Haberler

Ege ve Akdeniz'de Deprem Hareketliliği Arttı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ecevitoğlu, "Yılbaşından bu yana Bodrum'da binin üzerinde deprem oldu." dedi.

Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, Bodrum'da yılbaşından bu yana binin üzerinde deprem olduğunu bildirdi.

Fay hatlarını incelemek üzere ilçeye gelen Ecevitoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, depremlere neden olan fayın Bodrum-Karaada arasında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

"Yılbaşından bu yana Bodrum'da binin üzerinde deprem oldu" diyen Ecevitoğlu, "Depremler döngüsel bir olay. Muğla bölgesi en büyük depremini MÖ 200'lü yıllarda yaşamış. Depremler dolayısıyla Dalaman Çayı'nın yatağı değişiyor" diye konuştu.

"Afrika, yavaş yavaş Akdeniz'i sıkıştırmaya başladı"

MÖ 200'lü yıllardan sonra deprem açısından sakin bir döneme girildiğini vurgulayan Ecevitoğlu, ancak birkaç yıl önce yeni bir dönem başladığını kaydetti.

Kıtaların hareketlendiğini dile getiren Ecevitoğlu, "Afrika yavaş yavaş Akdeniz'i sıkıştırmaya başladı. Sıkışmaya başlayınca Akdeniz daralıyor. Afrika bastırınca Akdeniz'in tabanı aşağı iniyor. Akdeniz tabanı eriyip yukarı çıkınca da yanardağ adaları ve magma odası oluşuyor" diye konuştu.

Söz konusu hareketliliğin depreme de etkisi bulunduğunu vurgulayan Ecevitoğlu, yanardağların en risklerinden birinin Siros olduğunu belirtti.

Yunanlı meslektaşlarının Siros'un üzerinde yarılmaların gördüğünü anlatan Ecevitoğlu, "Yani son bir yılda aktivite de artış var. Bu aktivite hem magmatik hareketleri başlatıyor hem de depremleri artırıyor" ifadesini kullandı.

"Bozburun tarafında yeniden canlanma var"

Ecevitoğlu, Sömbeki Körfezi'nde 200 bin yıl önce bir yanardağ patlamasının meydana geldiğini kaydederek, şöyle konuştu:

"Bölge Bozburun'un olduğu yer. Bozburun tarafında yeniden canlanma var. Bölgede 24 Kasım 2012'de 4.4'lük, 26 Kasım'da da 4.8'lik deprem oldu. Ardından artçı depremler geldi. Bir gecede 214 deprem oldu. Bu çok yüksek bir sayıdır. Depremler MÖ 200'lü yıllarda başlamış ve  sonrasında sakinleşmiş fakat yeni bir döneme giriyoruz. Bu gene düzelir, sakinleşir ama daha sonra tekrar başlayabilir. Biz bu yeni dönemin başındayız. Ege ve Akdeniz kıyılarındaki depremlerde sıkı bir artış var. Bu depremlerin bir kısmı sıkışma nedeniyle oluyor."

Birçok kıtada yanardağlarda hareketlenmelerin gözlendiğine işaret eden Ecevitoğlu, "Yanardağ aktivitesi Türkiye, Yunanistan ve İtalya'da başladı. Bütün bu aktivitenin nedeni Afrika'nın hızını artırması. Akdeniz'in kapanması hızlandı" dedi. - Muğla

Kaynak: AA / Yerel
title
Close