Haberler

Rektör Korkmaz Tgrt Eu'da Künib'i ve Arü'yü Anlattı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kurulduğu günden itibaren bir dünya üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Ardahan Üniversitesi (ARÜ), ulusal ve uluslararası medyanın gündeminde yer almaya devam ediyor.

Kurulduğu günden itibaren bir dünya üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Ardahan Üniversitesi (ARÜ), ulusal ve uluslararası medyanın gündeminde yer almaya devam ediyor. Bu çerçevede Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, KÜNİB ve ARÜ'nün gelecek projeksiyonları ve ses getiren projeleriyle ilgili önemli değerlendirmeler yapmayı sürdürüyor. Son olarak KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, TGRT EU televizyon kanalında yayınlanan "Hayatın Ritmi" adlı programa konuk oldu. 16 Programda KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, ARÜ'nün 5 yıllık dolu dolu geçen sürecinden, KÜNİB'in tüm dünyada geniş yankı uyandıran faaliyetlerine kadar bir dizi konuyla ilgili değerli bilgiler verdi.

"ARÜ'NÜN YENİ KAMPÜSÜ, İSVİÇRE ALPLERİNİ KISKANDIRACAK KADAR GÜZEL BİR ALANDA"

Sunuculuğunu Şenay Akay'ın yaptığı programda konuşan KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, ARÜ'nün ortaya koyduğu değerler doğrultusunda hedeflerini gerçekleştirmeye devam ettiği dile getirdi. Sohbet havasında geçen programda KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz ARÜ'nün 5. yılına daha dinamik bir şekilde girdiğini vurguladı. Bu bağlamda ARÜ'nün bu yıl eğitim ve öğretim faaliyetlerine başladığı Çamlıçatak Mevkii'ndeki yeni yerleşkesinden bahseden KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "Bu sene Çamlıçatak Mevkii'ndeki yeni kampüsümüze öğrencilerimizi taşıdık. Orada eğitim ve öğretim faaliyetlerine başladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın da çok beğendiği ve belirttiği gibi İstanbul ve Ankara'da olmayan bir güzellik içinde bir kampüs kurduk. Ormanlık bir alan içerinde, zemini sağlam kayalık olan, su kaynakları bol olan ve İsviçre Alplerini kıskandıracak kadar güzel bir alanı seçtik." diye konuştu.

ARÜ, AKADEMİK KALİTESİ VE YENİ PROJELERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

ARÜ'nün kararlı, azimli ve özgüveni yüksek bireylerin yetişmesini arzuladığını belirten KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, bununla ilgili olarak ARÜ'nün akademik faaliyetleri ve projeleri hakkında şu bilgileri verdi: "Çok kaliteli öğretim programlarımız, lisansüstü programlarımız, lisansüstü eğitim alan öğrencilerimiz, pek çok seçkin öğretim üyelerimiz var. Örneğin Çağdaş Türk Lehçeleri ve Tarih alanında Türkiye'nin en iyi bölümleri İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültemizdedir. Yine İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz var. O fakültemiz de geçen yıl mezun verdi ve vermeye devam ediyor. Ayrıca Mühendislik Fakültemiz var. Orada iki bölüm aktive edildi. Öte yandan önümüzdeki yıl Güzel Sanatlar Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi aktif olacak. 4 yıllık Turizm Yüksekokulumuz ve 4 yıllık Sağlık Bilimleri Yüksekokulumuzu da seneye hizmete sunmuş olacağız. ve bunlar dışında diş hekimliği, hukuk, iletişim, tıp alanlarında da yeni fakülteler açmayı düşünüyoruz."

EĞİTİMDE ARÜ FARKI: BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLAR PROJESİ

