Haberler

Enerjide Kömürün Yeri

Enerjide Kömürün Yeri
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye 16. Kömür Kongresi Kapsamında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (Zkü) Konferans Salonu'nda Panel Düzenlendi.

Türkiye 16. Kömür Kongresi kapsamında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Konferans Salonu'nda panel düzenlendi.

Türkiye 16. Kömür Kongresi kapsamında, ZKÜ Konferans Salonu'nda "Enerji Yatırımları İçinde Kömürün Yeri ve Batı Karadeniz Bölgesinin Önemi" konulu panel düzenlendi. Mühendislerin katılımcı olarak bulunduğu panele, Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz başkanlık yaptı. Panelist olarak, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Genel Eğitim Sekreteri Bayram Eren, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Pamir, Elektrik Üreticileri Derneği Yöneticisi Ahmet Karvas ve Özel Sektör Kömür Üreticisi Yusuf Aydın katıldı. Oğuz Türkyılmaz başkanlığında başlayan panel de Türkyılmaz, enerjiye harcanan değerler hakkında bilgiler verdi. Türkyılmaz, "Türkiye'de enerjiye 40 milyar dolar ödenmiştir. İthal kömürde 17 bin 189 megawatt santral başvurusu yapıldı. Zonguldak'ta kömür ile ilgili 3 proje var. 2 bin 400 megawattlık bir proje önümüze çıkarken, Türkiye enerjide yüzde 70 oranında dışa bağımlıdır" dedi.

Ardından konuşan CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, kaçak madencilikte maden sahalarına zarar verildiğini kaydetti. Koçal, "Eğer Zonguldak'ta taş kömürü olmasaydı, şu anda burada hiç birimiz olmazdık. Zonguldak'ın bu günkü durumuna baktığımızda kömürün ne kadar yararlı olduğunu görüyoruz. Petrol ve doğalgaz politikaları yabancıların eline geçmiştir. Ülkemizin en önemli kaynakları madencilik de 2004'ten beri başarılar azalmıştır. Her isteyen insan madencilik sektörüne girmiş, kaçak madencilikte maden sahalarına zarar vermiştir. Kamu kömür üretim müesseseleri kendi üretimini kısarak, özel şirketlerden kömür satın aldığı hepimiz tarafından bilinmektedir" diye konuştu.

Programın panelistlerinden Necdet Pamir, kömüre geri dönüş olduğunu belirterek, "Dünyada enerji tüketiminde 1. sırada üç fosil yakıtım egemenliğini görüyoruz. Dünyada tüketilen enerjinin yüzde 36'sını petrol, yüzde 28'ini doğalgaz ve yüzde 24'ünü kömür teşkil etmektedir. Sıklıkla nükleer Rönesanstan bahsedildiğini görüyoruz. Kömüre geri dönüş var. Petrolde 40-41 yıl, doğalgazda 60 yıl ve kömürde 140 yıl rezervin söz konusu olduğunu görüyoruz. Petrol fiyatları arttığından doğalgaz fiyatları da artmaktadır. Güney Doğu Bölgesi'nde petrol oranları yüzde 17, Trakya'da yüzde 15 ve denizde yüzde 5'tir. Türkiye denizlerini aramayan bir ülkedir. Türkiye'nin önümüzdeki 10-20 yıl, bu kaynaklarla yönetilebileceği söylenebilir. Türkiye kaynak fakiri değildir" diye konuştu.

Enerji durumuna bakıldığında Türkiye'de büyük bir pazar olduğunu söyleyen iş adamı Yusuf Aydın, "Türkiye'de enerjiye bakıldığında büyük bir pazar payı bulunmaktadır. Bu pazar da kömür olarak yer alınamıyor. Bunlarda temel bazlı nedenler var ve bu nedenleri irdelemek gerekiyor. Bugün Türkiye enerjisinin yüzde 85'ini ithal ediyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'de 2007 yılı sonu itibariyle 291 milyar elektrik dağılımı olduğunu söyleyen TES-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Bayram Eren, "Ülkemizde 2007 yılı sonu itibariyle 291 milyar elektrik dağılımı olmuştur. Yüzde 60 ithal kaynaklardan üretim yapılmıştır" ifadelerine yer verdi.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun ise, enerji alanındaki daralmanın taşkömürünü de etkilediğini kaydederek, "Kamunun üretimden yani madencilikte de çekilmesiyle madencilik özel sektöre bırakılıyor. Enerji alanındaki daralma kömür sektörünü de etkilemektedir. 1942'de çıkarılan taş kömürü 1.8 milyon ton olurken, 2007 yılında 1.5 milyon ton kömür çıkarılmıştır. Yani 1940'lı yıllardaki üretimin altına inilmiş oluyor" dedi.

Genellikle taş kömürünün konuşulduğu panel, katılımcıların sorularına verilen cevaplarla sona erdi.

(OA-ET-Y) 27.05.2008 20:03 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Tunceli'de kayyum gerginliği! Polis barikatını aşmak istediler

Polisle kalabalık arasında arbede çıktı

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

title