Haberler

Kastamonu'da Odalar Birliktelik Kararı Aldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan, Kastamonu’yu, ilçelerine yol yüzünden bağlayamadıklarını belirterek, yol sıkıntısının Kastamonu’da en kısa sürede çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan, Kastamonu'yu, ilçelerine yol yüzünden bağlayamadıklarını belirterek, yol sıkıntısının Kastamonu'da en kısa sürede çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Kastamonu, İnebolu, Taşköprü ve Tosya'nın Ticaret ve Sanayi Odaları ile Kastamonu Ticaret Borsası'nın başkan ve yöneticileri, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odasında (KATSO) bir araya geldi.

KATSO Başkanı Selçuk Arslan'ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, KATSO Meclis Başkanı Kadir Tonbul, Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Sedat İşeri, İnebolu TSO Başkanı Şakir İşeri, İnebolu TSO Meclis Başkanı Ahmet Çeçen, Taşköprü TSO Başkanı Murat Balcıoğlu, Taşköprü TSO Meclis Başkanı Mustafa Fazıl Kökyay, Tosya TSO Başkanı Metin Ekşi, Tosya TSO Meclis Başkanı Mustafa Cevizci başta olmak üzere, odaların yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleri katıldı.

Güçlü bir Kastamonu lobisinin oluşması için ortak hareket edilmesi gerektiğini belirten KATSO Başkanı Arslan, Kastamonu'nun en büyük ve en genel sorununun da yol olduğunu belirtti.

Arslan, Batı Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi'nin Kastamonu merkezli kurulması için de ortak hareket edilmesi gerektiğini ifade ederek, bu konuyu her fırsatta gündeme getireceklerini kaydetti.

Kastamonu'nun ilçelerle bağ kuramadıklarını bunun da en büyük etkeninin yol olduğunu söyleyen Selçuk Arslan, "Toplantımızda da en fazla gündeme gelen konu yol oldu. Yol diye bağırmalıyız. Sinop'a kadar olan yola bakıyoruz, bir de bizim yollarımıza. Araç yolu, Taşköprü yolu aynı şekilde duruyor. Bize düşen görev bundan sonra yemeğin altını sıcak tutmak olmalı. En büyük gündemimiz güçlü bir Kastamonu lobisi oluşturmak olmalı. Bu birliktelik sayesinde tüm engelleri bir bir aşacağımıza inanıyorum. Bu toplantıları bundan sonraki süreçte daha sık gerçekleştireceğiz" dedi.

"KASTAMONU-TOSYA YOLUNUN YAPILMASINI İSTİYORUZ"

Tosya Kastamonu arasındaki yolun mutlaka yapılması gerektiğini belirten Tosya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Salih Asil ise, "Tosyalı işadamlarının Kastamonu Havalimanı'nı kullanabilmesi için bu yolun yapılması şart. Tosya'dan Ankara 1 saat 45 dakika, Tosya Kastamonu 1 saat 30 dakika. Durum böyle olunca Ankara havalimanı tercih ediliyor. Yine Tosyalılar hastane konusunda da Çankırı'ya gidiyor. Önce aramızdaki bu yol kopukluğunu gidermeliyiz. Kastamonu Tosya arasındaki yol yapılırsa, 50 bin Tosyalı alışverişini Kastamonu'dan yapar. Bu Kastamonu ekonomisine de büyük katkı sağlar. Yine Tosya'ya bir kavşak yapıldı, sanki bize ceza olsun diye bu kavşak yapıldı. Kavşağı gelin görün tamamen evlere şenlik durumda. Azalacak olan kazalar artarak devam ediyor" diye konuştu.

"SARIMSAĞIMIZIN, BORSAYA ENTEGRE EDİLMESİNİ İSTİYORUZ"

Taşköprü Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Balcıoğlu da, Kastamonu-Taşköprü arasında trafik yoğunluğunun fazla olmasına rağmen yolun istenilen standartlarda olmadığını ifade ederek, "Yol, istenilen standartlara yükseltilmiyor. Bizler Taşköprülüler olarak yol konusunda iyileştirmeler yapılmasını istiyoruz. Yine sarımsağımızın borsaya entegre edilmesini, ilçemizin tanıtımına büyük katkı sağlayacak olan Pompeiopolis Antik Kenti'nin kazı çalışmaları için daha fazla ödenek ayrılmasını istiyoruz. Taşköprü bölgemiz tarım alanında da zengin bir bölge olduğu için Kastamonu Üniversitesi'nin ilçemizde Ziraat üzerine bölümler açmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

"KIYI KENAR KANUNU'NUN İLLERE GÖRE ESNETİLMESİNİ İSTİYORUZ"

