Haberler

Manisa'yı Bekleyen Tehlike

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge 21. Şube Müdürlüğü taşkın başmühendisi Selçuk Güzelses, zamanın belediyeleri tarafından üstü kapatılarak yola ve otoparka çevrilen Tabak Deresinin büyük bir tehlike oluşturduğuna dikkat çekti.

Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge 21. Şube Müdürlüğü taşkın başmühendisi Selçuk Güzelses, zamanın belediyeleri tarafından üstü kapatılarak yola ve otoparka çevrilen Tabak Deresinin büyük bir tehlike oluşturduğuna dikkat çekti. Güzelses, 1986 yılında 163 mm yağış alan Manisa'da aynı durumun yaşanması halinde Tabak Deresinde meydana gelebilecek bir taşkının can kayıplarına neden olabileceğini kaydetti.

Manisa İl Taşkın Çalışmaları Bilgilendirme Toplantısı Şehzadeler Kaymakamlığı Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Vali Yardımcısı Ali Osman İşsen başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya ilçe kaymakamları, belediyeler, DSİ, Meteoroloji ve AFAD yetkilileri katıldı.

Toplantıda ilk sunumu gerçekleştiren Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge 21. Şube Müdürlüğü taşkın başmühendisi Selçuk Güzelses, DSİ olarak taşkınlardan korunma amaçlı olarak çok sayıda dere ıslahını hayata geçirdiklerini ve birçok alanda da çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. DSİ olarak dere ıslahlarında en çok taş sıkıntısı yaşadıklarını ve bu yüzden Nif Çayındaki dere ıslahı çalışmalarının durduğunu kaydeden Güzelses, bu konuda ilgili belediye ile ilgili gerekli yazışmaları yaptıklarını anlattı. Taşkınların en büyük sebeplerinin üzeri kapatılan dereler olduğuna dikkat çeken Güzelses, "Manisa'da Çaybaşı, Tabak ve Kırtık dereleri şehir merkezinden geçen dereler. Özellikle Tabak Deresi kaynağından çıkığı noktadan sonra şehir merkezinden geçen bölümünün üzeri tamamen kapatılmış, yol ve otopark olarak kullanılıyor. Derenin şehir dışına çıkışında küçük bir bölümü açıkta onun da kapatılma çalışmaları devam ediyor. Tabak Deresi'nin Spil'den gelen kısmının yeraltına indiği nokta oldukça dar ve özensiz yapılmış. Biz bu konuda belediyelere ilgili yazışmalarımızı yaptık ancak hiçbir şekilde geri dönüş olmadı. 1986 yılında Manisa'ya 163 mm yağış düşmüş. Manisa'da böyle bir durumun yaşanması halinde Tabak Deresi Manisa'da can kayıplarına neden olabilir." dedi.

Güzelses'in ardından Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi Sorumlusu Rıza Seven kurumları tarafından yapılan çalışmaları anlattı. İzmir, Aydın, Manisa, Balıkesir ve Çanakkale'de toplam 163 istasyonları olduğunu kaydeden Seven, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak etkin tahmin ve erken uyarı sisteminin en önemli bileşenini oluşturan gözlem, analiz ve tahminde dünya standartlarında hizmet vermekteyiz. Zamanında doğru ve güvenilir tahmin ve erken uyarıların risk altındaki bölgelere ulaştırılması oldukça büyük öneme sahiptir. Afetten kısa süre öncesinde haberdar olunması, tedbirlerin alınmasına imkan tanır" diye konuştu.

Toplantının son sunumunu ise AFAD İl Müdürü Bekir Şen gerçekleştirdi. Şen, AFAD olarak 2009-2015 yılları arasında Manisa'da meydana gelen 13 büyük sel taşkınına müdahale ederek kurtarma çalışmaları yaptıklarını ve bu sellerin maddi hasarlarla atlatıldığını kaydetti. Şen ayrıca DSİ'nin bazı dere ıslah çalışmalarında dere yataklarını daraltmasının taşkınların devam etmesine neden olduğunu söyledi.

Toplantı öneri ve görüşlerle sona erdi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close