Haberler
Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Çiftlere Altın Değerinde Öneriler

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fatma Kalay - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde düzenlenen "Evlilik Öncesi Eğitim Programı" kapsamında hazırlanan eğitici el kılavuzu, kredi kartı kullanımından eşlerin birbirlerinden beklentilerine...

Fatma Kalay - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde düzenlenen "Evlilik Öncesi Eğitim Programı" kapsamında hazırlanan eğitici el kılavuzu, kredi kartı kullanımından eşlerin birbirlerinden beklentilerine kadar birçok konuda çiftlere altın değerinde bilgiler sunuyor.

AA muhabirinin, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Evlilik Öncesi Eğitim Programı" eğitici el kılavuzundan derlediği bilgilere göre, evliliğin kalıcı ve uzun süreli olabilmesi için sevgi kadar saygının da bulunması gerekiyor.

Hazırlanan çalışmaya göre eşlerin birbirlerine sevgisini göstermesinin yolu

"Seni seviyorum", "Sen benim için önemlisin" gibi sihirli cümlelerde saklı. Eşlerin birlikte maç seyretmesi, hediyeleşmesi, hoşlanılan programların organize edilmesi de eşe değer verildiğini göstermenin yollarından.

Evliliğin sağlam temeller üzerinde sarsılmadan devam etmesini sağlayacak diğer önerilerden biri de her evliliğin kendine özgü ve özel olmasının bilinmesi. Evlilikte çiftlerden birinin, "Onlar yeni araba almışlar biz neden almıyoruz",

"Eşi onu gün içinde sık sık arıyormuş, sen neden beni sık sık aramıyorsun" gibi sorularla evliliğini başkalarının evliliğiyle kıyaslamaması gerekiyor.

-"Aşırı romantizm beklentisi" gerçek dışı-

Eşler evde kendilerine ait üstlenilmiş sorumlulukların dışında, özel durumlarda birbirlerinin sorumluluklarını da yerine getirerek birbirlerine destek olmalı. Kadın hasta olduğunda erkeğin çorba yapıp eşine içirmesi, erkek hasta olduğunda kadının alışverişe gitmesi, faturaları ödemesi gibi.

Eşinizin evlendikten sonra bazı huylarının değişeceğine inanmak veya evlilik sürecinde hiçbir sorunla karşılaşılmayacağını düşünmek de gerçek dışı beklentiler. Eşinizin karakterinin değişmeyeceğinin kabul edilmesi ve eşinizin kişilik yapısına aykırı beklentiler içinde olunmaması gerekiyor.

Evlilikte her an sorunlarla karşılaşılabileceğini öngörüp sorun çözme yeteneğinin geliştirilmesi ise oldukça önemli. Kadının evlendikten sonra eşinden aşırı romantizm beklentisi, kocanın ev içi bütün sorumlulukları karısının yapacağını zannetmesi, kadının tüm maddi sorumlulukların erkek tarafından karşılanmasını beklemesi de evlilikten gerçek dışı beklentilere örneklerden bazıları.

-Sorumsuzca yapılan kredi kartı harcamalarına dikkat-

Çiftlerin her konuda kendisini geliştirmesi de oldukça önemli. Kişiliğin geliştirilebilmesi için Aile Eğitim Programları'na katılınması tavsiye ediliyor.

Yaşanılan olumsuz durumlarda "Ben nerede hata yaptım" diye düşünülmesi, bir daha aynı hatanın tekrarlanmamaya çalışılması, "Sen zaten hep böylesin" ile başlayan konuşmalardan kaçınılması altın değerinde önerilerden birkaçı.

Eşlerden birinin çok fazla sorumluluk yüklenmesi de önemli bir çatışma nedeni. Evlilik öncesi başta olmak üzere düğün, ev eşyaları gibi masraflar ve bütçe göz önüne alınmadan sorumsuzca yapılan kredi kartı harcamaları aile bütçesine de evdeki huzur ve mutluluğa da zarar veriyor. Bu nedenle eşlerin ekonomik sorumluluk taşıması önemli.

Eşlerin her konuda aynı düşünmeleri ise mümkün değil, önemli olan çiftlerin birbirlerinin fikirlerine, politik görüşüne ve inancına saygı göstermesi. Gün içinde eşlerin birbirine vakit ayırması evliliğin devamı ve mutluluk için önem taşıyor.

-Yaşanmış sorunlar hatırlatılmamalı-

Bir sorun olduğunda karşınızdakini suçlayıcı ifadelerden kaçınıp cümlenin yükünü kendi üzerinize aldığınızda, karşınızdaki kendinde bu durumu düzeltmek üzere bir sorumluluk hissetmeye başlıyor. Üstelik son cümlede ne istediğinizi net bir şekilde söylediğiniz için, çözüme doğru bir adım atmış oluyorsunuz.

Karşılıklı sesler yükselmişse önce eşlerden birinin ses tonunu düşürerek gerginliğin azalmasını denemesi, herhangi bir konuda tartışırken birkaç ay önce yaşanmış meseleyi, "Sen zaten iki ay önce de şöyle yapmıştın" gibi bu tartışmaya taşıması yeni sorunları da beraberinde getiriyor.

Bir yere yetişmeniz gerektiği zaman eşinizin hazırlanması çok uzun sürüyor ve her defasında gecikiyorsanız, eşinize yarım saat önce hazırlanması gerektiğini söylemek de mutlu evliliğin sırları arasında.

Yayıncı: Orhan Topal - SAMSUN

Kaynak: AA / Yerel
title