Denge ve Denetleme Ağı Heyeti Toplantısı
Heyet, "Yeni Anayasa Sürecinde Şeffaflık ve Katılım İzleme Raporu" çalışmasıyla ilgili Trabzon'da toplantı yaptı
Denge ve Denetleme Ağı çatısı altında çalışmalarını yürüten İzleme Grubu, "Yeni Anayasa Sürecinde Şeffaflık ve Katılım İzleme Raporu" çalışmasını tamamlamasıyla ilgili Trabzon'da toplantı düzenledi.
Toplantının açılışında konuşan Denge Denetleme Ağı temsilcisi ve İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu Başkanı Nizamettin Bilici, Denge ve Denetleme Ağı'nın, çoğu anayasa çalışması yapan ve önerilerini meclise sunan 97 sivil toplum kuruluşundan oluştuğunu ifade etti.
Bu sayıyı önümüzdeki 3 yıllık süreçte 500 sivil toplum kuruluşuna çıkarma hedefinde olduklarını belirten Bilici, şunları söyledi:
"Denge ve Denetleme Ağı, ülkemiz hangi siyasal sistemle ve hangi siyasal iktidar tarafından yönetilirse yönetilsin, yalnızca etkili bir denge ve denetleme sisteminin kurulmasını ve insanların kendileri ile alakalı karar alma süreçlerine etkin biçimde katılmalarının gerekli olduğunu savunan, siyasal tercihleri birbirinden çok farklı sivil kuruluşlarından oluşmaktadır. Yasama, yürütme ve yargıdaki güçler ayrılığı geçmiş anayasalarımızda da olmasına rağmen sürekli olarak siyasal iktidarların etkisi altında olduklarından şikayet ettik. Zira Anayasa'mızda ve yasalarımızda etkili bir denge ve denetleme sistemi kurulamamıştır. Özellikle de bilişim teknolojilerinin gelişmesine bağlı olarak ortaya çıkan bireysel demokrasi talebi, etkili bir denge ve denetleme sisteminin kurulmasını zaruri kılmıştır."
Bilici, görüşlerini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, siyasi partiler ve medya kuruluşları ile paylaştıklarını ve olumlu geri dönüşler aldıklarını vurgulayarak, "Bu zamana kadar toplantılarımızı Ankara ve İstanbul'da yaptık. Şimdi de yerel karar alma konularında bilgi ve deneyimleri almak, denge ve denetleme konusunda deneyimlerimizi paylaşmak üzere buradayız" dedi.
Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Köker ise denge ve denetleme mekanizmaları ile hukuk devleti ve demokrasi arasındaki içsel bağlantının çok önemi olduğunu, bu bağlantının, kuvvetler ayrılığına dayalı bir denge ve denetleme sistemini neden zorunlu kıldığını gösterdiğini vurguladı.
Denge ve Denetleme Ağı İzleme Grubu üyesi ve Yeni Anayasa Girişimi temsilcisi Ayhan Bilgen de Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun yeni anayasa yapım sürecinde, şeffaflık ve katılım ilkelerinin gereklerini ne ölçüde yerine getirdiğini anlatan İzleme Raporu'nu aktardı.
Bilgen, Anayasa Uzlaşma Komisyonu tarafından yürütülen yeni anayasa çalışmalarında yurttaşların sürece dahil edilmesiyle tarihi bir adım atıldığını ifade etti. - Trabzon