Haberler

Kula'da Beyler Evi Koruma Altında

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kula'da 18 Yüzyıl Beyler Sülalesi tarafından yaptırıldığı için Beyler Evi olarak adlandırılan Tarihi Kula Evleri'nin en tipik özelliklerini taşıyan Mülkiyeti Kula Belediyesi'ne ait olan Tarihi Beyler evi çatı tamiratı bitti.

Kula'da 18 Yüzyıl Beyler Sülalesi tarafından yaptırıldığı için Beyler Evi olarak adlandırılan Tarihi Kula Evleri'nin en tipik özelliklerini taşıyan Mülkiyeti Kula Belediyesi'ne ait olan Tarihi Beyler evi çatı tamiratı bitti. Kula'da 3 bine yakın tarihi yapının bulunduğunu ifade eden Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, Kula Belediyesi olarak tarihi evlerin kötü hava şartlarına karşı korunmasına yönelik olarak birinci dereceden tescilli olan evlerin çatı onarım ve tamirat çalışmalarının bittiğini söyledi. Aşkın, "Kula'da yaklaşık 3 bin tarihi ev bulunuyor. Tarihi evlerin korunmasına yönelik olarak birçok projeye imza attık. Bu tarihi evlerin korunması ve ana duvarlarının kötü hava koşullarından etkilenmemesi için çatıların tamiratlarına önem veriyoruz. Çatılar yenilendikten sonra taşıyıcı olan ana duvarların korunması daha kolay olurken binaların yıkılmasının da önüne geçiyoruz" dedi.

Tarihi Beyler Evi'nin de karakteristlik özellikleri hakkında da bilgi veren Aşkın sözlerine şöyle devam etti: "Beyler Evi, dış sofalı üç odalı plan tipinde iki katlıdır. Odaların başlıca pencereleri sofaya bakmaktadır. Köşk odası vardır. Ocak üstünde iki kat ahşaptan yapılmış bir davlumbaz vardır. Davlumbazın da ön yüzünde kalan işleme ve oymalı kısmı cevizdendir. Altta kalan kısmı sert ağaçtan olup yüzeyi katkılı alçı ile sıvanmıştır. İnşa malzemesi olarak avlu ve birinci kat duvarları ile doğu duvarının tamamında kabayonu taş kayrak taşı kullanılmış, üst kat duvarları karkas arasına köfeke taş ve tuğla kırıklarıyla dolgulanmıştır. Taban ve tavanlar ahşap avlu kayrak taşı döşelidir. Alaturka kiremitle kaplı kırma çatıyla örtülüdür. Zemin katta mutfak ve depolar yer alır. Buradan 1.5 metre yükseklikteki iki odalı ara kara çıkılır. Hayatın kuzey ve güney uçlarında 40 cm yükseklikte sekiler bulunur. Pencereler ahşap kafeslidir. Odalar baş oda gibi düzenlenmiştir. İkini katın güney batı ve kuzey batı köşelerinde bugün var olmayan ama orijinalinde olduğu tespit edilen iki adet köşk odası mevcuttur. Odalarda yüklük, dolap, güsulhane raf, ocak ve gözenekler bulunur. 18. Yüzyıldan Beyler Sülalesi tarafından yaptırılan üç katlı evde toplamda yedi oda bulunuyor" dedi.

Beyoğlu Evi üst kattaki büyük bir zevk ve incelikle işlenen ahşap süslemesi ile dikkati çeker.Bu süslemeler saçak kornişinde, davlumbazda,gözenek ve dolapların üstündeki göz tabir edilen nişlerin cephelerinde ajur tekniğiyle, tavanlarda, kapılarda,dolap kapaklarında, merdiven babasında,yüklük ve sütun başlıklarında oyma tekniğiyle karşımıza çıkar.Hayat tavanında sekizgen göbek, göbek içine bitkisel motifler işlenmiştir.Göbeğin dışında kalan tavan yüzeyinde ahşaptan kesitler halinde baklava dilimleri meydana getirilmiştir.Kula evlerinde tavanlar iki kısım olarak karşımıza çıkar.Bunlar tek kaplamalı tavanlar,çift kaplamalı tavanlardır. Tavanlarda göbek süslemeleri ve kenar süslemeleri olarak iki kısımda karşımıza çıkar" dedi.

Beyler Evi Sinema Tarihinde Hülya Avşar ve Kenan Kalav'ın başrollerini oynadığı Tutku filmini de ev sahipliği yapmıştı. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close