Memur Olamadı Çiftlik Sahibi Oldu
Kahta ilçesine bağlı Çatlı köyünde yaşayan Ercan Kaya, üniversiteden mezun olduktan sonrası iş bulamayınca, köyüne tavuk çiftliği kurarak girişimciliğe soyundu.
İSMAİL KAYA - Kahta ilçesine bağlı Çatlı köyünde yaşayan Ercan Kaya, üniversiteden mezun olduktan sonrası iş bulamayınca, köyüne tavuk çiftliği kurarak girişimciliğe soyundu.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu 33 yaşındaki Kaya, okulunu bitirdikten sonra çok istediği memurluğa atanamayınca, çareyi tavuk çiftliği kurmakta buldu.
Köyde 10 tavukla işe başlayan Ercan Kaya, hayatını bin tavukla 15 dönüm üzerinde kurduğu çiftlikle elde ettiği yumurtaları satarak idame ettiriyor. Organik yumurta üretimine bir yıl önce başlayan Kaya, tarlasının büyük bölümüne ise tavuklar için yonca, pancar ve buğday ekti.
Girişimci Ercan Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede organik yumurta çiftliklerinin azlığına işaret ederek, bu sektörün henüz tam olarak gelişmediğini söyledi.
Üniversiteyi bitirdikten sonra bir süre işsiz kaldığını belirten Kaya, memur olmak istediğini ancak atanamadığı için hayalindeki bu işe yönlendiğini ifade etti.
Tavuk çiftliği kurup işletmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ve internet üzerinden araştırma yaparak bilgi sahibi olduğunu anlatan Kaya, şöyle konuştu:
"Küçüklüğümden beri bir çiftliğimin olmasını isterdim. Göründüğü gibi basit ve kolay bir iş değil. Sürekli içerisinde olmak ve onları teker teker tanıyıp, incelemek lazım. Zaten bu işi sevmeyen asla yapamaz. Sabır ve uğraş isteyen bir meslek. 4 yıl üniversite okudum. İşsizlikten yakınacağıma organik tavuk çiftliği kurarak, kendi işimin sahibi oldum. Günde yaklaşık bin organik yumurta elde ediyorum."
Çiftlikteki tavukların bakım, temizlik ve beslenme ihtiyaçlarıyla kendisinin de ilgilendiğini dile getiren Ercan Kaya, hedefinin birkaç yıl içerisinde en az 20 bin tavukla, günde 15 bin organik yumurta üretmek olduğunu kaydetti.
"Tavukların yemini arazimden karşılıyorum"
Hiçbir maddi destek almadan kurduğu çiftlik sayesinde önce bölgeye, daha sonra ülke geneline yayılmak istediğini vurgulayan, Avrupa'da ise organik yumurtaya ilginin her geçen gün arttığını dile getiren Kaya, Türkiye'de bu ilginin henüz istenilen seviyede olmadığına işaret etti.
Tarlasına tavukların yem ihtiyacını karşılamak için birkaç çeşit ürün ektiğini anlatan Ercan Kaya, doğal ortamı bozmadan onların bakımlarını da en iyi şekilde yapmaya çalıştığını aktardı.
Tavukların çok uysal hayvanlar olduğunu ifade eden Kaya, "Onları kucağıma alır, konuşurum. Günün nasıl geçtiğini anlayamıyorum. Yumurtaları düzenli olarak toplayarak, haftanın iki günü marketlere satıyorum. Hayvan sevgisiyle çıktığım bu yolda, ilk başta yöremde sonra ülkemizde önemli bir üretici olmak istiyorum" diye konuştu.