Haberler

Kestane Hastalıkları ile Mücadele Toplantısı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FAO ve Orman Genel Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen "Kestane hastalıkları ile mücadele projesi" kapsamında, Ödemiş'te konferans düzenlendi.

FAO ve Orman Genel Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen "Kestane hastalıkları ile mücadele projesi" kapsamında, Ödemiş'in Bademli beldesinde uzmanların katılımıyla konferans düzenlendi. Pilot olarak seçilen Artvin, Sinop ve Ödemiş çevrelerinde kestane kanseri ve Phytophthora hastalığına karşı yürütülecek çalışmalar hakkında kestane üreticilerine bilgi verildi.

Bademli Belediye Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya İzmir Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü Tuncay Can, Bayındır Orman İşletme Müdürü Sabri Arısoy, Bademli Belediye Başkanı Selahattin Kundak, Beydağ Orman İşletme Şefi Bülent Koralay, Kültür Şube Mühendisi Ahmet Çakır katıldı.

Toplantıda Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. İbrahim Kurnaz, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Salih Maden ve Zekai Katırcıoğlu ile Çankırı Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Seçil Akıllı proje hakkında üreticileri aydınlattı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bademli Belediye Başkanı Selahattin Kundak, "Beldemizde ve çevre kestane üretim merkezlerinde görülen ve gün be gün artan kök, dal, budak altı kanserleri ile mürekkep ve kurt maalesef mahsul kayıplarını sebep olarak üreticimizi üzüyor. Beldemizde meyve fidancılığının ardından en büyük geçim kaynağı olan kestanemizin idamesi için ağaçlarımızın korunması gerekiyor. Bu zamana kadar üreticilerimizin kendi imkanları ile yürüttükleri mücadeleye destek olmak için üniversitelerden gelen hocalarımıza teşekkür ediyoruz" dedi.

Bir sunumla kestane üretimi ve hastalıklarının son durumu hakkında açıklamalar yapan Yrd. Doç. Dr. Seçil Akıllı, Türkiye genelinde 200 bin 400 hektar kestane ormanı olduğunu belirterek, meydana gelen hastalıkların Türkiye'nin kestane üretimini olumsuz etkilediğine dikkati çekti. Buna karşın Bademli ve çevresinde yaptıkları gezilerde ağaçların iyi durumda olduğunu ifade eden Akıllı, amaçlarının kestane kanserini tamamen ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

Kestanede en çok görülen hastalıkların en başında kestane kanseri ve Phytophthora'nın geldiğini belirten Akıllı, her iki hastalığın belirtileri ve bu hastalıklarla mücadele konusunda gerekli hususları üreticilerle paylaştı. Ödemiş'te Aydın Dağları eteklerindeki belirli bir alanda kestane hastalıkları ile mücadele projesi kapsamında çalışma yapılacağını kaydeden Akıllı, bu çalışmalarda üreticiden destek istediklerini belirtti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi'nden İbrahim Kurnaz da Türkiye'nin şu an kestane üretiminde dünya 3.'sü olduğunu ifade ederek, "Neden birinci olmayalım. Tüm dünyanın uğraştığı bu hastalıkların el ele üstesinden gelelim ve dünyada lider üretici konumuna gelelim" dedi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close