Haberler

Kriptoloji Alanında Yeni Bir Kitap

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Öğretim Elemanı Yetiştirme Programı kapsamında Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde görev yapan ve Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Anabilim dalında doktora eğitimine devam eden Arş. Gör. Hüseyin Bodur, Java Diliyle Kriptoloji Uygulamaları isimli bir kitap kaleme aldı.

Öğretim Elemanı Yetiştirme Programı kapsamında Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde görev yapan ve Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Anabilim dalında doktora eğitimine devam eden Arş. Gör. Hüseyin Bodur, Java Diliyle Kriptoloji Uygulamaları isimli bir kitap kaleme aldı.

İlk olarak kriptoloji konusuyla, katıldığı bir konferanstaki eğitim programı aracılığıyla tanıştığını söyleyen Arş. Gör. Hüseyin Bodur, o günden itibaren kriptoloji alanında çeşitli araştırmalar ve çalışmalar yaparak bilgisini sürekli geliştirdiğini ifade etti. Yüksek lisans eğitimini, kriptoloji alanıyla ilgili bir konu üzerine tez çalışması yaparak tamamladığını belirten Bodur, yaklaşık 2 yıllık araştırma süreci ve bilgi birikiminin ardından çalışmalarını bir doküman haline getirmenin güzel bir fikir olacağı inancıyla kitap çalışmalarına başladığını ve 1 yıllık dokümantasyon işleminin ardından kitabının ortaya çıktığını dile getirdi.

Kitabının, kriptoloji alanında kriptografi ve kriptanaliz yöntemleri hakkında teorik bilgilerin yanı sıra çeşitli uygulamalar ve yöntemler kullanarak pratik bilgiler de verdiğini belirten Arş. Gör. Hüseyin Bodur, "Bu noktada kitapta, kriptanaliz alanıyla karşılaştırıldığında kriptografi alanına yani şifre çözme yöntemlerinden çok şifreleme yöntemlerine daha çok ağırlık verdim. Uygulamaların yazıldığı dil olarak ise Java programlama dilini tercih ettim. Çünkü Java dili, hem bilişim alanında en önemli yazılım dillerinin başında gelen bir konuma sahip hem de sintaks olarak diğer dilleri bilen kişilerin rahatlıkla anlayacağı bir programlama dilidir" şeklinde konuştu.

Kitabın; şifreleme, şifre çözme ve bilgi güvenliği alanlarına merak duyan, geçmişten günümüze farklı algoritmalarla şifreleme ve şifre çözme işlemlerinin nasıl yapıldığı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere hitap ettiğini belirten Arş. Gör. Bodur, "Kitap, bilişim camiasında programcılık, öğretmenlik ve mühendislik alanlarında okuyan öğrencilerin ya da bu alanlarda çalışan eğitimcilerin yanı sıra, sektörde kendisini geliştirmek isteyenler için de hem teorik hem de pratik bilgilerin verildiği bir kaynak niteliğindedir" dedi.

Kriptoloji konusu üzerinde yazılmış Türkçe kaynak kitap konusunda büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çeken Arş. Gör. Hüseyin Bodur, "Özelikle kriptoloji gibi spesifik bir alanda uzmanlaşmak isteyen kişilerin kısıtlı Türkçe kaynaklarla çalışabiliyor olması büyük bir dezavantaj teşkil etmektedir. Bu nedenle kitabın, kriptoloji alanında bu dezavantajların ortadan kalkmasına az da olsa katkı sağlaması ve bu alanda çalışan ya da çalışmak isteyenlerin başvurabilmesi açısından faydalı olacağı kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.

Arş. Gör. Hüseyin Bodur, kitabı okuyanların şifreleme, şifre çözme ve bilgi güvenliği alanlarında teorik bilgilerin yanı sıra, bu alanlarda incelenen yöntemlerin tarihteki geliştirilme süreçleri, matematiksel yapıları ve algoritma kod yapıları hakkında da fikir sahibi olabileceklerini sözlerine ekledi.

Kitap için yapılan çalışmalarını rahatlıkla yapabilme ve kitaplaştırma aşamasına getirebilme noktasında özellikle Düzce Üniversitesi'ndeki çalışma ortamının ve iş arkadaşlarının olumlu katkıları olduğunu vurgulayan Arş. Gör. Hüseyin Bodur, "Özellikle Mühendislik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. İlyas Uygur'a, Dekan Yardımcımız ve Danışman Hocam Doç. Dr. Resul Kara'ya, Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Pakize Erdoğmuş'a, kitap çalışmalarımda büyük emekleri olan çalışma arkadaşım Arş. Gör. Sultan Zavrak'a ve bu sürecin başından sonuna kadar desteklerini esirgemeyen Üniversitemiz çalışanları Mustafa Tural, Gökhan Önder ve Mehmet Kamil Temel'e teşekkürü bir borç bilirim" diyerek sözlerini sonlandırdı. - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close