Samsun İhracat Stratejisi ve Eylem Planı Projesi
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Doğrudan Faaliyet Desteği (DFD) kapsamında Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından yürütülen "Samsun İhracat Stratejisi ve Eylem Planı Projesi 2.Çalıştayı" yapıldı.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Doğrudan Faaliyet Desteği (DFD) kapsamında Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından yürütülen "Samsun İhracat Stratejisi ve Eylem Planı Projesi 2. Çalıştayı" yapıldı.
Samsun TSO toplantı salonunda düzenlenen çalıştaya Samsun TSO Genel Sekreter Yardımcısı Okan Gümüş, TSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yiğit Tören, Samsunlu sanayiciler ve kamu kurumu temsilcileri katıldı.
Samsun'un ihracat konusundaki potansiyelini rasyonel bir şekilde yönetmek adına yürütülen 'Samsun İhracat Stratejisi ve Eylem Planı' projesinin ikincisini düzenlediklerini belirten Samsun TSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yiğit Tören, "Samsun ekonomik anlamda pek çok değere sahip, lojistik anlamında da ciddi öneme sahip bir şehirdir. Aynı zamanda coğrafi konumu, turizm ve eğitim imkanları ile Karadeniz'in lokomotif bir kenti. Oldukça ciddi bir potansiyelimiz var. Ama bu potansiyelimizi harekete geçirmek için planlı ve organize bir şekilde çalışmamız gerekiyor. Bu anlamda TSO olarak,
Samsun'un nabzını tutan bir kurum olarak, bu potansiyeli harekete geçirmek adına çeşitli projelerle Samsun'un özellikle ihracat alt yapısını güçlendirecek birtakım stratejik planlamaları yapmaya çalışıyoruz. Planlamayı göz ardı ederek ihracatı arttırmak ya da plansız programsız çalışmak artık günümüzde imkansız hale geldi. Özellikle ihracat konusunda rakip pazarları tanımadan, rakip pazarların önümüzdeki dönemlerde neler isteyeceğini, neleri talep edeceğini bilemeden ihracata atılmakta mümkün değil" dedi.
Samsun'da 2023 yılına 1 milyar dolarlık bir ihracat hedeflediklerini belirten Tören, "Bu 1 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirmek adına bu stratejik planlamayı yapmaya çalışacağız. Samsun olarak kümelendiğimiz sektörlerimiz var. Özellikle yeni kümelendiğimiz sektör sağlıkta ve gıda da kümeleniyoruz. Aynı zamanda sağlıkta kümelenmeyi ciddi bir şekilde ilerletmiş durumdayız. Bunun yanında gıda ve mobilyada kümeleniyoruz. Dolayısıyla ihracat hedeflerimizi ortaya koyarken bizce kümelendiğimiz sektörlerdeki avantajlarımızı ortaya da koymamız gerekiyor. bizim kümelendiğimiz sektörlerde hedef ihracat pazarlarımızın taleplerinin neler olabileceğini nelerde yoğunlaşabileceğimizi ortaya koymamız gerekiyor" diye konuştu.
Daha sonra proje uzmanları Vedat Kunt ve Hakan Zobu da proje hakkında bilgiler verdi. - SAMSUN