Hayvanlar Üniversite Kampüsünü Otlak Gibi Kullanınca...
(OMÜ) Kurupelit Yerleşkesi'nde fakülte, yüksekokul ve öğrenci yurtlarının bulunduğu alana sahiplerince düzenli olarak her gün bırakılan 15 manda, 4 inek ve 13 at, güvenlik güçlerince tel örgülü alanda gözlem altına alındı.
Mehmet Kumcağız - Ondokuz Mayıs Üniversitesi
(OMÜ) Kurupelit Yerleşkesi'nde fakülte, yüksekokul ve öğrenci yurtlarının bulunduğu alana sahiplerince düzenli olarak her gün bırakılan 15 manda, 4 inek ve 13 at, güvenlik güçlerince tel örgülü alanda gözlem altına alındı.
Kampüsteki ekili ve dikili alanlara zarar veren, üniversite yönetimi ile öğrencilere zor anlar yaşatan hayvanlar, güvenlik güçlerince üç gündür tel örgüyle çevrili alanda tutuluyor. Hayvan sahipleri hakkında ise yasal işlem başlatıldı.
OMÜ Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Selahattin Özyurt, AA muhabirine, birçok kez sahipleri tarafından üniversite yerleşkesine sürülen hayvanların kendilerini zor durumda bıraktığı için yasal işlem başlattıklarını söyledi.
-"Bilimsel çalışmalara büyük zarar verdiler"-
Üniversite yerleşkesindeki hayvanların düzenli olarak güvenlik görevlilerince uzaklaştırılmalarına ve sahiplerinin de uyarılmalarına rağmen konuya çözüm bulamadıklarını anlatan Özyurt, şöyle devam etti:
"Bugüne kadar hayvan sahiplerini çok ikaz ettik. Hayvanlar, ziraat fakültemize ait araştırma ve uygulama sahasında bilimsel proje kapsamında ekimi ve bakımı yapılan çeşitli meyve, tohum ve endemik türdeki bitkilere büyük zarar veriyor. TÜBİTAK ve AB destekli, çeşitli kurum ve kuruluşlarca desteklenen bilimsel projeler burada yürütülüyor. Maliyetli ve zahmetli projeler bunlar ancak hayvanlar burada bilimsel çalışma alanlarına zarar veriyor. Ekili alanları talan ediyor."
Özyurt, hayvanların hava karardıktan sonra öğrencileri korkuttuğunu dile getirerek, "İkinci öğretimde okuyan öğrencilerimiz hava karardığında yurtlara giderken karşılarına mandalar çıkınca büyük panik ve korku yaşıyorlar. Özellikle atları yazın kullanıp kışın üniversitemize baktırmak istiyorlar. Atlar bazen yollara çıkınca öğretim üyelerimizin ya da personelin araçlarının kaza yapmasına neden oluyor. Çok zor durumda kalıyoruz" dedi.
-"Yasal işlem başlatıldı"-
Yerleşke içine giren manda, inek ve atları, etrafı tel örgülerle çevrili bir alana hapsederek gözlem altına aldıklarını ifade eden Özyurt, "Hayvan sahiplerini uyarmamıza rağmen hayvanlarını yerleşke içine salıyorlar, konuyla ilgili yasal işlem başlattık" diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Özyurt, manda ve inek sahiplerini kulak küpelerindeki numaralardan belirlediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Üniversitemiz içine 15 manda, 4 inek ve 13 at girdi. Hayvanları yerleşke içinden çıkartıyoruz. Sahiplerince tekrar içeri sürülüyorlar. Biz de güvenlik görevlilerimiz aracılığıyla hayvanları geniş tel örgülü bir alana aldık. Manda ve ineklerin kulak küpelerindeki numaralardan sahiplerini belirledik ancak atlara yaklaşamıyoruz, kaçıyorlar. Onları da aynı alan içinde bekletiyoruz. Üniversitemizin arkasında bulunan İncesu ve Aşağı Aksu köylerinde yaşayan insanların hayvanları olduğunu belirledik. Daha önce bu konuyla ilgili bir hayvan sahibini mahkemeye vermiştik. Şimdi de yasal yollara başvuracağız."
Yayıncı: Orhan Topal - SAMSUN