Haberler

Gökçebey'de 70 Tavuk Üreticisine Sertifika Verildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü teknik destek programı kapsamında Kanatlı Hayvan üreticilerine önce eğitim sonra sertifika verildi.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü teknik destek programı kapsamında Kanatlı Hayvan üreticilerine önce eğitim sonra sertifika verildi.

Bakacakkadı beldesinde BAKKA, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü Teknik Destek Programı kapsamında verilen "Sağlığın Güvencesi Bilinçli Üretimi" eğitimi sona erdi. Eğitimin son gününde düzenlenen sertifika törenine, Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Gökçebey Kaymakamı Bülent Hamitoğlu, Çaycuma İlçe Tarım Müdürü Özgür Uslubaş, Zonguldak İli Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Osman Bayraklı ve tavuk üreticileri katıldı.

Törende konuşan Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, "Zonguldak ilinde üretime yönelik etlik tavuk üretimi, bu üretimin kalitesini arttırmak, sayısal olarak artırabilmek için BAKKA ile ortaklaşa düzenlenen bu eğitim faaliyeti gerçekten önemsenmesi gereken bir etkinliktir. Gerek hedef kitlesi, gerekse hedef kitlenin miktarı ile de çok önem arz ediyor. İstihdama yönelik birçok faaliyet son yıllarda ülkemiz gençliği acısından önemli değerler kazandırmaya yönelik faaliyetler olarak görülmelidir. Taş kömürü ve Ereğli Demircilik havzayı bir enerji üstü havzası haline getirmiş. Şu anda ilimiz enerji kaynağı olarak Türkiye'nin enerji ile olarak tanınması sağlanmıştır. Etlik tavuk üretimi alternatif Zonguldak için 2008 yılında kurulan birlik ivme kazanmıştır" dedi.

Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, "Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü olarak denizdeki balıktan, havadaki kuşa ve tarladan sofraya kadar bütün gıdaların denetlenmesinde, üretiminde, biçiminde ve hasadında olmaya çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızın da meyvelerini alıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak 70 milyon insanı besliyoruz, ülkemize gelen 30 milyon turisti ağırlıyoruz. Bütün bunların yanı sıra Avrupa'da gıda ihracatında birinci dünya da yedinci sıradayız. Bunları Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak biz yaptık dersek hepinizi yanıltmış oluruz. Çünkü bunun asıl mimarı siz üreticilersiniz. Bu çalışmalarımızın da meyvelerini alıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak 70 milyon insanı besliyoruz, ülkemize gelen 30 milyon turisti ağırlıyoruz. Bütün bunların yanı sıra Avrupa'da gıda ihracatında birinci dünya da yedinci sıradayız. Bunları Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak biz yaptık dersek hepinizi yanıltmış oluruz. Çünkü bunun asıl mimarı siz üreticilersiniz. Ürettiğiniz için bizlerde sizlere yol gösteriyoruz. Buradaki eğitimden bunlardan biri eğitimsiz hiçbir şey olmuyor. Beşikten mezara kadar eğitim her alanda olmalı. Bu projeye inandık, bir yıl öncesinden hazırlanmasına rağmen proje kabul edilememişti. Son rötuşları yaparak bu projenin gerçekleşmesi bize nasip oldu. Zonguldak'ta 6 milyona yakın tavuk yetiştiriciliği yapıyoruz. Bu üretimden tahmini olarak 10 bin kişi istihdam ediliyor. Bizler aynı zamanda ürettiğimizi işlemeliyiz. Eğer bu ürettiğimizi işlersek o zaman katma değer daha yüksek, kazancımız da daha yüksek olur. Biz şu anda sadece aracı rolü yapıyoruz. 5 TL'ye sattığımız bir şeyi tekrar on 5 TL'ye geri alıyoruz. Bunun için mutlaka ürettiğimizi işlemeliyiz. Bunu yaparken çevreyi de kirletmemeliyiz. Bu eğitim inanıyorum ki hepinize çok şey kazandırdı. Bu eğitimin birinci, ikinci ayağı da olacak" dedi.

Zonguldak İli Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Osman Bayraklı ise, "Değerli katılımcılar asla eğitimin olmadığı hiçbir il ve ilçe düşünülemez. Bizlerde Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği olarak da beş günlük eğitim vermiş durumdayız. İstanbul, İzmir'den değerli misafirler burada bizler eğitim ve ders verdiler. Bu eğitimle Türkiye'nin bir ilkini burada gerçekleştirdik. BAKKA'nın desteği ile Bakacakkadı da eğitim aldık. Bu nedenle çok mutluyuz. Zonguldak kömürüyle anılacak ama bizlerde bundan sonra tavukçuluğu ve iş istihdamı ile anılacaktır. Zonguldak'ta şu anda 3 bin 210 tavuk çiftliği var. 6 milyon tavuk üretiyoruz. Türkiye'nin yüzde 18' beyaz et ihtiyacını Zonguldak İl'i karşılamaktadır. Çiftlik sayımızı 500 yapıp Bolu, Çankırı Çerkeş gibi iş adamlarımızla görüşüp tavukçulukla anılmak istiyoruz. İnşallah Bakacakkadı'ya kesim hane açıp Zonguldak'a kendi tavuğumuzu sattırıp iş istihdamını genişletmek istiyoruz. Zonguldak'tan dışarı giden işsizlerimizi Zonguldak'a geri getirmek için gece gündüz çalışıp başaracağız. İnşallah çok yakında Gökçebey ilçesine arıtma tesisi anlamına gelen elektrik santralini de açıp gübre atıklarını da değerlendirerek çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 70 tavuk üreticisine sertifikaları verildi. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close