Erasmus Programı Tanıtım Toplantısı Yapıldı
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülecek olan Erasmus Programının tanıtım toplantısı yapıldı.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülecek olan Erasmus Programı'nın tanıtım toplantısı yapıldı.
YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıya YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci ve AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanı Mesut Kamiloğlu da katıldı. Açılış konuşması yapan DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, yıllar önce üniversitenin Erasmus Koordinatörlüğü olarak bu toplantılara kendisinin katıldığını ve organizasyonunu yaptığını, şimdi ise Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) olarak böyle bir toplantının paydaşı olmaktan son derece memnun olduğunu belirterek, "Aradan yıllar geçti. Benim bulunduğum dönemlerde biz yurt dışına gönderilecek uygun öğrenciyi bulmakta baya zorlandığımız dönemlerdi. Şimdi aldığım rakamlar, o dönemde gönderdiğimizin belki 20-25 katı öğrenci bir yılda gönderildiğini görüyorum. Ben bunu çok önemli buluyorum. Yıllar içinde sadece programa dahil edilen öğrenci sayısındaki artış değil aynı zamanda takip eden yıllarda Erasmus Programı'nın yapısı, mahiyeti de değişti. Daha önce 'Hayat Boyu Öğrenme' kapsamında yapılan değişim programları, Erasmus Plas adı altında tek çatı bünyesinde toplandı" dedi.
AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanı Mesut Kamiloğu ise, özellikle yerelde üniversitelerle, kalkınma ajanslarıyla ve valiliklerle işbirliği yapmalarının doğru kitlelere ulaşma noktasında çok önemli olduğunu ifade ederek, "Türkiye Ulusal Ajansı 2003 yılında kurulduğunda, o yıllarda birkaç milyon Euro'luk bir proje yürüten ajanstı. Ancak, günümüze geldiğimiz zaman ürettiğimiz proje ve hibeler yıllık 100 milyon Euro'ya ulaşmış durumda. Kurulduğu günden bugüne baktığımız zaman, biz eğitim ve gençlik programları kapsamında yaklaşık olarak 110 bin proje başvurusu almışız. Bunların 26 binine destek vermişiz ve bu projelere yaklaşık 730 bin Euro üzerinde bir kaynak tahsis etmişiz. Tüm bu projeler kapsamında 81 ilimizde 350 binin üzerinde vatandaşımız bizzat programlarda yer alarak yurtdışında eğitim, staj gibi faaliyetlere katılmışlardır. Bu rakamlara baktığımız zaman, çok ciddi rakamlardır. 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle eğitim ve gençlik programlarında yeni bir başlangıç oldu. Bu Erasmus Plas olarak ifade ettiğimiz bir dönem. Bu dönem aslında bir önceki döneme göre temel olarak getirdiği tek değişiklik, tüm programların tek çatı altına alınmasıdır. Daha önceki dönemde malumunuz farklı platformlarda duyduğumuz farklı isimler artık Erasmus Plas'ın altına alınmış durumda. Bu Erasmus Plas olmasında en büyük etki, aslında daha önceki dönemde Erasmus Yükseköğretim Programı'nın bilinirliğinin diğer programların ötesinde olması, çok daha bilinir olmasından dolayı yeni dönemde Erasmus Plas olarak adlandırmış durumdayız. Esasında 2014 yılında tüm ulusal ajanslar içerisinde en fazla proje başvurusu alan ajans bizim ajans. Ciddi anlamda ülkemizde bu hibelerden yararlanmak isteyenler var. Bu geçmiş yıllarda da böyleydi. Ajansımız geçmiş yıllarda da hep ilk sıradaydı. Ancak biz 2014 sonrasında sadece ve sadece proje ve başvuru sayıları bakımında ön planda olmak istemiyoruz. Aynı zamanda kalitemizin de ilk sırada olmasını arzu ediyoruz" şeklinde konuştu.
YYÜ Rektörü Battal da, Erasmus'un koordinatörlüğünün bir bürosu olduğunu söyleyerek, "Yine koordinatörümüze yardımcı olmak üzere gerekli elemanları atamasını da yapmış durumdayız. Zaten açık çek veriyoruz. Arif Bey de biliyor. Diyoruz ki hangi arkadaşımızla çalışmak istiyorsanız, kim size destek vermek istiyorsa hemen görevlendirmeye hazırız. Öğrencilerimizin orada alacağı bilim, eğitim, öğretim de çok önemli, ama en az onun kadar o gittiği ülkenin kültürü ve insanıyla yapmış olduğu paylaşımlardır. Dolayısıyla biz giden öğrencilerimize öğretim elemanlarımıza da söylüyoruz, evet siz gidin ama oradan da mutlaka arkadaşlarınızı buraya getirin. Yani biz gidip sadece onların kültürlerini, onların yaşam tarzlarını, sosyal yaşantılarını, insani ilişkilerini görmemiz tabi ki çok önemlidir. Zaten bunu yapıyoruz. Ama onlar da gelsin bizim burada, bizim bölgemizde, özellikle Van'da yaşamımızı, kültürümüzü, insani değerlerimizi görsünler ki bize gelen insanlarla, öğrencilerle ve öğretim elemanlarıyla bu temasımız devam etsin" ifadelerine yer verdi.
Toplantı tanıtım ve başvuru formunun tanıtımı, birey odaklı projeler ve stratejik ortaklıklar konularının anlatımıyla devam etti. - VAN