Haberler

Deprem Çalıştayı Yapıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce Valiliği, Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ve Düzce Belediyesi işbirliği ile organize edilen IV. Düzce Deprem Çalıştayı, Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Düzce Valiliği, Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ve Düzce Belediyesi işbirliği ile organize edilen IV. Düzce Deprem Çalıştayı, Cumhuriyet Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Çalıştaya, Düzce Vali Yardımcısı Kazım Karabulut, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Ali Güney, Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, davetli konuşmacılar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Düzce Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Latif Onur Uğur tarafından İnşaat Mühendisliği Bölümümüzün tanıtımının yapılmasıyla başlanan, Düzce İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından arama ve kurtarma malzemelerinin de sergilendiği çalıştayın açılış konuşmasını, Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar yaptı.

12 Kasım 1999 Düzce Depremini, acı bir hatırayı hatırlama ve anma günü olarak belirten Rektör Çakar, "Bundan sonra da depremle yaşayacağımız bilinciyle hareket etmemiz lazım. Düzce Üniversitesi olarak bunu yapmaya çalışıyoruz. Engelleyemeyeceğimiz doğa olaylarından kendimizi daha etkin nasıl koruyabiliriz diye araştırıyoruz. Bu günü unutmamaya ve unutturmamaya çalışıyoruz" dedi.

Düzceli olarak 12 Kasım depremini yaşadığını ifade eden Rektör Nigar Çakar, "Korunmak ve kurtarmak depremin iki önemli boyutudur. Her ikisini de öğrenmemiz, her ikisi hakkında bilgi sahibi olmamız, hazırlıklı olmamız gerekir" şeklinde konuştu.

Düzce Üniversitesi olarak bu etkinlikleri düzenlemenin yanında deprem şehitlerimizi anmak için yapılanlarla ilgili bilgiler de veren Rektör, "Bunlardan bir tanesi deprem şehitlerimiz için hazırladığımız Hatıra Ormanı'dır. Diğer taraftan depremin 10. yılında hazırladığımız bir kitabımız var. Her yıl İnşaat Mühendisliği Bölümümüzün katkılarıyla bu çalıştayları düzenliyoruz" ifadelerini kullandı.

"ÇOK ACI BİR TECRÜBE"

Rektörün konuşmasının ardından söz alan Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Ali Güney, Düzce'nin 17 Ağustos ve 12 Kasım Depremlerini yaşayarak çok acı bir tecrübe edindiğini belirterek belediyelere büyük iş düştüğünü söyledi. Düzce Üniversitesi'nin Düzce için büyük bir şans olduğunu söyleyen Ali Güney, depremle ilgili kanun ve yönetmeliklerde en ufak bir tolerans göstermeden çalıştıklarını, Düzce Üniversitesi ve Valilikle işbirliği içerisinde depremleri en az zararla atlatma konusunda çalışma yaptıklarını belirterek konuşmasını noktaladı.

"DEPREM BİZE ÇOK ŞEY ÖĞRETTİ"

Düzce Vali Yardımcısı Kazım Karabulut, depremlerin insanlara çok şey öğrettiğini belirterek "Yapılanmamız büyük oranda gerçekleşti. Bölgesel düzeyde yetecek depomuz var" dedi.

İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Selin İlban'ın hazırlamış olduğu "Düzce'de Depremin Sosyal Yaşama Etkileri" konulu halk röportajının gösterimiyle devam eden IV. Düzce Deprem Çalıştayı'nda, "Düzce İlinin Depremselliği ve Deprem Riski" konulu panele geçildi.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Arslan'ın moderatörlüğünü yaptığı panelin ilk konuşmacısı olan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, 12 Kasım Düzce Depreminden Bu Güne konulu sunumunda deprem mekanizması hakkında bilgiler verdi.

Mahalle Afet Gönülleri Derneği Genel Sekreteri Özden Işık'ın sunumuyla devam eden panelde Işık, depremin önceden belirlenmesi için yapılan çalışmalar ve afet yönetimindeki yeri konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Gülen ise Türkiye'nin depremselliği ve güvenli yaşam için yapılması gerekenler hakkında bilgi ve deneyimlerini aktardı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Erken, depremler sırasında zeminlerde oluşan mukavemet kayıpları konusunda önemli değerlendirmelerde bulunarak sunumunu gerçekleştirdi.

Düzce Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Metin Kılıç, deprem olgusunu sosyolojik açıdan değerlendirerek önemli çözümlemelerde bulundu.

Panelin son konuşmacısı olan Düzce Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Ateş, Düzce'de beklenen depremin etkileri ve Düzce'de alınması gerekli önlemler konusunda bilgileri katılımcılarla paylaştı.

Soru-cevap şeklinde devam eden IV. Düzce Deprem Çalıştayı, panelistlere teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close