Haberler

Kurban Kesimi ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Kuru: ''Uygun hijyen ve saklama koşullarında muhafaza edilmeyen veya parçalama ve diğer işlemler sırasında gerekli itina gösterilmeyen et...

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Sedat Kuru, uygun hijyen ve saklama koşullarında muhafaza edilmeyen, parçalama ve diğer işlemler sırasında gerekli itina gösterilmeyen etlerin, ciddi gıda zehirlenmelerine sebep olabileceğini bildirdi.

Kuru, yaptığı yazılı açıklamada, etin, hijyen şartlarına dikkat edilmediğinde veya uygun koşullarda muhafaza edilmediğinde kolay ve hızlı bozulan bir gıda olduğu uyarısında bulundu.

Kesim sırasında etin bozulmasına en çok kanın etki ettiğini vurgulayan Kuru, şunları kaydetti:

"Kesim sonrasında kanın tamamen akıtılması gerekmektedir. Bunun için kesim sonrasında derinin yüzülmesi için asgari 7-8 dakika beklenmesi gerekmektedir. Et, mikro organizmaların üremesi için çok elverişli bir ortam ve yüksek riskli bir gıdadır. Uygun hijyen ve saklama koşullarında muhafaza edilmeyen veya parçalama ve diğer işlemler sırasında gerekli itina gösterilmeyen etler, ciddi gıda zehirlenmelerine sebep olabilir. Ette bozulmanın en önemli emareleri renk değişimi, kokuşma ve tat değişimidir."

Kesim yapan kişi hijyene dikkat etmeli

Kesimde kullanılan bıçağın yanı sıra kesimi yapan kişinin de temiz olması gerektiğini bildiren Kuru, giysilerin etle temasından kaçınılması gerektiğini kaydetti.

Parçalama işinin en fazla 2 saat içinde bitirilmesini öneren Kuru, şöyle devam etti:

"Etlerin raf ömrünü uzatmak için parçalanmış etler buzdolabı poşetine konularak muhafaza edilmelidir. Buzdolabı poşeti yerine streç film, alüminyum folyo veya kullanılmamış gıdaya uygun poşetler de tercih edilebilir. Ancak içerisine daha önce sebze, meyve veya ambalajlı ürün konulan gıda poşetleri kullanılmamalıdır. Etler dondurulmak suretiyle muhafaza edilecekse tek kullanımlık porsiyonlar halinde hava almayacak şekilde ve ambalajda hava kalmayacak şekilde paketlenmelidir. Çözündürülen etler, kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır."

Pişmiş et 5 gün içinde tüketilmeli

Pişmiş et veya kıymanın raf ömrüne işaret eden Kuru, "Kavurma haline getirilen etler dolapta saklanmalıdır. Pişmiş et veya kıymanın soğuk dolapta raf ömrünün en fazla 5 gün olduğu unutulmamalıdır. Yağı ile kavrulan ve hava almayan kaplarda muhafaza edilen etler ise 10 günden fazla muhafaza edilmemelidir, daha fazla saklanacak ise porsiyonlanarak dondurucuya konulmalıdır" ifadelerini kullandı. - Edirne

Kaynak: AA / Yerel
title
Close