Haberler

Halet Abla Destanı Konak'ta Yankılandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halen Merkez Valiliği görevini sürdüren İsa Küçük'ün aynı adlı kitabından tiyatroya uyarlanan 'Halet Abla Destanı' İzmir'de ilk kez Konak Belediyesi tarafından sahnelendi.

Halen Merkez Valiliği görevini sürdüren İsa Küçük'ün aynı adlı kitabından tiyatroya uyarlanan 'Halet Abla Destanı' İzmir'de ilk kez Konak Belediyesi tarafından sahnelendi. Büyük yankı uyandıran ve ilgi toplayan oyun Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi Avni Anıl Sahnesi'nde izleyiciyle buluştu. Yapımcılığını sinema sanatçısı Meral Orhonsay'ın üstlendiği oyunda devlet sanatçısı Celil Yağız da sahnede devleşti.

İzmirlilerin yoğun bir ilgiyle karşıladığı oyunun önemli bir yapıt olduğunu ifade eden Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, oyunu izleyenler arasında kadın seyircinin daha fazla olduğunu söyledi. Başkan Tartan, Halet Hanım'ın Türk kadınının kim olduğunu, neler başarabileceğini gösteren destansı bir kişilik taşıdığını belirterek, "365 gün içinde binden fazla kültür sanat etkinliğini daha güzel, umutlu ve fark yaratan bir kent için İzmirlilerle buluşturuyoruz. Özellikle kadınlarımızın bu kültür sanat etkinliklerinde ön sıralarda yer almaları önemli" şeklinde konuştu.

HALET ÇAMBEL KİMDİR?

Almanya'da askeri ataşelik görevini yapan ve Atatürk'ün yakın arkadaşlarından Hasan Cemil Bey (Hasan Cemil Çambel) ile dönemin Berlin Büyükelçisi'nin kızı Remziye hanımın üçüncü çocuğu olarak 27 Ağustos 1916'da dünyaya geldi. Birinci Dünya Savaşı sonrasında anne ve babası ile bir süre İsviçre ve Avusturya'da yaşadıktan sonra 8 yaşında Türkiye'ye geldi. Ortaokul ve liseyi Arnavutköy Kız Koleji'nde okudu. Sanat tarihi öğretmenini etkili anlatımı ve İstanbul'un tarihi mekanlarına düzenlediği geziler lise yıllarında onu derinden etkiledi. Bu arada eskrim sporunda ustalaştı. Daha sonra Paris'e giderek Sorbonne Üniversitesi'nde erkeoloji okudu. Eskrim dalında olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil etti. 1940'ta İstanbul Üniversitesi Edebiyat FakşÜtesi'nde asistan olan Çambel, doktorasını da aynı üniversitede yaptı. Ardından iki yıl Almanya'da Saarbrscken Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olarak çalıştı. Türkiye'ye döndükten sonra o dönemde Tan Gazetesinde çalışan bir gazeteci-yazar olan Nail Çakırhan (mimar kimliğini sonradan edinmiştir) ile tanıştı ve bir süre sonra evlendiler. 1950'lerin başında o dönemde Adana'nın bir ilçesi olan, günümüzde Osmaniye'ye bağlı Kadirli yakınlarındaki Karatepe Hitit siti ile karşılaşması kariyerini belirleyici gelişme oldu. 2005 yılında Hollanda'nın kültür ve kalkınmaya hizmet edenlere verdiği Prens Claus ödülünün sahibi oldu. 50 yıldan fazla bir zamanını tarih ve arkeolojiye adamıştır. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close