Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden bir de Gazze için mesaj verdi

Biden: Ateşkes yerel saatle 04.00'te yürürlüğe girecek

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Marmara Depreminin Yıldönümü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce Depremzedeler Derneği (DEPDER) Başkanı Avukat Ayşegül Şenol Can, “Hala depremin afete dönüşmemesi için etkin mücadele yöntemlerini geliştirebilmiş değiliz” dedi.

Düzce Depremzedeler Derneği (DEPDER) Başkanı Avukat Ayşegül Şenol Can, "Hala depremin afete dönüşmemesi için etkin mücadele yöntemlerini geliştirebilmiş değiliz" dedi.

DEPDER Başkanı Ayşegül Şenol Can, 17 Ağustos Marmara Depreminin 15. yıldönümü dolayısıyla dernek üyeleriyle birlikte bir basın açıklaması düzenledi.

"DEPREMİ UNUTMAMALIYIZ"

Hala depremin afete dönüşmemesi için etkin mücadele yönetmelerinin geliştirilemediğini savunan Ayşegül Şenol Can şöyle konuştu: "Ülkemizin topraklarının yüzde 92'sinin deprem riski taşıdığı nüfusumuzun yüzde 95'nin ise bu alanlarda yaşadığı bilinen bir gerçektir. Ancak hala depremin afete dönüşmemesi için etkin mücadele yöntemlerini geliştirebilmiş değiliz. 17 Ağustos ve 12 Kasımda yaşadığımız felaketlerin temel nedenleri bataklıkları, verimli tarım arazilerini, dere yataklarını yerleşime açmamız. Kentsel planlamaya ve planlı büyümeye önem vermememiz. Yapı denetiminden nasibini hiç almamış binalar yapmamız. Zemine uygun olmayan yapı projeleri ile koca koca binalar inşa etmemiz. Usulsüz kat artış kararları almamız. Bilimselliği ve kamu yararını yok saydığımız sayısız düzenlemeler ve uygulamalar. İmar ve kentleşmede yaptığımız hatalar nedeniyle yeniden aynı acıları yaşamamak adına deprem gerçeğinin unutulmaması ve bizlerinde unutturmaması gerekmektedir."

"KAT ARTIŞI DELİNDİ"

Ayşegül Şenol Can, kat sınırlamasının TOKİ eliyle delindiğini ve deprem bölgesi olan Düzce'de yine riskli binaların inşa edildiğini iddia etti. Can ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarına deprem sonrasında Düzce'de yapılan çalışmalar ile ilgili şu soruları yöneltti:

"Yine depremler sonrası iki katla sınırlanan kat sayısının gerek TOKİ eliyle yapılan konutlarda delinmesi gerekse belediye meclisleri eliyle değiştirilmesi bizleri tedirgin etmektedir. Şu anda mevcut alandaki kat sayısının büyük bir bölümü dört kata çıkarılmıştır. Önce üç kat sonra üç buçuk kat en sonunda da dört kat olarak yapılan değişikliğin bilimsel bir nedeni var mı? Yoksa bu değişiklikte sadece piyasa hareketleri arsa sahipleri ve yapsatçıların memnuniyetimi önde tutulmuştur? Merak etmekteyiz. Yollarımız dar, toplu ulaşım ihtiyacı karşılamıyor. Hayatı yavaşlatıyor. Kalıcı konutlar Düzce arasındaki ulaşım ile kalıcı konutların kendi içindeki ulaşım ihtiyacına nasıl bir çözüm üreteceksiniz merak etmekteyiz? Şehrin tüm yolları araçlarla kaplı ve Düzce kocaman bir otopark olmuş durumda buna nasıl bir çözüm üreteceksiniz merak etmekteyiz? Kalıcı işyeri olarak yapılan binaların büyük bölümü kullanılamaz hale gelmiştir. Bir büyük kamu kaynağı heba edilmiştir. Bu duruma nasıl bir çözüm üretilecek merak etmekteyiz? Depremlerle hasar gören hastane binasının ihtiyaca cevap vermez halde olması sebebiyle yeni yapılan hastane binası ne zaman bitirilecek merak etmekteyiz. Depremlerin üzerinden 15 yıl geçti biz hala eğitim ve öğretimde yerimizde sayıyoruz. Çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli bir okul binalarında okuyabilmesi için prefabrik okullardan bu yıl kurtulabilecek miyiz? merak etmekteyiz."

"HALKIN KATILACAĞI AFET EĞİTİMİ YAPILMALI"

Depremi unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını işaret eden Dernek Başkanı Can "Sınırlı sayıda insanın katıldığı gösteri amaçlı afet eğitimlerinden vazgeçilmeli tüm kentin katılacağı yerel afet tatbikat günleri yapılmalı, halk aktif olarak afet eğitiminin içinde yer almalıdır. 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin 15. yılına girdiğimiz süreçte başta yerel yönetimler olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarını, başta meslek odaları olmak üzere sivil toplum örgütleri ve vatandaşla işbirliği yaparak bir an önce bilimden ve kamu yararından yana çözümler üretmelidir. 'Deprem öldürmez, bina öldürür' gerçeğini unutmadan, doğanın bir gerçeği olan depremlerin önlenemeyeceğini, ancak alınacak bilimsel önlemler, bilinçli eğitim ve planlı yerleşim ile depremle ölmekten vazgeçip depremle yaşamayı öğrenmemiz gerektiği bilinci ile merkezi ve yerel yöneticileri, biran önce gerekli önlemleri almaları konusunda bir kez daha uyarıyoruz. Depremleri ve kaybettiklerimizi unutmadık. Unuttur mayacağız" dedi. - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title