Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Özel Hatem Hastanesi'nden Ramazanda Yeterli ve Dengeli Beslenmenin Önemi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özel Hatem Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Cihan Öztürk, yaklaşan Ramazan ayı ile ilgili beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Özel Hatem Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Cihan Öztürk, yaklaşan Ramazan ayı ile ilgili beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleriyle yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasının esas olması gerektiğini söyleyen Özel Hatem Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Cihan Öztürk, "Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranları değişmemektedir. Bu süre zarfında da sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenme gereklidir" dedi.

Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğunu dile getiren Özel Hatem Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Cihan Öztürk, "Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü ağır yemeklerden oluşursa, gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve bu öğünde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve kuru baklagil yemeklerinden oluşan bir öğün tercih edilmelidir" şeklinde konuştu.

Kronik hastalığı olan kişilerin ilgili uzman hekime danışmadan oruç tutmamalarının önemli olduğunu kaydederek, hastalığı olanların Ramazan ayında dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Özel Hatem Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Cihan Öztürk, "Öğünlerin sahur ve iftarda iki ana öğün ile, iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. İftara, peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlamak gerekiyor. 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler tercih edilmelidir. Günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları içmeye özen gösterilmelidir. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır" diye konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title