Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşmasının detayları belli oldu

Tarihi antlaşmanın detayları belli oldu! Gündem yaratacak "gizli madde" iddiası

Özgür Özel'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Esad' çağrısı

Özgür Özel "Ben de gelirim" diyerek duyurdu

Kendisinden ayrılmak isteyen sevgilisine sabaha kadar işkence etti

"Sana bir sürprizim var" deyip genç kıza sabaha kadar işkence etti

Klü'de "Kanserde Erken Tanıma ve Koruma" Paneli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Sağlık Yüksek Okulu tarafından "Kanserde Erken Tanıma ve Koruma" paneli gerçekleştirildi.

Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Sağlık Yüksek Okulu tarafından "Kanserde Erken Tanıma ve Koruma" paneli gerçekleştirildi.

Panelin açılış konuşmasını yapan KLÜ Sağlık Yüksek Okulu Müdürü Yrd.Doç Dr. Serpil Aközcan, kanserin günümüzde çok yaygın olan bir hastalık haline geldiğini söyledi. Türkiye'de neredeyse 100 kişiden 50'sinde kanser hastalığı görüldüğünü kaydeden Aközcan, kanserde erken tanının çok önemli olduğunu dile getirdi.

KLÜ Sağlık Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mahmut Gümüş ise, kanserin tüm ülkeler için önemli bir sağlık sorunu olduğunu, dünyanın en büyük ülkelerinden biri olan ABD'de ölüm sebepleri arasında, kalp ve damar hastalıklarını geçip 1. sıraya yerleştiğini söyledi. Kanserin insan yaşamı süresi arttıkça, görülme sıklığı artmaya devam ettiğini belirten Gümüş, "Tarama, kanseri mümkün olan en erken safhada yakalamak için yapılan incelemelerdir. Kanser tanısı almamış, özel bir risk taşımayan, ortalamayı temsil eden kişilere de yapılır. Belli bir yaş ve cinsteki kişilerin hepsine yapılması gerektiği düşünüldüğünde tarama tetiklerinin başarıya ulaşması için bazı şartların yerine gelmesi gerekir. Hastalık sıklığı veya ağırlığı açısından önemli bir sağlık sorunu olmalı. Hatalığın doğal seyri sırasında, şikayetler ortaya çıkmadan, erkenden yakalanabilecek uygun bir zaman aralığı olmalı. Sağ kalımı önemli ölçüde değiştirecek bir tedavi olmalı, yan, hastalığa bağlı ölümler azaltılabilmeli. Erken dönemde uygulanacak tedavi, şikayetler ortaya çıktıktan sonra uygulanacak tedaviden daha etkili olmalı. Kesin, halk tarafından kabul görebilen, yapılması kolay, güvenilir ve görece ucuz bir tarama yöntemi var olmalı. Hedef kitlenin belirlenmesi ve tabii ki için uygun tanımlamalar yapılmalı. Tarama programları maliyet açısından etkin olmalı. Tarama programları gözlemlenmeli ve düzenli olarak etkinlik açısından değerlendirilmeli. Ömrü boyunca her 8 kadından biri meme kanseri teşhisi alabilir. Her 30 kadından biri meme kanserinden ölebilir. 30- 40 yaş aralığındaki 257, 40-50 yaş aralığındaki 67, 50-60 yaş aralığındaki 36, 60-70 yaş aralığında ki 28 ve 70-80 yaş aralığında ki 24 kadından birinde meme kanseri teşhisi konulmakta" dedi.

Yapılan panele, KLÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziya Eser, öğretim görevleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. - KIRKLARELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title