Haberler

Çarpık Ayak Problemine Dikkat

Çarpık Ayak Problemine Dikkat
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğuştan çarpık ayak problemini görmezlikten gelmenin, tedaviyi geciktirerek çocuğun ömür boyu yürümekte sıkıntı yaşamasına sebep olabileceği bildirildi.

Doğuştan çarpık ayak problemini görmezlikten gelmenin, tedaviyi geciktirerek çocuğun ömür boyu yürümekte sıkıntı yaşamasına sebep olabileceği bildirildi.

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Op.Dr. Tarık Katırcı, yaptığı açıklamayla, çarpık ayak problemi ve tedavisiyle ilgili uyarılarda bulundu.

Bebeklerde kolayca fark edilebilecek çarpık ayak hastalığında tedavi geciktikçe kemiklerdeki şekil bozukluğunun arttığına dikkati çeken Katırcı, şunları kaydetti:

"Bu durum sakatlığa kadar gidebiliyor. Bebeklik çağında en sık görülen sorunlardan biri de çarpık ayak sendromudur. Ancak korkulacak kadar tehlikeli değildir. Zira kolayca tanı konan bir ayak şekil bozukluğudur. Çarpık ayak sorunu ayak bileğinin normal pozisyona zor gelmesi, ayak sırtının öne doğru ve parmakların içe doğru basması şeklinde tarif edilebilir. Tanısı 16. gebelik haftasından sonra detaylı ultrasonografi taraması sırasında konabilir ama çoğunlukla doğumdan sonra fark edilir."

En büyük deformasyonun aşık kemiğinde görüleceğine vurgulayan Katırcı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ayağı dışa çeviren kaslarda nispeten güçsüzlük vardır. Ayağı besleyen damarlarda daha ufak çaplıdır. Tedavi edilmemiş çarpık ayak olguları en önemli ortopedik sakatlık sebeplerindendir. İster hamilelik esnasında ister doğumdan sonra tanısı konsun, bebek derhal pediatrik ortopedist tarafından değerlendirilerek tedavisine başlanmalıdır. Çarpık ayak problemini görmezlikten gelmek, tedaviyi geciktirerek çocuğun ömür boyu yürümekte sıkıntı yaşamasına sebep olabilir."

-İyi tedavi edilmiş çarpık ayak engel değildir-

Doğumdan sonraki ilk üç haftalık dönemde aile tarafından yapılan düzeltici tedavilerin standart olduğu analatan Katırcı, "Aç haftadan sonra alçılama yöntemi başlar. Yenidoğan döneminde ayağı oluşturan kemiklerin büyük bir kısmı kıkırdak yapıda olduğu için etkilenen ve şekilleri bozulan kemikler alçılamalar sırasında normal görünümlerini tekrar kazanırlar. Ayak düzelinceye kadar yaklaşık 10 günde bir değiştirilen alçılamalar ile 3-4 aylık olan ve yeterince normale gelmeyen ayaklara yumuşak doku gevşetme ve gergin tendonları uzatma ameliyatları uygulanır. İyi tedavi edilmiş çarpık ayak engel değildir ve tamamen normal, aktif bir hayat sürdürülebilir" dedi.

Muhabir: Anıl Kuru

Yayıncı: Hüseyin Likoğlu - SAMSUN

Kaynak: AA / Yerel
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title