Emektar Anne" Kas Hastası Oğluna Işık Oldu
Bursa'da yaşayan Emine Vural, doğumundan sonra kas hastası olduğunu öğrendiği oğlunu, doktoru "Sadece 6 yıl yaşayabilir" demesine rağmen sevgi ve sabırla büyütüp 26 yaşına getirdi.
ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - Bursa'da yaşayan Emine Vural, doğumundan sonra kas hastası olduğunu öğrendiği oğlunu, doktoru "Sadece 6 yıl yaşayabilir" demesine rağmen sevgi ve sabırla büyütüp 26 yaşına getirdi.
Oğlu ve onun gibi hastalar için dernek kuran Vural, sadece iki parmağını kullanabilmesine rağmen 4 kitap yazan oğlunun imza günlerinde ona yardım etmenin mutluluğunu yaşıyor.
Vural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rahatsızlığını 4,5 aylıkken fark ettiklerini oğlu Can Ahmet Vural'a, 1,5 yaşında biyopsi sonucu kas hastası tanısı konulduğunu söyledi.
Doktorunun, oğlunun en fazla 6 yaşına kadar yaşayabileceğini belirttiğini aktaran Vural, "Çok üzüldüm, yıkıldım. Sonraki yıllarda Ahmet'in hastalığı giderek arttı" dedi.
Oğlunun hastalığını tanımak ve onunla mücadele edebilmek için çok çabaladığını, doktorundan başka kas hastası çocukların ailelerinin iletişim bilgilerini alarak onlarla görüştüğünü dile getiren Vural, bunun ardından bir dernek kurduğunu bildirdi.
Vural, oğlunun okul hayatında öğrenciler değil, veliler tarafından dışlandığını anlatarak, şöyle devam etti:
"Ahmet'i okula götürdüğümde onun özel alt sınıfa alınması gerektiğini söylediler. Özel alt sınıfta Ahmet zaten adını yazmaya başlamıştı bile, çok zekiydi ancak sonra normal sınıfa istedim. Veliler, 'Çocuklarımızın psikolojileri bozulur, Ahmet'i sınıfta istemiyoruz' dediler. Sonra gördüler ki Ahmet, çocuklarla çok iyi anlaşıyor ve kaynaşıyor ancak büyükler anlamıyor. Oğlumun eğitimine verdiğim önem, kas hastası olduğu için başkaları tarafından yadırgandı ancak inancımı hiç yitirmedim. Oğlum 8 yaşındayken bir gün dışarıda kar kış var ve okula gitmek üzere yola çıktık. Yol çok kaygan diye Ahmet'i arabayla götüremedim. Bir komşum beni gördü, 'Ah Emineciğim yavrum, otur sıcacık evinde. Ahmet'i okula götürüp ne yapacaksınız, doktor mu olacak, mühendis mi?' dedi. Sarıldım bu teyzeye, 'Ben onu okula götüreyim de inşallah ilerleyen zamanlarda iyi şeyler olur' dedim. Doktorunun en çok 6 yaşına kadar yaşayabileceğini söylediği çocuğum, şimdi 26 yaşında."
Oğlunu sevgiyle büyütmeye ve desteğini hiç eksik etmemeye çalıştığını belirten Vural, şimdi 4 kitabı bulunan başarılı bir yazar olduğunu anlattı.
Onun, kitaplarını ekran klavyesiyle yazdığı bilgisini veren Vural, "İnşallah bu ay yapılacak Bursa Kitap Fuarı'nda kitaplarını imzalayacak. İmzalamak derken Ahmet sadece iki parmağını kullanabiliyor. Ellerini kullanırken attığı imzanın kaşesini yaptırdık. 'Anneciğim sen yazısını yaz, ben de kaşeyi basarım' diyor. Bu şekilde yapıyoruz" diye konuştu.
"Fırsat eşitliğini önce evimde gördüm"
Can Ahmet Vural ise annesine minnettar olduğunu dile getirdi.
Eğitimini onun sayesinde tamamladığını ifade eden Vural, "Üniversiteye hazırlanırken Açıköğretim Fakültesini yazmak zorunda kaldım çünkü benim döneminde üniversiteye ulaşım olsun, üniversite binalarında erişim olsun çok iyi değildi. İkinci sınıfa kadar geldim, annem yine taşıdı beni. Hastane olsun, diğer şeyler olsun, sağ olsun hep yardımcı oldu" dedi.
Fırsat eşitliğini önce evinde gördüğünü söyleyen Vural, burada hiçbir zaman farklılaştırılmadığını aktardı.
Kendisine zaman zaman, öz güvenini neye borçlu olduğunun sorulduğunu bildiren Vural, "Aileme borçlu olduğumu söylüyorum çünkü annem beni iki ablamdan ayrı tutmadı. Bana onlarla aynı fırsatları tanıdı" ifadesini kullandı.