Kardeşliğin Şehri: Sakarya
Gürcüler, Kürtler, Lazlar, Romanlar ve Arnavutların kardeşçe yaşadığı Sakarya, Osmanlı'nın kültürel zenginliğini yansıtıyor.
Salih Eren - Mehmet Özcan - Gürcüler, Abazalar, Kürtler, Lazlar, Boşnaklar, Çerkezler, Araplar, Romanlar ve Arnavutların bir arada kardeşçe yaşadığı Sakarya, farklı renkleriyle Osmanlı'nın kültürel zenginliğini yansıtıyor.
Sakarya Valisi Mustafa Büyük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sakarya'nın Osmanlı şehri olduğunu belirterek, kentin geçmişten beri hem Balkanlardan hem Kafkaslardan hem de Anadolu'dan gelen insanların toplandığı bir bölge olduğunu söyledi.
"O nedenle kültür çeşitliliğinin ve renkliliğinin hoşgörü ortamı içinde en güzel yaşandığı yer Sakarya'dır" diyen Büyük, Türkiye'nin her bölgesinden insanın Sakarya'da yüzlerce yıldır kardeşçe yaşadığını, şehrin Türkiye'nin mozaiği olduğunu anlattı.
Büyük, Güneydoğu Anadolu'dan hatta Kuzey Irak'tan gelip bölgeye yerleşen insanlar bulunduğunu kaydederek, "Bu, bizim aslında Osmanlı'da yaşanan hoşgörü ortamının devamıdır. Çeşitli vesilelerle doğu illerinden gelen vatandaşlarımız var. Hiçbiri için bu, bir ayrılık nedeni değil, tam aksine hoşgörünün kaynağıdır. Huzurlu ve problemsiz bir şehir olduk" şeklinde konuştu.
Büyük, sözlerini şöyle tamamladı:
"Şehrimizin genel karakteri de çeşitliliğe dayalı. Nüfusun yüzde 60'ı dışarıdan göç etmiş insanlardan oluşuyor. Hemen hemen bu tür alt kimlik olarak gözüken insanlar, kültürlerini, dillerini, geleneklerini muhafaza ederek işbirliği içinde yaşıyor. Bu insanlarımızı kültür renkliliği içinde huzuru bulmuş durumda. Bu, bizim problemimiz değil, gücümüzdür.
Sakarya, çok sayıda farklı kültürü içinde barındırıyor. Giyimden, yemek kültürüne kadar her alanda farklılıklar var. Bu farklılıklar tamamen kültürel zenginlik olarak ortaya çıkıyor. İnsanlar arasındaki bu anlayış Sakarya'nın gerçek bir Osmanlı şehri olmasını sağlıyor. Ülkemiz için gerçekten çok örnek bir şehir."
-"Etnik gruplar, Sakarya'nın mozaiğini oluşturuyor"-
Sakarya Yerel Kültür Derneği Başkanı Özgür Aygün ise şehirde çok sayıda farklı etnik yapı bulunduğunu vurguladı.
Kentte farklı etnik unsurların kardeşçe yaşadığına işaret eden Büyük, şunları dile getirdi:
"Bu etnik gruplar, Sakarya'nın mozaiğini oluşturuyor, hepsi birer değer. Osmanlı'dan kalan hoşgörünün en büyük örneğidir bu kent. Münferit olaylar yaşansa da tüm etnik gruplar, kardeşçe yaşamayı başarabiliyor. Burada Osmanlı'dan kalma hoşgörü anlayışının payı büyük.
Buradaki insanlarımızın hepsinin kıblesi bir. Hep birlikte mutlu şekilde yaşıyoruz. Aile bağlarımızı da kurduk. Her kesimden insan birbiriyle kaynaşmış durumda. Bundan dolayı gurur duyuyoruz."
Yayıncı: Kemal Kaymak - SAKARYA