Haberler

Kamerası Olmayan İşyerlerine Ceza

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu Valiliği işyerlerine kamera takma zorunluluğu getirdi.

Ordu Valiliği, 1.5 yıl önce hırsızlıkların önüne geçmek ve suç işleyenlerin kısa sürede tespit edilip yakalanması amacıyla gerçek usulde vergilendirilen işyerlerine kamera takma zorunluluğu getirdi.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün'ün 1.5 yıl önce Ordu Valiliği görevi sırasında, kentte hırsızlıkların önüne geçmek, suç işleyen suçluların da hızlı bir şekilde yakalanmaları için 'Kamu güvenliğinin sağlanmasına yönelik alınması gereken güvenlik tedbirleri' adı altında bir genelge yayımlayarak gerçek usulde vergilendirilen işyerlerine kamera takma zorunluluğu getirdi. Ordu İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ve Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri tarafından genelge doğrultusunda kentte 3 bin 600 işyeri ziyaret edilerek 'güvenlik yeterlilik kontrol formu' dolduruldu.

İşyeri sahiplerinin formdaki sorulara verdiği cevaplar doğrultusunda işyerinin güvenlik önlemleri bakımından mevcut durumları tek tek belirlenerek 'risk faktörleri' ortaya çıkarıldı. Eksikliği olan işyerlerine eksikliklerinin giderilmesi ve alınabilir önlemler de işyerlerine tebliğ edildi.

Kamera olmayan işyerlerinin kamera takmaları tebligatla istenirken, ikinci kontrolde eksikliği giderilmeyen işyerlerine de cezai işlem uygulanması durumu da ifade edildi. Ordu Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından bir ay sonra başlatılması planlanan çalışma doğrultusunda, 2 bin 500 işyeri tekrar kontrol edilerek, kamera takmayan işyerine Kabahatler Kanunu'nun 32'inci maddesi gereğince 180 lira idari para cezası uygulanması durumu belirtildi. Ayrıca Emniyet tarafından ikinci kontrol henüz başlamadığı için hiçbir işyerine de cezai işlem uygulanmadığı kaydedildi.

UYGULAMA ÇOK CİDDİ AŞAMADA

Ordu Valisi Kenan Çiftçi, uygulamanın devam ettiğini vurgulayarak bu alandaki çalışmalarda ciddi aşama kaydedildiğini söyledi. Kentteki mobese kameralarının yanı sıra işyerlerindeki güvenlik kameralarının da faydalı olduğuna dikkat çeken Vali Çiftçi, "Kanunun emretmediği bir şeyi biz kimseye emredemeyiz. Böyle bir şey olmaz. Ama neticede bir hırsızlık olunduğunda da onu yakalamaya arzu ediyorsak en mantıklı yolda kameradır. Netice itibariyle bir işyerinde hırsızlık olduysa kayıtlara bakıp yakalanması çok daha kolay hale geliyor. Buna artık herkes karar verecek. Ben uygulamayı kaldırmadım, böyle bir şey yapmadım. Ama uygulama ne aşamada, şu ana kadar çok ciddi bir aşama olduğunu biliyorum." dedi.

VALİLİĞİN O KARARI

Ordu Valiliği'nin aldığı o karar ise şöyle:

"Kararın amacı, suçların işlenmeden önce önlenmesi, eğer işlenmiş ise suçluların kısa sürede tespit edilmesi ve yakalanması ile toplumsal sorumluluk bilincinin geliştirilmesi maksadıyla toplumun mücadeleye aktif katılımının sağlanmasıdır. Uygulamaya ilişkin yükümlülük ve sorumluluklar maddesine göre kamu ve özel işletmelerce meydana gelebileceği değerlendirilen başta hırsızlık olayları olmak üzere suçlara karşı caydırıcılığın sağlanabilmesi, teşebbüs anında erken ikaz sağlanması ve olay meydana geldiğinde ise olayın şüphelilerini tespit etmek ve yakalanabilmelerini kolaylaştırabilmek maksadıyla, genel kolluk kuvvetlerince uygun görülecek önleyici tedbirleri alınacaktır. Cezai hükümler maddesine göre de alınan kararlara uymayan özel işletmeler hakkında mülki idare amirlikleri tarafından 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nda yer alan hükümler doğrultusunda gerekli cezai işlemler yapılacak, kamu işyerlerinin amirleri hakkında ise kamu personelinin tabi olduğu ilgili mevzuat gereğince işlem yapılacaktır." - Ordu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel
title
Close