Haberler

Kadın Girişimciler Kurulu Karadeniz İstişare Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Karadeniz İstişare Toplantısı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TTSO) gerçekleştirildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Karadeniz İstişare Toplantısı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TTSO) gerçekleştirildi.

Toplantıya, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Gençlik ve Spor eski Bakanı Faruk Nafiz Özak, AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, TOBB Kadın Girişimciler Karadeniz Bölge Başkanı Gülay Atik ve TTSO Kadın Girişimciler Komisyonu İcra Kurulu Başkanı Hülya Ulusoy katıldı.

Toplantıda ilk olarak söz alan Trabzon Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hülya Ulusoy, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine Kadın Girişimciler Kurulu'nu kurması nedeniyle teşekkür ederek konuşmasına başladı. Trabzon Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Hülya Ulusoy, "Halk arasında söylenen 'Kadın elinin değdiği görülüyor' tabiri iş hayatında etkili olmaya başlamış ve her geçen gün de artarak bugünlere gelinmiştir. Bugünlerde kadınlarımız hem kendi işlerini kuruyor hem ortaklıklar yapıyor hem de iş dünyasının örgütlerinde etkin görevler alıyor. Kadınların aşlarına ve işlerine karşı olan sahiplenme duygusu ve buna bağlı olarak gösterdikleri üstün gayret desteklerle birleştiğinde başarı kendini göstermektedir. Karadeniz Bölgesi'ndeki kadın girişimcilerin temsilcileri olarak bir aradayız. Bu vesileyle hedefimiz Karadeniz'deki illerde henüz istediğimiz düzeyde olmayan kadın girişimci sayısını arttırmaktır" dedi.

TOBB Karadeniz Kadın Girişimciler Kurulu Bölge Başkanı Gülay Atik, ülke olarak sanayici, teknoloji ve yenilikçi iş modellerinde yer alan kadın girişimciye ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Atik, " Kadın girişimciliğini; sadece işsiz ve yoksul kadınların hane gelirini artırıcı faaliyetlerini ve mikro kredilerini içeren bir konuma dönüştürülmemelidir. Teknoloji, bilgi tabanlı, yenilikçi işletmelerin oluşumunda kadın girişimciler desteklenmelidir. Finansal kaynaklara erişim konusunda kredi kaynaklarına erişim kolaylaştırılmasıyla kadınlar girişimciliğe daha fazla yöneleceklerdir. Günümüzde kadın girişimciliğin önündeki en büyük engeller yeterli seviyede eğitim olamaması, cinsiyete dayalı iş bölümü, Kadan erkek iş dengesinin gözetilmemesi, bazı kültürel normlar, toplum tarafından sadece kadına atfedilen cinsiyet rolleri, kadın erkek arasındaki ücret farklılığının olması gibi birçok etki bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, kadın girişimcilerin önemine dikkat çekerek, "Kadınların el attığı noktalarda ne kadar ön plana çıktıklarının farkındayız. Bölgemizde de kadınlarımızın yanında olmaya çalışıyoruz. Ticaret Odasının esas görevi ticaret ve sanayiyi desteklemek olsa da girişimciliği de desteklemelidir. Bu anlamda pozitif ayrımcılığı destekliyoruz. Girişimciliğin önünü açmak gerekir. Aktif çalışanlar arasında kadınların sayısını arttırmak yükü de azaltacaktır" şeklinde konuştu.

Hacısalihoğlu, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu'nun bin civarında kadın ve genç girişimci ile başlatmış olduğu seferberliğin bugün 6 bin 405 kadın girişimci ve 8 bin 341 genç girişimciye ulaştığını belirterek, bu başarıyı takdir ettiklerini söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M.Şadan Eren, kadın girişimcilerin toplantıdaki gibi güç birliği içerisinde; ortak çalışma içerisinde olması, mevcut plan ve programlara entegre politikalar belirlemesi önerisinde bulundu. Eren, " TOBB'un başlattığı kadın girişimciler projesi bu konuda ülkemizde yapılan en önemli adım olmuştur. Kadın girişimcilik Türkiye'de eğer bugün gündemdeyse bunda en büyük katkı Türkiye Odalar ve Borsalar birliği ve Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'nundur" diye konuştu.

"Kadın girişimcilerimizin her zaman yanında olmayı kendimize vazife addettik" diyen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, şunları söyledi:

"Trabzon tarihi ve kültürü itibariyle bunu her zaman yaptı. AB ülkeleri içinde kadın-erkek eşitliği şartına Trabzon ilk olarak imza koyan belediyedir. Trabzon bu alanda eğitimde de çok önemli bir yere geldi. Üniversitelerimizdeki bölüm birincilerinin çoğunlukla kız öğrencilerimizden oluştuğunu görmek bizleri çok mutlu ediyor. Bir dil, iki dil bilen dünyayı tanıyan genç kızlarımızın sayısı çok çok artıyor. Trabzon'da İsrafı Önleme Vakfı'nın şubelerini kurduğumuzda bakıyoruz ki kadınlarımız, verdiğimiz küçük mikro kredilerle vergi mükellefi haline geliyor. Bunu başarmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz ve bu kadınlarımızı bir kez daha tebrik ediyoruz."

Kadın girişimcilerin önünün açılması gerektiğini belirten Başkan Gümrükçüoğlu, şöyle konuştu:

"TTSO Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı sayın Hülya Ulusoy bizleri ziyaret ettiler ve şehrimize dışarıdan gelen, ilçelerimizden gelen hastalarımızın ve yakınlarının misafir edilebilecekleri bir yerin kadın girişimciler tarafından yapılması teklifini bizlere ilettiler. Bende Belediye olarak her türlü desteği vereceğimizi ifade etmiştim. Üniversiteden arazi tahsisi henüz yapılamadığı için bu durum gerçekleşemedi ancak burada ifade etmek istediğim şu; kadın girişimcilerin büyümesi, sayılarının artması, hiçbir zaman unutmadıkları sosyal sorumluluk bilincine sahip oldukları için ile bu ülkeye çok yansır, toplumumuza çok büyük faydaları olur. Her zaman söylendiğimiz gibi kadın girişimcilerimizin önünü açmak lazım. Bunun içinde finansmanı geliştirmek lazım. Katiyen siyaseten söylemiyorum; işte Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı diyor ki, girişimcilik yapana, projeyi sunana biz 50 bin TL karşılıksız finansman sağlarız, bunu geri almayız. 3 yılda geri ödemeli, faizsiz 100 bin TL de kredi sağlarız. Bunlardan yararlananların sayısı arttırmamız lazım."

Son olarak konuşma yapan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ise, "Girişimcilik katkı ve katılımın en önemlisidir. Kadın girişimci yüzdesinin 15-20'lerde dolaşması düşük bir seviyedir. Fakat Batı'ya baktığımızda da uzun vadede yol almışlardır. Türkiye'nin geçmişinden günümüze baktığımızda ise istediğimiz seviyede olmasa da yol kat ettiğimiz gerçeğini değiştirmemektedir. Girişimcilik sosyal hayata katılma, eğitim de her alanda zihniyeti değiştiren bir olgudur. Demokrasinin bir güzelliği de siyasi partilerin programlarına baktığımızda kadın girişimcilere yer veriyor olması. Bunun örneğinin kendi ilimizde de görmek mümkün" dedi. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close