Porselen Sanayisini Geliştirme Türklere Kaldı
Kütahya Seramik Porselen ve Turizm AŞ Genel Müdürü Düver, Avrupa'da porselenin bitme noktasına geldiğini söyleyerek, "Dünyada porselen sanayisini geliştirme Türklere kaldı" dedi.
Kütahya Seramik Porselen ve Turizm A.Ş. Genel Müdürü Rüştü Düver, Avrupa'da porselenin bitme noktasına geldiğini söyleyerek, "Dünyada porselen sanayisini geliştirme işi Türklere kaldı" dedi.
Porselen ve seramik sanayicisi olarak dünyayı yakından takip ettiklerini ve AR-GE çalışmalarına büyük önem verdiklerini dile getiren Genel Müdür Rüştü Düver, "Kütahya Seramik dünyanın ilk ateşe dayanıklı porselen tenceresini üretti. Beş mühendisin 3.5 yılda geliştirdiği Porflame'in Ar-Ge maliyeti için 2 milyon dolar ayrıldı" diye konuştu.
Her yıl Ar-Ge'ye cironun yüzde 5'ini ayırdıklarını anlatan Düver, Kütahya Seramik Porselen ve Turizm'de anahtar teslimi porselen fabrikası kuran ayrı bir birim oluşturulduğunu belirtti. "15'i mühendis 30 kişilik bir ekip dünyanın dört bir yanından müşterilere gidip porselen fabrikası kuruyor" diyen Genel Müdür Rüştü Düver, bir fabrikanın ortalama 20 milyon EURO'ya kurulduğunu belirterek, "Sürekli proje çalışmaları içerisindeyiz" dedi.
DÜNYADA İLK
Kütahya Seramik'in, dünyada ilk kez direkt ısıya dayanıklı porselen tencereyi ürettiğini söyleyen Kütahya Porselen Genel Müdürü Rüştü Düver, üç yıl süren bir Ar-Ge süreci sonunda Porflame markalı porselen tencere setini geliştirdiklerini belirtti.
Beşi mühendis 20 kişilik bir ekiple dünyada bir ilki başardıklarını anlatan Düver, "Porselen tencereler bin 300 derece sıcaklıkta pişirildi. Ürünün sadece Ar-Ge aşaması için 2 milyon dolarlık yatırım yaptık" şeklinde konuştu. Porflame için yabancı şirketlerden yüksek miktarlarda sipariş aldıklarını vurgulayan Düver, şu andaki aylık kapasitenin 5 bin adet olduğunu ancak talepler doğrultusunda bu rakamı artıracaklarını ifade etti.
AVRUPA'DA TAKİP BİTMEDİ
Avrupa'da porselen üretiminin bitme noktasına geldiğine değinen Düver, yurtdışı yatırım planlarıyla ilgili şunları anlattı: "Dünya porselen sanayisini geliştirme işi Türkler'e kaldı. 2005'te Almanya'nın Mitterteich markasını satın aldık . Rosenthal'i İtalyanlar'a politik nedenlerden kaptırdık ama arayışlarımız bitmedi. Yine Almanya'da bir markayı takip ediyoruz."
Geçen yıl Türkiye'ye 32 bin ton Çin porseleni girdiğini, bu rakamın da Türkiye'deki iki fabrikanın üretimine eş değer olduğunu söyleyen Düver, "Öte yandan Çin'deki 5 yıldızlı otel ve restoranlara biz porselen veriyoruz. Geçen yıl Çin'e 1.7 milyon dolarlık porselen ihraç ettik. Çünkü Çin porseleni yüksek miktarda kurşun içeriyor" dedi. - KÜTAHYA