Haberler

"Fistül" Tedavisinde Lazerli Ameliyat Dönemi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi'nde halk arasında "fistül" olarak bilinen, makat kanalındaki bezlerin iltihaplanması sonucu oluşan "perianal fistül" hastalığı, lazerli ameliyatla tedavi ediliyor.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi'nde halk arasında "fistül" olarak bilinen, makat kanalındaki bezlerin iltihaplanması sonucu oluşan "perianal fistül" hastalığı, lazerli ameliyatla tedavi ediliyor.

UÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Tahsin Yakut, yaptığı açıklamada, tedavide lazer sistemi kullanılmasının dünyada çok yeni bir yöntem olduğunu belirterek, hastalar açısından inanılmaz konfor sağladığını söyledi.

Ameliyatın Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Öztürk tarafından yapıldığını dile getiren Yakut, "Bu zamana kadar bununla ilgili altyapı çalışmalarımızı bitirmiş olduk. Bu haftadan itibaren halkımıza rutin olarak bu hizmeti vermeye başladık. Yeni uygulanmaya başlanan lazerli tedavi, Türkiye'de bir ilk" dedi.

-Henüz SGK masrafını karşılamıyor-

Prof. Dr. Yakut, SGK'nın henüz lazerli ameliyatın masraflarını karşılamadığını ifade ederek, klasik ve daha önce tanımlanmış ameliyat yöntemleri için ördeme yaptığını bildirdi.

Lazerli tedavinin tanımlanmış yöntemler arasında bulunmaması nedeniyle SGK'nın bu konuda bir çalışma yürütmesini umduklarını anlatan Yakut, "Şu anda hastalarımız maalesef kendileri ödemek zorundalar ya da özel sigortalarından karşılayabilirler. Amacımız halka hizmet, ameliyat neredeyse maliyetine yakın bir fiyata yapılıyor" şeklinde konuştu.

-Türkiye'de çok yaygın bir hastalık-

Ameliyatı yapan Doç. Dr. Öztürk ise "Perianal Fistül" hastalığının Türkiye'de çok sık görüldüğüne dikkati çekerek, klasik yöntemlerin kullanıldığı ameliyatların ardından hastaların ağrılı ve sıkıntılı bir dönem geçirebildiklerini söyledi.

"Ameliyatın ön önemli yan etkisi uzun ya da kısa dönemde o bölgenin kasları kesildiğinde büyük abdest ve gaz tutamama oluyordu" diyen Öztürk, yeni yöntemin en büyük avantajının daha az ağrılı olması, kaslar kesilmediği için de büyük abdest ya da gaz kaçırma riskinin bulunmaması olduğunu bildirdi.

-Başarı oranı yüzde 70-80-

Öztürk, uygulanan yeni yöntemdeki başarı oranının yüzde 70-80 dolayında olduğunu, hastaların lazer yönteminden çok memnun kaldıklarını belirterek,

"Türkiye'nin birçok ilinden hastalar başvuruyor. 'Her tedavi, başarılı olacak' diye bir kural yok. İlk kez dün rutin olarak, normal sağlık hizmeti içinde yaptık ameliyatlarımızı. Bugün hastalar arabalarına bindiler, normal çıkışlarını yaptılar ve gittiler" dedi.

Muhabir: Tarık Üzgün / Zafer Akpınar

Yayıncı: Kemal Kaymak - BURSA

Kaynak: AA / Yerel
title
Close