikada müdahale etmektir. Şu anda Sakarya AFAD olarak donanım bakımından dünyada bizden iyisi yok. 'Afete Hazır Türkiye' adında kurumumuzca yürütülen bir de projemiz var. Bu proje tam anlamıyla yapıldığında, Türkiye afetlere hazır olacak" diye konuştu.

"Marmara için deprem tehdidi var"

Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Utkucu da Marmara Denizinde deprem olasılığı hakkında bilgiler verdi. Deprem istatistiklerine bakıldığında fayların kırılma aralıklarından yola çıkarak belirli yıllarda tekrarlama riski olduğunu belirtti. Utkucu, depremin Marmara'da olması durumunda Sakarya'yı büyük oranda tehdit edeceğini sözlerine ekledi.

"Ders çıkarmalıyız"

İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Özcan, konuşmasına 1999 yılında meydana gelen Marmara depreminden örnekler vererek başladı. Yrd. Doç. Dr. Zeki, "Sakarya olarak 1999 depreminde yapı olarak eksik durumdaydık. Dayanıklı ve sağlam malzemeler yerine maliyeti ucuz malzemelere kaçtık. Bu da daha fazla hasar almamıza yol açtı. Bina temellerimiz sağlam değildi. Bunları yaşadıktan sonra kendimize bir ders çıkarmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Binalar zemin etüdüne uygun tasarlanmalı"

UDİM Müdürü Dr. Doğan Kalafat ise konuşmasında depremin şiddeti büyüdükçe açığa çıkan dalgaların daha uzağa yayıldığını ve etkilenen alanın büyüdüğünü söyledi. Kalafat, "Sismografik ağlar bu sarsıntıları kaydeder. Yapıların sarsılma süresi uzadıkça hasarı da büyür. Depremin olduğu merkezden uzaklaştıkça gücü de hızla azalır. Sarsıntılar yumuşak, dolgu ve ıslak zeminde artar. Bu yüzden yaşadığımız yerlerin genel jeolojik özelliklerini bilirsek ve buna uygun şekilde binaları tasarlarsak daha az hasar alırız" şeklinde konuştu. Etkinlik, konuşmaların ardından soru cevap bölümüyle devam etti. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close