Haberler

Matematikçiler Diyarbakır'da Buluştu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden çok sayıda matematikçinin katıldığı 26.Ulusal Matematik Sempozyumu Dicle Üniversitesi'nde (DÜ) gerçekleştirildi.

Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden çok sayıda matematikçinin katıldığı 26. Ulusal Matematik Sempozyumu Dicle Üniversitesi'nde (DÜ) gerçekleştirildi.

DÜ ve Türk Matematik Derneği işbirliği ile Kongre Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma, DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır, DÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berrin Ziyadanoğulları, Türk Matematik Derneği Başkanı Prof. Dr. Betül Tanbay, DÜ Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan İlhan Tutalar, Kayapınar Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Avcı ve çok sayıda bilim insanı katıldı. Üniversite olarak öğrencilerine en iyi olanakları sunmaya çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Aytekin Sır, Diyarbakır'ın medyadaki olumsuz imajını, gerçekleştirdikleri bilimsel aktiviteler sayesinde değiştireceklerini, sempozyumun burada gerçekleştiriliyor olmasının gururunu yaşadığını kaydetti. Bir Analitik kimyacı olarak yapmış oldukları deneysel ve teorik çalışmalara son noktayı matematik ile koyduklarını aktaran DÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berrin Ziyadanoğulları ise, "Bir kimyacı olarak matematik bilimini birkaç cümle ile tanımlamamız mümkün değil. Ancak matematiğin resim ve müzik gibi bir sanat olduğunu görüyoruz, hatta tabiat bile matematik dilinde yazılmıştır" dedi.

Ülkelerin gelişmişliğinde, matematiğin gelişmişliğinin önemli bir yere sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan İlhan Tutalar da, "Gelişmiş ülkelerde matematik ve matematikçi sahiplenilmekte ve önemsenmektedir. Ulusal sempozyumlar bu konuda elbette sonuçlar çıkarmamıza yardımcı temel etkinliklerin en önemlilerindendir" diye konuştu. Türk Matematik Derneği Başkanı Prof. Dr. Betül Tanbay ise, DÜ matematik bölümünün 3 senedir yapmayı planladığı bu sempozyumun çalışmalarını geçen yıl Diyarbakır'a gelerek başlattıklarını dile getirerek, burada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Tanbay, "Bunun ciddi bir usul ve esas sorunu olduğunu, usul ve esasta dünyanın çıldırdığı bir dönemde olduğumuzu düşünüyorum. İnsanların birbirine saldırdıkları savaşlardan, organize savaşlara geçmiş olmamızı, teknoloji ve medeniyetin yanlış doğumu olarak ürettiği yanlışlık olarak görüyorum. Tabiat ve matematikten uzaklaştığımız için bunların başımıza geldiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılara plaket takdim edildi. 4 gün sürecek sempozyum, 12 oturum halinde gerçekleştirileceği öğrenildi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close