Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Dünya Sulak Alanlar Günü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akca: "Şu anda Ergene nehrinde 12 arıtma tesisinden 6'sı tamamlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, Ergene nehrinde 12 arıtma tesisinden 6'sının tamamlandığını, 4'ünün nisan ayı içerisinde, 2'sinin de yıl sonu tamamlanacağını kaydetti.

Akca, Isparta'daki bir otelde Dünya Sulak Alanlar Günü dolasıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, sulak alanların ekosistem içerisinde eşsiz bir rol oynadığını söyledi.

Sulak alanların korunması ihtiyacının bulunduğunu bu korumanın sadece belli kurumların katkısı değil tüm toplum marifetiyle olması gerektiğini ifade eden Akca, her ferdin üzerine düşen görevlerinin olduğunu kaydetti.

Ekosistemin en önemli birleşimlerinden birinin sulak alanlar olduğunu belirten Akca, ekosistemin en üretken kısmının da sulak alanlar olduğunu dile getirdi.

Ekosistemdeki tüm canlıların üzerine düşen görevi yaptığını ancak insanın müstesna olduğunu anlatan Akca, insanların kendi üzerlerine düşen görevi yapması gerektiğini vurguladı.

Sulak alanların koruma ve kullanma dengesi içerisinde olması gerektiğini vurgulayan Akca, "Sulak alanlar, biyolojik özelliklerinin yanı sıra önemli su kaynaklarıdır. Biz bakanlık olarak tüm su kaynaklarımız için  2008 yılından itibaren başlattığımız çalışma ile havza koruma eylem planlarını hazırladık. Bu eylem planları çerçevesinde Türkiye'nin 25 havzasının tamamında su kirliliğine karşı tedbirlerin nerede, ne zaman, kim tarafından alınması gerektiğini belirleyerek, planlar haline getirdik. Geçtiğimiz yıl da bunları Yüksek Planlama Kurulu kararları haline getirerek, bir havza stratejisi olarak yayınladık" ifadelerini kullandı.

Bu kararların uygulamasında diğer kurumlara büyük görevler düştüğünü belirten Akca, 2 yıl önce kurulan koordinatörlüklerce havzalardaki mevcut durumu takip etmeye başladıklarını kaydetti.

-Ergene havzası kirlilik baskısından kurtuluyor

Bunlardan önemli neticeler aldıklarına dikkati çeken Akca, şöyle konuştu:

"Ergene havzası, Türkiye'nin su kirliliği açısından adeta kangren olmuş bir nehri. Plansız sanayileşme, nüfus yoğunluğu sebepleriyle hiç bir canlının yaşamadığı adeta simsiyah akan nehri, koruma altına aldık. Şu anda Ergene nehrinde 12 arıtma tesisinden 6'sı tamamlandı. 4'ü nisan ayı içerisinde, 2'si de yıl sonu tamamlanacak. Buradaki tekstil sanayisi kuruluşlarının  alacağı tedbirleri daha etkin hale getirmek için, onları organize sanayi bölgesi haline getirdik. Ortak ileri arıtma tesisleri kuruluyor. Bu arıtmalardan çıkan suların da Marmara Denizi'ne deşarjı sağlanarak Ergene Nehri bu kirlilik baskından kurtarılıyor."

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık da Ramsar Sözleşmesi'ne 1994'ten itibaren taraf olduklarını ve 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü'nü 1997'den itibaren düzenli olarak kutladıklarını belirtti.

Sulak alanların şehirlerin tükenmekte olan kullanma suyunu temin ettiğini, toplumun besin ihtiyacını karşıladığını ve 100 binden fazla tatlı su canlısına yaşama alanı olduğunu kaydeden Özyanık, sulak alanların korunması yönünde halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Avrupa'da kuş popülasyonunun yarısının yok olduğunu bilimsel raporların gösterdiğini anlatan Özyanok, şunları kaydetti:

"Zincir halkalar tek tek kopunca sorunlar artıyor. Sulak alanlar dediğimiz zaman kuşların yaşama alanını korumamız gerekiyor. Özellikle dünyanın 4 kuş geçiş noktasından 2'si Türkiye'den geçiyor. Sulak alanlarımızda kuşların ciddi anlamda bağlılığı var. Bakanlık olarak önümüzdeki 2 yılı kapsayacak şekilde ülkenin tüm sulak alanlarının nitelik ve nicelik özelliklerini kapsayacak şekilde ulusal ölçekte envanterini tamamlayacağız. 81 ilin mevcut sulak alanlarının genel kategorizasyonunu tamamladık. Ancak stratejik çalışmaları iki yıl içinde tamamlayacağız."

Toplantı, akademisyenlerin sunumlarıyla sona erdi. - Isparta

Kaynak: AA / Yerel
title