Haberler

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Akbaş Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Bayram Akbaş, Türkiye'de işçilerin ehliyet sahibi olmaması durumunda 2023 hedeflerine ulaşmanın mümkün olmayacağını söyledi."İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Konferansı"nda yaptığı...

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Bayram Akbaş, Türkiye'de işçilerin ehliyet sahibi olmaması durumunda 2023 hedeflerine ulaşmanın mümkün olmayacağını söyledi.

Akbaş, Adapazarı Belediyesi'nce Orhan Gazi Kültür Merkezi'nde düzenlenen

"İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Konferansı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin doğal afet bölgesinde olduğunu ve bu nedenle sağlam yapıların yapılması gerektiğine dikkati çekti.

"İnşaat insanı öldürmüyor, doğal afet de öldürmüyor" diyen Akbaş, "Yanlış yapılanma öldürüyor. Türkiye'nin bu konudaki eksiği nitelikli iş gücüdür. Nitelikli olup olmadığını kanıtlayan bir sistemin olmayışı da bir eksikliktir" ifadelerini kullandı.

Akbaş, bu kapsamda Türkiye'nin sahip olduğu iş gücünü iyi kullanması gerektiğini ve bu nedenle kaliteli iş gücünü oluşturmaları gerektiğini aktardı.

2005 yılında AB müzakere sürecinde mesleki yeterlilik eğitimlerinin verilmesinin önünün açıldığını anımsatan Akbaş, "Bu kapsamda Mesleki Yeterlilik Kanunu çıkarıldı. Bu kanun, mesleki yeterlilik sistemini kurmak için kuruldu. Ancak bunu ilgili tüm taraflarla yapmasını ön görüyor. Buna göre devlet, iş veren ve işçinin bir arada olduğu bir sistem. İş veren de işçi de bu sistemde yer alacak" diye konuştu.

-750 mesleki standardından 390'ı yayınlandı-

Akbaş, yaptıkları çalışma kapsamında Türkiye'de belirlenen mesleklerin büyük bölümünün standart tanımının yapıldığını söyledi.

750 mesleki standardından 377'sini dün itibariyle Resmi Gazete'de yayınlandığını kaydeden Akbaş, bu sayının bugünden itibaren 390'a ulaştığını dile getirdi.

Akbaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şu anda istihdamın yüzde 80'inde standartlarımızı belirledik. Bu standartları ilgili tüm taraflarla görüşerek yaptık. İnşaat mesleğinin standart taslağını işçilerimizle ve iş verenlerimizle görüşerek yaptık. Eğitim kurumlarında eğitim programlarını uygulamak istiyoruz. Resmi Gazete'de yayımlanan meslek standartları en geç 1 yıl içinde eğitim programlarına alınacak ve öğrencilere bu doğrultuda öğretilecek.

2023 hedeflerine ulaşmak adına yapılması gereken en önemli şeylerden biri iş gücünün ehliyet sahibi olmasıdır. İşçilerimiz ehliyet sahibi olmazsa 2023 hedeflerine ulaşmamız mümkün değil. Bu nedenle bu sistemin kurulması ve kanun çıkarılması çok önemliydi. Bu sistemi oturttuğumuz zaman 2023 ve 2071 hedeflerine rahatlıkla ulaşabileceğiz."

Muhabir: Çağrı Turgut - Mehmet Özcan

Yayıncı: Atakan Çelik - SAKARYA

Kaynak: AA / Yerel
title
Close