Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşmasının detayları belli oldu

Tarihi antlaşmanın detayları belli oldu! Gündem yaratacak "gizli madde" iddiası

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili kısım dikkat çekti

Çocuklar Beslenme Alışkanlıklarını Okul Döneminde Kazanıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın İl Sağlık Müdürü Dr.

Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, "Okul çocuklarında enerji ve besin öğelerinin yetersiz alımı, büyüme ve gelişmeyi, okul başarısını olumsuz yönde etkiler" dedi.

Yeterli ve dengeli beslenmenin yaşamın her döneminde sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için temel koşul olduğuna işaret eden Dr. Hüsnü Tırpancı; büyüme ve gelişmenin hızlandığı, öğrenme ve kavrama işlevlerinin önem kazandığı okul çağında beslenmenin öneminin daha da arttığını söyledi. Büyüme sürecinde enerji ve yeni dokuların yapımı için daha fazla protein, mineral ve vitaminlere ihtiyaç duyulduğunu belirten tırpancı, "Tüm enerji ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi için, okul çocuklarının tüketmeleri gereken besinlerin iyi, kaliteli ve yeterli miktarda alınması gereklidir. Okul çağı, beslenme ile ilgili olumlu davranışların edinildiği bir dönemdir. Okul çocuklarında enerji ve besin öğelerinin yetersiz alımı, büyüme ve gelişmeyi, okul başarısını olumsuz yönde etkiler. Diğer taraftan, dengesiz beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite; obezite, kalp damar hastalıkları, kanser, diyabet gibi birçok kronik hastalığa zemin hazırlar. En hızlı büyüme kızlarda 10-12, erkeklerde ise yaklaşık 11-14 yaşlarında başlar" diye konuştu.

Okul çocuklarının beslenmesinde dikkat edilesi gereken sağlıklı beslenme ilkelerine de değinen Tırpancı, "Besinlerin çeşitliliği sağlanmalı. Sağlıklı vücut ağırlığı korunmalı. Nişastalı karbonhidratlar ile liften zengin besinler dengeli tüketilmeli. Yağ ve şeker tüketimi sınırlandırılmalı. Vitamin ve mineraller yeterli düzeyde alınmalı. Okul çocuklarında yapılan araştırmalar, büyük çoğunluğun kahvaltı alışkanlığının olmadığını göstermektedir. Bütün gece aç kalan vücut için, sabah kahvaltısının önemi büyüktür. Kahvaltı edilmediğinde kişi kendini güçsüz hisseder. Yeterli enerji oluşmadığı için zihinsel faaliyetler; özellikle dikkat, çalışma ve öğrenme yeteneği azalır. Büyüme çağında ara öğünlerde süt, ayran, peynir, ekmek, kuru yemiş, meyve veya taze meyve suyu gibi besinlerin tüketilmesi uygundur" şeklinde konuştu.

YANLIŞ BESLENME RAHATSIZLIKLARI BERABERİNDE GETİRİYOR

Yanlış beslenmeye bağlı olarak şişmanlık, raşitizm, anemi, diş çürükleri gibi sağlık problemleri gelişebildiğine dikkat çeken Tırpancı, şu uyarılarda bulundu: "Okul çağında beslenme, büyüme ve gelişmenin normal olmasını sağlamak öğrenme ile de yakından ilişkilidir. İyi beslenen çocukların, yetersiz ve dengesiz beslenenlere göre okul başarıları yüksektir. Beslenme kalitesinin artmasıyla, çocukların bilişsel gelişimleri ve akademik başarıları da artar. Hafif düzeyde beslenme yetersizlikleri çok önemsenmese de genellikle öğrenme bozukluklarıyla sonuçlanır" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title