Haberler

Mısır'da Darbe Karşıtlarına Verilen İdam Cezaları

Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşu temsilcileri Mısır'da 683 kişiye verilen idam cezalarına tepki gösterdi Memur Sen Şube Başkanı Memiş: "Verilen bu idam kararları taraflı ve hukuksuzdur" Mustazaflar Cemiyeti Şube Başkanı Güler: "Mısır'da meşru hükümetin devrilmesi ne kadar zalimane bir durum ise.

Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarına Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşu temsilcileri tepki gösterdi.

Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, Mısır'da 683 kişiye verilen idam cezalarının insanlık adına çok büyük bir ayıp olduğunu söyledi.

Türkiye'de ve dünyanın herhangi bir yerinde en küçük bir olayı dahi çok büyük mesele haline getiren ABD ve AB'nin Müslümanlarla ilgili gelişmelerde sessiz kaldığını ifade eden Evsen, "Zalim Sisi ve avanesi zulüm ile abad olacağını sanıyorsa yanılıyor" dedi.

- "Müslümanların çok sert tepki vermesi gerekiyor"

Mustazaflar Cemiyeti Şube Başkanı Nuri Güler, Mısır'da ki idam cezalarına tepki göstererek, bu cezanın aslında İhvan üyelerine verilen bir ceza olmadığını, Müslümanlara verilen bir gözdağı olduğunu söyledi.

"Mısır'da meşru hükümetin devrilmesi ne kadar zalimane bir durum ise verilen bu idam kararları da aynı şekilde zalimane bir karardır" diyen Güler, bu karardan bir an önce dönülmesi gerektiğini ifade etti.

Mısır'da İhvan üyelerine verilen idam kararlarının Müslümanların tutum ve tepkisizliğinden dolayı çoğaldığını öne süren Güler, şöyle konuştu:

"Mısır'da meşru hükümetin devrilmesi ne kadar zalimane bir durum ise verilen bu idam kararları da aynı şekilde zalimane bir karardır. Verilen idam cezalarına karşı bütün dünya Müslümanlarının çok sert tepki vermesi gerekiyor. Türkiye hükümeti de bu kararlara karşı tepkisini daha da yükseltmelidir. Arap liderlerinin sessiz kalması ise verilen idam kararlarının kendilerini rahatsız etmemelerinin sonucudur."

Din Adamları Yardımlaşma Derneği (DİAY-DER) Başkanı Zahit Çiftkuran, yapılan zulme sessiz kalınmaması gerektiğini dile getirdi.

İnsanlara cezalarını ancak Allah'u Teala'nın vereceğini ifade eden Çiftkuran, "Dünyanın neresinde olursa olsun zulme karşı birlik içerisinde olmamız gerekiyor. Bir yerde zulüm varsa o zulmü kim yaparsa yapsın, dini, rengi, ırkı ne olursa olsun karşı çıkmamız gerekiyor. Eğer bir ceza veriliyor ise ve bu cezalar islamla bağdaştırılıyor ise bence burada en büyük hakaret İslam'a yapılıyor" dedi.

683 kişiye verilen idam kararını sert bir dille kınadıklarını dile getiren Memur-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, "Mısır'da halkın seçmiş olduğu ilk meşru Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'ye yapılmış olan darbeyi kabul etmiyoruz. Verilen bu idam kararları taraflı ve hukuksuzdur" ifadelerini kullandı.

STK'lar'ın bir araya gelip gereken tepkiyi kitlesel bir biçimde ortaya koyması gerektiğini dile getiren Memiş, "Avrupa ve Amerika yine çifte standardını ortaya koyarak verilen bu idam kararına sesini çıkarmamaktadır. İnsan hakları savunucuları da bu olayda sınıfta kalmıştır" dedi.

İHH Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Yıldız, kamuoyunu ve Müslümanları 683 kişiye verilen idam kararını kınamaya davet ettiklerini belirterek şöyle konuştu:

"Daha önce verilen idam kararlarını tanımadığımız gibi bu idam kararını da tanımıyoruz. Cunta yönetimi tıpkı bizdeki İstiklal Mahkemeleri gibi düşünülmeden, sosyal karşılığı hesaplanmadan, baskıcı zihnin dayatmalarıyla alınmış bir karardır bizler bu kararı tanımıyoruz"

Anadolu Gençlik Derneği Şube Başkanı Abdurrahman Ergin, Mısır'daki idam kararlarının bir insanlık suçu olduğuna dikkati çekti.

"Bu idam kararlarının hiçbir şekilde insan hakları, özgürlükler ve adaletle bir ilgisi yoktur" ifadesinin kullanan Ergin, şunları kaydetti:

"İnsanların temel hak ve hürriyetlerinin ayaklar altına alındığı bir karardır. Yaşanan bu hukuk dışı süreçte batının sessiz  kalması elbette ırkçı emperyalizmin izlediği stratejinin bir gereğidir. Bu kararla Mısır'ın bir iç savaşa sürüklenme ihtimali olabilir. İnsan hak ve özgürlükleri noktasında duyarlılık sahibi uluslararası tüm kuruluşlar bu idam kararlarına karşı en sert tepkiyi göstermelidir." - Diyarbakır

Kaynak: AA / Yerel

Diyarbakır Nuri Güler Memur Sen

Fitch'in Türkiye kararına Bakan Şimşek'ten ilk yorum: 2024'te bunu yapan tek ülkeyiz

Fıtch'in Türkiye kararına Bakan Şimşek'ten ilk yorum

Anket sonuçlarını paylaşan Özel, erken seçim çağrısını yineledi: Dört yıl daha devam etme gücü kalmamıştır

Anket sonuçlarını paylaşan Özel, erken seçim çağrısını yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla 16 kişinin mal varlığı donduruldu

Erdoğan'ın imzasıyla 16 kişinin mal varlığı donduruldu! İşte o isimler

Sezgin Baran Korkmaz'dan çok konuşulacak Soylu iddiası: Milyonlarca dolarlık alacağımı sildirtti

Sezgin Baran Korkmaz'dan çok konuşulacak Soylu iddiası

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title