Resim Aşkıyla Evini Müzeye Dönüştürdü
Atilla Kurtoğlu - Trabzon'da emekli resim öğretmeni Haydar Durmuş, çoğunluğunu kendisinin yaptığı 250 resmi, adeta müzeye çevirdiği üç katlı evinin iki katında sergiliyor.
Atilla Kurtoğlu - Trabzon'da emekli resim öğretmeni Haydar Durmuş, çoğunluğunu kendisinin yaptığı 250 resmi, adeta müzeye çevirdiği üç katlı evinin iki katında sergiliyor.
Emekli öğretmen Durmuş (70), AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğunda resim yapmayı çok sevdiğini, öğretmenlerinin de teşvikiyle özel eğitim aldığını belirterek, "Sonrasında da resim öğretmeni olmayı tercih ettim. Öğretmen olmayı düşünmüyordum ancak resme olan ilgim beni öğretmenliğe götürdü" dedi.
Öğretmenlik yılları boyunca hem kendi çalışmalarını yürüttüğünü hem de özellikle Trabzonlu ressamların eserlerini toplamaya çalıştığını ifade eden Durmuş, "Refik Epikman, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nevzat Akoral, Mustafa Ayaz, Ali Candaş, Veysel Günay, Osman Altıntaş, Osman Akbay gibi 70'in üzerinde ressamın yaklaşık 100 eserini topladım. Hem Türkiye'nin önde gelen ressamlarının çalışmalarını hem de kendi resimlerimi evimde biriktirdim. Yıllar içinde elimdeki resim sayısı bin 700'e ulaştı" diye konuştu.
Evinde alan yetersizliğinden resimleri çok iyi muhafaza edemediğini, bu durumun kendisini üzdüğünü dile getiren Durmuş, şöyle devam etti:
"Bir süre önce Arsin'in Elmaalan köyünde üç katlı ev yaptırdım ve resimleri buraya taşıdım. İkinci katını konut olarak kullandığım evin, birinci ve üçünü katında resimlerin iyi durumda olanlarından 250'sini çerçeveleterek duvarlara astım. Bu çalışmalar ağaç baskı, desen, pastel, guaj gibi resmin her tekniğini barındırıyor."
-"Buranın tanıtımı ve açık kalması için destek istiyorum"-
Binanın giriş bölümüne "Haydar Durmuş Plastik Sanatlar Müzesi" tabelası asan Durmuş, sergileme imkanı bulamadığı için resimlerin çoğunluğunu evin bir bölümünde üst üste yerleştirdiğini söyledi. Durmuş, resimlerin tamamını sergileyebilmenin ciddi maddi külfeti olduğunu, bu külfetin altından emekli maaşıyla kalkamayacağını dile getirdi.
Resimleri görmek isteyenlerin bir şekilde kendisine ulaştığını ifade eden Durmuş, "Burayı her zaman ziyarete açık tutamıyorum. Bana haber verdiklerinde gezmek isteyenlere yardımcı oluyorum. İsterim ki her zaman ziyarete açık olsun ama burayı açık tutacak imkanlara sahip değilim. Bu nedenle de kurumlardan destek bekliyorum. Hem buranın tanıtılmasını hem de müzenin açık kalmasını istiyorum" dedi.
Femin-Art Kadın Sanatçıları Derneği'nin bir süre önce düzenlediği Uluslararası Resim Festivali için kente gelen çok sayıda sanatçının resimleri görmek amacıyla ilçe merkezine yaklaşık 5 kilometre mesafede bulunan köye geldiklerini ifade eden Durmuş, şunları kaydetti:
"Rus, Azeri, İtalyan, İspanyol ve Alman sanatçıların aralarında bulunduğu ressamlar müzeyi gezdiler ve çok beğendiler. Keşke bir kurum el atsa da bu müzeyi çalışır hale getirebilsek. Çünkü birçok insan resimleri görmek istiyor. Köyde ve yeşillikler içinde olması güzel ama şehre uzak olduğu için gelmiyorlar. Ben isterim ki bu resimler Trabzon'da ulaşımı kolay, havalandırması ve koruması olan bir mekanda sergilensin."
Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
Yayıncı: Murat Kaban - TRABZON