Milletvekili Genel Seçiminin Ardından
Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Bekmez, Türkiye'deki seçmenin artık daha rasyonel değerlendirmelerle karar aldığını belirterek, "Seçmen, bu seçimde AK Parti'yi değil, ekonomik gidişatı oyladı" dedi.
Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Bekmez, Türkiye'deki seçmenin artık daha rasyonel değerlendirmelerle karar aldığını belirterek, "Seçmen, bu seçimde AK Parti'yi değil, ekonomik gidişatı oyladı" dedi.
Bekmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük tartışmaların ve gösterişli kampanyaların ardından tamamlanan genel seçim sonucunda, halkın siyasi eğiliminin de ortaya çıktığını belirtti.
Türk seçmeninin artık olayları kısa vadeli sorgulamadığını, daha uzun soluklu ve daha rasyonel değerlendirmeler sonucu kararını aldığını ifade eden Bekmez, "Ancak bunu yaparken bir konuyu hep ön plana çıkarıyor. O da ekonomik gidişat, yani maddi refah düzeyidir. Bu seçimde, bu durum biraz daha belirgin şekilde öne çıkarıldı belki ama halk AK Parti'den vazgeçmedi. Yani seçmen, bu seçimde AK Parti'yi değil, ekonomik gidişatı oyladı" diye konuştu.
Dünya ekonomisinin 2009'dan bu yana ciddi sorunlar yaşadığına dikkat çeken Bekmez, bu durumdan da özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülke ekonomilerinin olumsuz şekilde etkilendiğini vurguladı.
Türkiye'de son iki yılda ekonomik göstergelerin olması gereken düzeylere ulaşamadığını dile getiren Bekmez, şunları kaydetti:
"Her ne kadar sorun dış kaynaklı olsa da reel manadaki maddi refah düzeyindeki aşağı yönlü ivme, seçmen psikolojisinde ufak çaplı değişimlere neden oldu. Orta gelir tuzağına girilmiş olma, büyüme rakamlarının cüzi oluşu, enflasyon ve faizlerdeki nispi yükselişler, dünya konjonktürü gereği Türkiye'nin dış ticaret rakamlarına da yansımış oldu. Özellikle son bir yıldan bu yana hükümetin ekonomi dışı faktörlerle mücadele ediyor olması, ister istemez ekonominin belli oranda ikinci plana itilmesine neden oldu. Ne zaman ki teknik göstergelerdeki bu olumsuz durum, halkın cebine de dokunmaya başlayınca, aslında bugün bile AK Parti ile hala hiçbir sorunu olmayan yüzde 50'lik kesimin bir kısmı AK Parti'yi değil, ekonomiyi oylama kararı almıştır. Dış kaynaklı da olsa, ekonomik durgunluktan kaynaklanan mevcut durum oylandığı için de iktidar partisinin oylarında bir azalma meydana gelmiştir. Seçmen hala AK Parti'ye güvendiğini de onu birinci parti yaparak ortaya koymuştur. Yani oy kaybına uğrayan AK Parti değil, ekonominin ta kendisidir."
Bekmez, yeni gelişen süreçte yapılacak ilk işin ekonomiye ivme kazandıracak yapısal reformların hayata geçirilmesi olduğunu sözlerine ekledi.