Çubuk'ta Geleneksel Pişmaniye Yapımı Sürdürülecek
Çubuk Turşu ve Kültür Festivali süresince Yıldırım Ahalisi Derneği tarafından kurulan stantta pişmaniye yapılarak misafirlere ikram edilecek.
Ankara'nın Çubuk ilçesinde 10. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali süresince Yıldırım Ahalisi Derneği tarafından kurulan stantta pişmaniye yapılarak misafirlere ikram edilecek.
Osmanlıdan günümüze Çubuk'ta yaşatılan el yapımı pişmaniye geleneğinin yeni nesillere aktarılması amacıyla Çubuk Belediyesi ve Yıldırım Ahalisi Derneği çalışma başlattı. Köylerde bulunan pişmaniye ustalarının belirlenerek istekli gençlere aktarılmasının amaçlandığı atölye çalışmasıyla pişmaniye geleneğinin yaşatılması amaçlanıyor.
El yapımı pişmaniye eğitimi Tarihi Bekir Ağalar konağında verilmeye başlandı.
Pişmaniye için gerekli olanın tereyağı, un, şeker ve gücü kuvveti yerinde kolların olduğunu söyleyen pişmaniyee ustası Hasan Yalçın (83), eskiden kendisinin de çok pişmaniye yaptığını ve artık yapacak gücünün kalmadığını belirtti.
Yalçın, "Bu Osmanlı geleneğidir. Düğünlerde ve bayramlarda yapılırdı. Örneğin benim düğünümde çevre ilçelerden ve köylerden cirit oyunu oynamak ve yarışlar yapmak için 400 atlı davet edilmişti. Onlar için Pazar Köyü'nden bir pişmaniye ustası getirmiştik ve 3 gün boyunca pişmaniye yapılıp ikram edilmişti. O zamanlar en geçerli özel tatlı bu pişmaniye tatlısıydı. Bunu da herkes yapamazdı. Bir köyde bunun ustası bir veya iki kişi çıkardı" dedi.
Teknolojiyle birlikte bütün geleneksel tatlarda olduğu gibi pişmaniye geleneğinin de unutulduğunu ifade eden Ahmet Mutlu (73), ise şunları söyledi:
"Pişmaniyenin yapımı zor olduğu için sadece düğünlerde ve bayramlarda yapılırdı. Bunun ilk önce ununun kavuracaksınız, daha sonra unu soğurken şekerini kaynatacaksınız. Şerbetinin tam kıvamına geldiğini bilmek için şekerden biraz alıp suda soğuttuktan sonra sündüreceksiniz. Eğer kopmadan sünerse şerbet kıvamına gelmiş demektir. Kıvamına gelen şerbeti sündüre sündüre soğutacaksınız. Daha sonra kavrulan unu üzerine dökerek tereyağı sürülmüş sinin içerisinde en az beş kişiyle yavaş yavaş tel tel oluncaya kadar sündüreceksiniz. Bunun malzemeleri un, tereyağı, şeker ve limon tuzudur. Eskiden köy yerlerinde sürekli yapılırdı."
Askerden geldikten sonra pişmaniye yapmayı öğrendiğini aktaran Muhammet Sezer ise, "Ustalarımızla birlikte geleneklerimizi geleceğe taşımaya çalışıyoruz. Bende askerden geldikten sonra pişmaniye yapmaya başladım. Ustalarımız gibi işin detaylarını bilmesek de bizde elimizden geldiği kadar bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Onlar hazırladıktan sonra kıvamına gelmesine yardımcı oluyoruz" dedi.
Anadolu'nun tarihi zenginlikleri arasında bulunan el yapımı pişmaniyenin bir helva türü olarak da görüldüğünü ve sahip olduğu tadı el gücünden aldığını söyleyen Yıldırım Ahalisi Derneği Başkanı Ercan Arslan, eğitimlerin sonunda pişmaniyenin dernekleri tarafından bu yıl ilk defa Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festival süresince yapılarak ikram edileceğini söyledi.
Pişmaniye yapım kursu açılış törenine Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, Yıldırım Ahalisi Dernek Başkanı Ercan Arslan ve çok sayıda davetli katıldı. - Ankara