İnebolu Limanı'nın büyütülmesinin en büyük arzuları olduğunu söyleyen İnebolu Ticaret ve Sanayı Odası Başkanı Şakir İşeri ise, "İnebolu Limanımız büyütülsün ancak bu limanın aktif olarak çalışması için de Kastamonu-İnebolu karayolunun yapılması gerekiyor. Kastamonu'nun kamu yatırımlarından en mahrum bölgesinin sahil kesimi olduğunu düşünüyoruz. Yine ayrıca Kıyı Kenar Kanunu'nun bölgelere ve illere göre esnetilmesini istiyoruz. Abana ilçemizde 4 yıldızlı bir otelimiz vardı, bu kanun yüzünden havuzu kumla dolduruldu. Türkiye'nin hiçbir yerinde uygulanmayan bu kanun neden Kastamonu'da uygulanıyor. Yine Kastamonu Üniversitesi'nden Denizcilik Yüksekokulu için ciddi adımlar atmasını bekliyoruz. Yapılacak demekle olmuyor, ilgilenilmesi lazım. Ayrıca sağlık konusunda da ciddi sıkıntılarımız var. Doktor sıkıntısı ve bina sıkıntısı yaşıyoruz. Sahil bölgemizde çok sayıda fındık üreticileri var. Ancak bu üreticilerimiz kolay arazi şartlarında bu üretimi gerçekleştirmiyor. Bunun için dağlık alanlarda fındık teşvik sisteminin daha farklı ele alınması lazım. Köylüyü ancak bu şekilde tutabiliriz" ifadelerini kullandı.

"HASTANE VAR, İÇİNDE DOKTOR YOK"

İnebolu TSO Başkanı İşeri'nin hastane talebini değerlendiren ve esprili bir şekilde cevap veren Tosya TSO Başkanı Metin Ekşi, yol konusunda çok ciddi sıkıntılarının olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "İnebolu hastane istiyor ancak bizde hastane var bir işe yaramıyor. Dahiliye doktoru olmayan bir hastane olabilir mi? İlaç yazdırmak için vatandaşımız yine Çankırı'ya gidiyor. Hastaneyi zamanında yaptırmışlar Allah razı olsun ama içi boş. Doktor ataması yaptıramıyoruz. İçini dolduracak isek hastane yapalım. Yoksa boş boş duruyor"

"GÜÇLÜ BİR KASTAMONU LOBİSİ KURMALIYIZ"

Lobicilik faaliyetlerinin zayıflığından yakınan Taşköprü TSO Meclis Başkanı Mustafa Fazıl Kökyay da, şunları kaydetti: "Biz, Taşköprü olarak İnebolu'nun limanının, Tosya'nın kavşağının ızdırabını çekmeliyiz, onlarda bizim sarımsağımızı benimsemeli. İşte bunu yapabildiğimiz zaman bu şekilde düşünebildiğimiz zaman başarılı olabiliriz. Bölge müdürlükleri burada olmasına rağmen en mahrum kalmış il maalesef Kastamonu. Bunun da en büyük nedeni lobiciliğin zayıf olması. Güçlü bir Kastamonu lobimizin olmamasıdır. Eğer bu platform Kastamonu'nun geleceğini belirleyecekse siyasetçisini de belirlemeli. Kastamonu'nun dertlerini dert edinmiş insanlarla yola devam edilmeli. Bizim temsil sorunumuz var"

Tosya TSO Meclis Başkanı Mustafa Cevizci ise, SFC Entegre Orman Ürünlerinde devam eden greve dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Eğer bu grev Tosya'yı etkiliyorsa, Kastamonu'yu düşünemiyorum. İlçemizdeki marangozlar ham madde bulmakta zorlanıyor. Bu konuda hakemlik görevi verilirse hakem olmalıyız. İşçilerin de hak kaybına uğramasının önüne geçerek orta yolun bulunmasını sağlamalıyız"

"YOLLARIMIZ İYİ OLSUN Kİ YATIRIM GELSİN"

Oluşturulan birliktelikle sözlerinin mutlaka dinleneceğine işaret eden Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Sedat İşeri ise, şunları söyledi: "Memlekette yapılanları artık en son biz duymamalıyız. Bize sırtı dönük olan Tosya'yı mutlaka kazanmalıyız. Türkiye için Kayseri ne ise bizim için de Tosya o dur. Tosya yolunun bir an önce çözüme kavuşması lazım. Yine İnebolu'da memleketimiz için çok önemli. İnebolu Limanı bölge limanı olmalı. Ankara'nın limanı olmalı. Ancak bunun için de yolun olması lazım. Yollarımız iyi olsun ki yatırım gelsin"

Kastamonu Ticaret Borsası Meclis Üyesi Serdar İzbeli de, Batı Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi'nin öneminden bahsederek, şöyle devam etti: "Böyle bir kalkınma idaresinin kurulmasının ekonomik anlamda Kastamonu'ya çok büyük katkıları olacaktır. Tüm bunlar yapılmalı, ancak her şeyden önce yol yapılmalı. Lakin bize sadece yol değil, iyi yol yapılmalı"

Konuşmaların ardından 'yol' sorunun ön plana çıktığını belirten KATSO Başkanı Arslan, Kastamonu'da yol sorunun çözmek için gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etti. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close