Türkiye'deki üniversiteler arasında "ilk"lere imza atmasıyla dikkat çeken ARÜ'nün en farklı eğitim uygulamalarından biri olan "Birleştirilmiş Sınıflar Projesi" ile ilgili de konuşan KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "Bizim üniversitemizin en farklı özelliklerinden bir tanesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nde Türkiye'de ilk defa pilot olarak uygulanan birleştirilmiş sınıflar projesidir. Yani gençler öncelikle İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ni seçiyorlar. Orada bir yıl okuduktan sonra bölüm seçiyorlar. Gençlerin istedikleri zaman, yani ikinci veya üçüncü sınıfta da bölüm değiştirebilme hakları var. Çünkü 17 - 18 yaşındaki bir insana 'Bir bölümü seçeceksiniz ve asla değiştiremeyeceksiniz' demek çok doğru değil. Çünkü o yaşlarda insanların hayatıyla ilgili önemli kararlarını genellikle şartlar ve moda fikirler yönlendirir. Bu nedenle üniversitelerde her şey gençlerimiz için olmalıdır" diyerek, ARÜ'nün öğrencilere özgür bir eğitim ortamı sağlayabildiğine işaret etti. ARÜ'nün uyguladığı "birleştirilmiş sınıflar" projesinin daha da geliştirilerek "fakülteler arası" geçişe olanak sağlayacağını da bildiren KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "Mesela iktisatta okuyan birisi 'Ben içimdeki edebiyatçıyı keşfettim. Ben edebiyat okuyacağım' diyebilmeli ve okuyabilmeli. Çünkü sonuçta üniversitelerde, bütün okullarda her şey bizim insanlarımız ve gençlerimiz içindir. Onların istekleri doğrultusunda onlara hizmet vermemiz lazım. Yoksa zorlayarak 'Şurayı seçtiniz, sadece burada okuyabilirsiniz. Yoksa hayatınız kayar.' demek çok doğru bir davranış değil." dedi.

"KÜNİB BÖLGEDE CİDDİ ANLAMDA SİNERJİ YARATIYOR"

Ardahan Üniversitesi öncülüğünde, 2009 yılında 7 üniversite ile kurulan ve üye sayısını kısa sürede 65'e çıkaran Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) hakkında da görüşlerini paylaşan KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "Coğrafya insanın kaderidir. İnsanlar o kaderi üzerine düşünmelidir. Bizler Kafkasya, Orta Asya ve Anadolu'nun birleştiği bir noktadayız. Dolayısıyla üstünde yaşadığımız coğrafyayı bilmemiz ve buna göre uygun projeler geliştirmemiz kaçınılmazdır. Eğer bizler yaşadığımız coğrafyanın ruhunu bilmezsek, o toprakların yüzüne sinen anlamları okumazsak, o topraklarda yaşamayı hak etmiş olmayız. Onun için 2009 yılında 7 üniversite ile birlikte Kafkasya Üniversiteler Birliği'ni kurduk." sözleriyle, KÜNİB'in kuruluş amacını dile getirdi.

KÜNİB'in kurulduğu günden itibaren gerçekleştirdiği faaliyetler ve üzerinde çalıştığı projeler ile ilgili de bilgi veren KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, bu kapsamda Mevlana Değişim Programı başta olmak üzere, birliğin çeşitli faaliyetleri ve çalışmalarını değerlendirdi. Bilginin üretildiği ve öğretildiği yerler olan üniversitelerin bir araya gelerek KÜNİB gibi uluslararası bir örgüt çatısı altında buluşmasının hayati olduğunu kaydeden KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "KÜNİB bölgede ciddi anlamda bir sinerji yarattı ve yaratmaya devam ediyor." diye konuştu.

"MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI, TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN ERASMUS PROGRAMIDIR"

Bu noktada birlik tarafından tarihte atılmış en önemli adımlardan biri olan Mevlana Değişim Programı ve KÜNİB Kongreleri ile ilgili konuşan KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "Mevlana Değişim Programı var. Ülkemizin gururu olarak gerçekten eğitim programlarını içeren bir değişim programı bu. Mevlana Değişim Programı, Türkiye Cumhuriyeti'nin Erasmus programıdır. Erasmus bölgesinin dışındaki ülkelere ve üniversitelere uygulanan bir programdır bu. O programı ilk önce Ardahan Üniversitesi uyguladı. Kafkasya Üniversiteler Birliği çerçevesinde ilk uygulamalarını yaptık. Aksamalarını yönergelerle YÖK ile paylaştık. YÖK de çok ciddi çalışmalarla programa işlerlik kazandırdı ve şu an program devam ediyor. Öte yandan KÜNİB olarak olağan kongremizin 2.sini Batum'da, 3. Olağan Kongremizi Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de yaptık. Kongrelerimize Sayın YÖK Başkanımız Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve Sayın Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Nabi Avcı beyler katıldı. Ayrıca Bakü'deki kongremizde Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye'nin Milli Eğitim Bakanları ayrı bir panelde 'Kafkasların geleceğinde eğitimin rolünü' tartıştılar. ve çok önemli doneler ortaya çıktı. Ülkemizin ve bölgenin geleceği için bu donelerin değerlendirilmesi gerekiyor." dedi. - ARDAHAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close